Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής για τις πλημμύρες

Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής για τις πλημμύρες



Αγαπητοί συμπατριώτες,

Μεγάλη καταστροφή χτύπησε τον τόπο μας! Με τις βροχές των τελευταίων ημερών τα ποτάμια στην Ήπειρο ξεχείλισαν και πλημμύρισαν κάμποι, δρόμοι αποκόπηκαν, οι συγκοινωνίες διαλύθηκαν. Μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες στα Τζουμέρκα και στον κάμπο της Άρτας. Ο Άραχθος ξεχείλισε, το Ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων κατέρρευσε, χωριά στον κάμπο της Άρτας πλημμύρισαν και εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους, το παλιό και χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας κινδύνευσε!

Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα συντελέστηκε! Τα πολιτιστικά μνημεία μας, όσα οι προπάτορες μας έχτισαν με ιδρώτες και αίματα, αφήνονται έρμαια της τύχης τους και των καιρικών φαινομένων χωρίς συντήρηση. Η φύση βιάζεται. Το περιβάλλον εκτιμάται μόνο ως εμπόρευμα. Το νερό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εμπορευματικοποίησης, στους καιρούς της απόλυτης ιδιωτικοποίησης κάθε τι του κοινού. Οι πολιτικές, οι αντιλήψεις που αφανίζουν τις λαϊκές οικογένειες με τους φόρους, τα χαράτσια, τα διόδια, που ξεπουλάνε όλα όσα έχουμε δημιουργήσει με δουλειά και κόπους αιώνων, που στέλνουν ό, τι παραγωγικό έχουμε ξανά στην ξενιτειά, που αναγκάζουν τη νέα γενιά να δουλεύει ανασφάλιστη για ένα κομμάτι ψωμί, που κόβουν τις συντάξεις, που στερούν τα φάρμακα από τους ανήμπορους, αυτές οι πολιτικές, αυτές οι αντιλήψεις (και όσοι τις υπηρετούν χρόνια τώρα) είναι εκείνες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.

Το ΔΣ της ΠΣΕ συγκλήθηκε άμεσα, σε έκτακτη συνεδρίαση του την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 με τη συμμετοχή του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, του Δημάρχου Βόρειων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Περικλή Βασιλάκη, του Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ καθηγητή Δημήτρη Κουτσογιάννη, του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκου, του καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκου, του Νίκου Γιαννούλη Φυσικού Περιβαλλοντολόγου PhD, MSc, των πρώην προέδρων της ΠΣΕ Κώστα Αλεξίου και Παύλου Κοσοβίτσα. Εξετάστηκε αναλυτικά η κατάσταση και ομόφωνα όλοι συμφώνησαν:

1. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς συμπατριώτες μας και ζητάμε την άμεση βοήθεια τους και την πλήρη αποκατάσταση από τις ζημιές χωρίς προϋποθέσεις.

2. Θεωρούμε ότι η καταστροφή του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας μπορούσε να αποφευχθεί, αν τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συντηρούνταν συστηματικά και αν είχε γίνει οριοθέτηση των ποταμών, αν γινόταν παράλληλα έργα αναχωμάτων, αν λειτουργούσε το φράγμα με ενιαία λογική διαχείρισης του νερού για άρδευση, ύδρευση και όχι αποκλειστικά για την εξασφάλιση κερδών για τους μετόχους της ΔΕΗ. Όλα αυτά έχουν τονιστεί στο παρελθόν πολλές φορές.

3. Το γεφύρι της Πλάκας μπορεί και πρέπει να αναστυλωθεί με τα υλικά και την τεχνοτροπία του πρωτότυπου και όσο είναι δυνατόν ίδιο με το καταστραμμένο. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού να συντονίσει όλες τις προσφορές του τεχνικού κόσμου (από το ΕΜΠ, το ΤΕΕ κλπ) ή την οικονομική συνδρομή των επώνυμων και ανώνυμων Ηπειρωτών από όλον τον κόσμο που άρχισε από την πρώτη στιγμή να ξεδιπλώνεται. Είναι αναγκαίο να χαραχθεί χρονοδιάγραμμα ενεργειών με σαφείς στόχους και χρεώσεις ευθυνών. Οι Ηπειρώτες με τους φορείς τους θα επαγρυπνούν.

4. Ορίσθηκε επιτροπή από τον Δήμαρχο Βόρειων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Περικλή Βασιλάκη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Χρήστο Λαναρά και τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΠΣΕ Σωτήρη Κολιούση η οποία επισκέφθηκε την επομένη, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη και του έθεσε το πλήθος των προβληματισμών και την απαίτηση των Ηπειρωτών για πλήρη αναστύλωση του γεφυριού, στον ενιαίο χώρο και τόπο του μνημείου. Ο υπουργός συμφώνησε με τις προτάσεις και εξέφρασε τη βούληση του Υπουργείου και της κυβέρνησης να γίνει πλήρης αποκατάσταση του μνημείου. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει ευρεία σύσκεψη για τα χάραξη της διαδικασίας, της διακριτής ευθύνης υλοποίησης επί μέρους τομέων του έργου και του αναγκαίου χρόνου. Ως συντονιστής θα λειτουργεί ο Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων.

5. Το ΔΣ της ΠΣΕ αφιερώνει όλες τις εκδηλώσεις του 2015 στη Σωτηρία της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αιχμή την αναστύλωση του γεφυριού της Πλάκας. Ιδιαίτερα η μεγάλη εκδήλωση της ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ, στο ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ, την Κυριακή 1η Μάρτη 2015 πρέπει να αποτελέσει σταθμό στη συμπαράταξη όλου του Ηπειρώτικου πνευματικού και καλλιτεχνικού δυναμικού, όλων των Ηπειρωτών για αυτόν το σκοπό.

6. Ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους, η αποφράδα ημέρα της καταστροφής, ως ημέρα ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, ως ημέρα αγώνα για τη Σωτηρία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής για τις πλημμύρες Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής για τις πλημμύρες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 05, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.