ΤΕΙ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)

ΤΕΙ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ (ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)


Κύριε Διευθυντά,
Όχι, δεν είναι κατά το… λιμάνι στο Φιλιάτι. Είναι όμως μια σκέψη μου, που με βασανίζει για μήνες, δυνατά σφηνωμένη που δεν λέει να ξεκολλήσει.
Για πολλά χρόνια ήμουν κι εγώ αντίθετος με το σλόγκαν το χουντικό «κάθε χωριό και γήπεδο, κάθε πόλη και στάδιο», που στα χρόνια της μεταπολίτευσης, το έκαναν πράξη στο «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε κωμόπολη και ΤΕΙ».
Σε είχα διαβάσει όταν πρωτοφάνηκε το πρόβλημα της Ανώτατης Παιδείας, που είχες προτείνει στην περίπτωση που θα επέλεγαν την διατήρηση των ΤΕΙ στις μικρές πόλεις, να τα βγάλουν έξω από τις μεγάλες, δηλαδή σε εκείνες που λειτουργούν ΑΕΙ.
Σωστή πρόταση, που όμως την αγνόησαν. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε όλοι το «καραγκιοζιλίκι» για να μείνουμε στο πνεύμα της Σαρακοστής:
Κάθε βουλευτής της συμπολίτευσης εξήγγειλε και μερικά τμήματα ΤΕΙ, στις πρωτεύουσες των εκλογικών του περιφερειών. Τμήματα με αντικείμενα εντελώς άγνωστα στις κοινωνίες τους, όπως για παράδειγμα «φωτομετρίας» που όμως έμειναν στις εξαγγελίες.
Για να φθάσουμε στο τέλος, μετά τις μνημονιακές εντολές, σε συμπτύξεις και συνενώσεις, σε αποφάσεις κατάργησής τους.
Και βέβαια τα ΤΕΙ είναι συνυφασμένα με τον ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πολιτισμό. Όμως απαιτείται βαθιά να μπει το νυστέρι και στον τομέα αυτό. Να ξεριζώσει από το σύστημα κάθε σκοπιμότητα, που δεν αποβλέπει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της Παιδείας και των αναγκών της πατρίδας.
Να απαλλαγεί η χώρα από τα «πιράνχας» της παιδείας, τους καθηγητάδες, που έχουν καταληφθεί από τη μανία της πολυθεσίας και των αντίστοιχων πολλαπλών μισθών.
Ξέρεις, κύριε Διεθυντά, έχεις και είχες δίκιο, που επιμένεις ότι τα ΤΕΙ τα διατηρούν και στις πόλεις που υπάρχουν ΑΕΙ, μόνο και μόνο για να μην… κουράζονται οι καθηγητές να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, για να διδάσκουν (!) σε 4-7 τμήματα, ΤΕΙ και ΑΕΙ, καθημερινά!!
Ας μου επιτραπεί , λοιπόν, να καταθέσω μια πρόταση στην αριστερή κυβέρνηση, ας μου συγχωρεθεί η διάκριση αυτή κατά της «δεξιάς, αφού, τελευταία, απογοήτευσε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
Να επανασχεδιάσει από μηδενική βάση τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Να λάβει υπόψη τη γεωφυσική θέση κάθε νομού, τον πληθυσμό του, την παραγωγή κλπ.
Να δώσει έμφαση στο οικονομικό επίπεδο των κατοίκων της. Με αυτά τα κριτήρια , ας καταλήξει στην πλέον σωστή και σοφή κατανομή των τμημάτων, σε ολόκληρη τη χώρα.
Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή την πρόταση την καταθέτω, μετά από σκέψη πολλών ετών και παράπονο, συνάμα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, δεν σκέφτηκε κανείς, όχι να εξαγγείλει αλλά να λειτουργήσει (και) στο Φιλιάτι ένα τμήμα παραδοσιακής μουσικής, με το βλέμμα στραμμένο και στα αδέλφια της Βορείου Ηπείρου.
Για όσους γνωρίζουν, το Φιλιάτι, έχει την ιστορία του, με την παραδοσιακή μουσική.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Κ.Κ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΙΤΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Σελίδες

Advertise & Backlinks on thespro.gr

Publish guest posts or dofollow backlinks on a trusted Greek news website (DA 35 / DR 33, 38K+ monthly visits).

Fast publication, real traffic, transparent metrics.

Contact: info@thespro.gr

📈 Looking for Greek guest post sites or backlinks for SEO? — thespro.gr is open for sponsored content, guest posts & link insertions.
Learn more →

© 2025 thespro.gr — Media & SEO Collaborations | Domain Authority 35 · Domain Rating 33

Από το Blogger.