Δήμος Ηγουμενίτσας: Τελικά υπάρχει ελπίδα;

Δήμος Ηγουμενίτσας: Τελικά υπάρχει ελπίδα;
 
 
Τελικά, φαίνεται πως αρχίζει να υπάρχει ελπίδα για το Δήμο Ηγουμενίτσας, ελπίδα να σωθεί, επιτέλους, από τα οικονομικά «βαρίδια» του παρελθόντος. Αυτό, τουλάχιστον, διαπιστώσαμε εμείς, οι δημοσιογράφοι, αλλά και όσοι δημότες παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την προηγούμενη Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015, από το οποίο αυτή τη φορά (άγνωστο γιατί, έως και περίεργο) έλειπε η κάμερα για να το μαγνητοσκοπήσει.

Ήταν ένα, ομολογουμένως, άκρως ενδιαφέρον και ζωηρό, ζωηρότατο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξαν αντιπαραθέσεις εκατέρωθεν των εδράνων, ανέβηκαν συχνά οι τόνοι, καθώς και η αγωνία της Δημοτικής Αρχής για την πολυπόθητη, ισχνή βεβαίως, πλειοψηφία.

Τα θέματα πολλά και καυτά, όπως αυτό της επικύρωσης της μελέτης για την τροποποίηση-διόρθωση σφαλμάτων του εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. του Δήμου Ηγουμενίτσας, του καθορισμού εξόδων παράστασης της Προέδρου του ΝΠΔΔ «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (μόνο και όχι και της Δευτεροβάθμιας αντίστοιχα), της έγκρισης για τη μεταβολή της νομικής μορφής της «Κώτσιου Αμαλία – Μπαρκαμπάς Αχιλλέας Ε.Ε.» και της τροποποίησης του μισθωτηρίου συμβολαίου, της διενέργειας διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων Συβότων –Πέρδικας και μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, θέμα που αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, όπως και τα υπόλοιπα λόγω της περασμένης ώρας.

Εκείνο, ωστόσο, στο οποίο αξίζει να εστιάσουμε είναι αυτό της εκμίσθωσης του «Κεντρικού» στο Δρέπανο από την «Κώτσιου Αμαλία – Μπαρκαμπάς Αχιλλέας Ε.Ε.» και «Σπυριδούλα Μπαρκαμπά - Αχιλλέας Μπαρκαμπάς Ο.Ε.» με τις μετέπειτα τροποποιήσεις της. Ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία της πόλης μας, και όχι μόνο, χρόνια τώρα, αφού διαχρονικά διαιωνίζεται η πλημμέλεια νομικών ενεργειών και η αδιαφορία από πλευράς του Δήμου να εισπράξει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό προκειμένου να γεμίσει τα άδεια ταμεία του, αλλά και να ικανοποιήσει το περί κοινού δικαίου αίσθημα και ίσης μεταχείρισης των δημοτών του.

Καλά «διαβασμένη» (εκπαιδευτικός άλλωστε) η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας κα Κοτσώνη Αλέκα, με λόγο μεστό και τεκμηριωμένο με στοιχεία και επιχειρήματα (φαντάζομαι δεν χωρούν αμφισβήτησης), ζήτησε να αναζητηθούν και να καταλογισθούν ευθύνες κατά αιρετών προσώπων, νομικών συμβούλων και υπαλλήλων :

- για τη σωρεία των παρατυπιών και παραλείψεων από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης (για να ακολουθήσει ακύρωσή της και νέα τροποποιητική με εντολή της Περιφέρειας)

- για τη με καθυστέρηση ενός έτους εγγραφή προσημείωσης υποθήκης σε ακίνητο στα Σύβοτα του εταίρου Μπαρκαμπά Αχιλλέα (αν και ήταν προαπαιτούμενο αφού προσαύξησε τα μόριά του στη δημοπρασία κατά 50%) και κατόπιν αγωγής του τότε Δημάρχου Θωμά Πιτούλη

- για την εξάλειψή της αργότερα, την 4/11/2013 (εν αγνοία του Δήμου και του δικηγόρου που συναίνεσε;) παρότι η εταιρεία όφειλε στο Δήμο μισθώματα από το 2009

- για την εγγραφή νέου βάρους, την 3/12/2013, σε ακίνητο του ιδίου εταίρου στην Πλαταριά, αφού αυτό των Συβότων είχε πουληθεί, μεγαλύτερης υποτίθεται αντικειμενικής αξίας, χωρίς να υπάρχει βεβαίωση τρέχουσας και αντικειμενικής αξίας και των δύο ακινήτων από τη ΔΥΟ (όρος της προκήρυξης)

- για τη μη υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του κ. Μπαρκαμπά ότι δεν θα εγγράψει βάρος στο ενυπόθηκο ακίνητο των Συβότων (πολλώ δε μάλλον να το πουλήσει) μέχρι την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής

- για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας από τη ΔΟΥ, ενώ με τα από 14/6/2012 και 19/8/2014 έγγραφά του ο Δήμος είχε ζητήσει το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ της εταιρείας και κατ΄ επέκταση των προσωπικών ΑΦΜ των εταίρων της

- για τη μη έκδοση εγγυητικής επιστολής για την καλή εκτέλεση και τήρηση των όρων της σύμβασης, γεγονός που θα διασφάλιζε επιπλέον το Δήμο

- για την πρόσφατη υπαγωγή των οφειλών της εταιρείας «Μπαρκαμπάς Αχιλλέας – Μπαρκαμπά Σπυριδούλα Ο.Ε.» στη ρύθμιση του Ν. 4257/2014, ρύθμιση την οποία και δεν τηρεί κλπ.

Η κα Κοτσώνη επεσήμανε στην τοποθέτησή της πως προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών του θα πρέπει να υπογραφεί τροποποιητική σύμβαση με την τελική μορφή της εταιρείας, που θα αναγνωρίζει τις οφειλές όλων των προηγούμενων εταιρειών, με τα ίδιο ή και διαφορετικό ΑΦΜ, στην οποία σύμβαση ο κ. Μπαρκαμπάς Αχιλλέας πρέπει να δεσμευτεί ο ίδιος προσωπικά, ως πρωτοφειλέτης, με το σύνολο της περιουσίας του, ότι αναγνωρίζει εξ ολοκλήρου τις οφειλές όλων των εταιρειών, από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι την ολοσχερή εξόφληση και ότι υπόσχεται και υποχρεούται να τα τηρήσει. Σε περίπτωση δε, που δεν τηρηθεί η ρύθμιση, ο Δήμος να προβεί σε μονομερή καταγγελία σύμβασης, κατάσχεση του ακινήτου και πλειστηριασμό αυτού, όπως προβλέπεται άλλωστε από την προκήρυξη και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Η ίδια ωστόσο καταψήφισε το θέμα δηλώνοντας πως δεν έχει πεισθεί για την αγαθή προαίρεση του μισθωτή.

Ο κ. Πάκος Δημήτρης, επίσης δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, ψήφισε την εισήγηση με τους επιπλέον όρους που έθεσε η κα Κοτσώνη. Δύο σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, οι κ.κ. Ντάνης Γεώργιος και Ευστρατίου Μιχάλης ψήφισαν την εισήγηση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ναι μεν, αλλά…». 
 
Κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος ζητήθηκε από συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας να δηλώσει αν κάποιος σύμβουλος έχει κώλυμα και να αποχωρήσει από την αίθουσα (υπονοώντας την Αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Δηλαβέρη Ρεγγίνα), η οποία όχι μόνο δεν αποχώρησε, αλλά ανταπαντούσε στα ερωτήματα που ετέθησαν, χωρίς ωστόσο να ψηφίσει στο τέλος.

Εν αναμονή, λοιπόν, της απόφασης της Περιφέρειας και θα επανέρθουμε….
Δήμος Ηγουμενίτσας: Τελικά υπάρχει ελπίδα; Δήμος Ηγουμενίτσας: Τελικά υπάρχει ελπίδα; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.