Μανταρίνια: Δεν υπήρξε πρόβλημα στις φετινές εξαγωγές Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος από την ΕΑΣ Θεσπρωτίας

Μανταρίνια: Δεν υπήρξε πρόβλημα στις φετινές εξαγωγές
Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος από την ΕΑΣ Θεσπρωτίας


Τα μανταρίνια συμπεριλαμβάνονται στα φρούτα που έπληξε το ρώσικο εμπάργκο. Η ΕΕ ανακοίνωσε το 2014 μέτρα στήριξης των παραγωγών και με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1031/2014, έδωσε το δικαίωμα στην Ελλάδα να αποσύρει 10.750 τόνους εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια). Παρόλα αυτά επειδή οι εξαγωγές δεν είχαν πρόβλημα δεν αποσύρθηκαν μανταρίνια το 2014. Οι παραγωγοί όμως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το τι θα συμβεί το 2015. Στην εξάμηνη παράταση (μέχρι την 30η Ιουνίου 2015) που δόθηκε από την ΕΕ στα έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών (Κανονισμός 1371/2014), η χώρα μας έχει μηδενικές επιλέξιμες ποσότητες μανταρινιών και λοιπών εσπεριδοειδών. Οι παραγωγοί ζητάνε από το υπουργείο να κάνει προσπάθειες ώστε αν δοθεί παράταση των μέτρων της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο να συμπεριληφθούν και τα μανταρίνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εξαγωγών ελληνικών μανταρινιών στη Ρωσία το 2013 ανήλθε στα 4.563.893 ευρώ, ενώ το 2014 έφτασε μόλις στα 842.523 ευρώ (παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό –81,54%). Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοειδών (πορτοκάλια και μανταρίνια) έφθασαν τους 14,2 χιλιάδες τόνους (αξίας 15 εκατ. δολάρια). Από την άλλη τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, αναφέρουν ότι περίπου 6.819 τόνους μανταρινιών αξίας 4,5 εκατ. ευρώ εξάγαμε πριν το εμπάργκο στη ρώσικη αγορά. 

Ο εκπρόσωπος από την ΕΑΣ Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κιτσιλής ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα μανταρίνια ολοκλήρωσαν την συγκομιδή τους πριν τον παγετό και δεν έπαθαν ζημιές. Πάντως το ρώσικο εμπάργκο είχε σαν αποτέλεσμα να «πιεστούν» οι τιμές και κυμάνθηκαν φέτος στα 24 – 28 λεπτά το κιλό. Πάντως η παραγωγή δεν είχε πρόβλημα να πωληθεί και δεν υπήρξαν αποσύρσεις με κοινοτική χρηματοδότηση. Μάθαμε ότι η χώρα μας το 2015 δεν δικαιούται να οδηγήσει σε απόσυρση τα εσπεριδοειδή. Για τα μανταρίνια μας ενδιαφέρει να γίνουν αποσύρσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2015». 

 
Ο κ. Γιάννης Δημάκης, διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι εξαγωγές μανταρινιών προς την Ρωσία όλα τα προηγούμενα έτη δεν ήταν μεγάλες. Το 2014 η δωρεάν διανομή με κοινοτική ενίσχυση συμπεριλάμβανε και τα εσπεριδοειδή. Όμως επειδή οι φετινές εξαγωγές δεν είχαν πρόβλημα δεν έγινε χρήση αυτής της ενίσχυσης. Για τον επόμενο χρόνο δεν γνωρίζω όμως πώς θα εξελιχθούν οι εξαγωγές. Ωστόσο μας εξέπληξε η απόφαση της ΕΕ που αν και δόθηκε παράταση στα μέτρα στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών δεν συμπεριλήφθηκαν τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια. Θα πρέπει η χώρα μας να κάνει προσπάθειες αν υπάρξει παράταση του προγράμματος της ΕΕ και για το δεύτερο εξάμηνο να συμπεριλάβει σε αυτό και τα εσπεριδοειδή».

Ο κ. Στέλιος Σαρρής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών (ΑΣΕ) Σκάλας Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα μανταρίνια φέτος είχαν ζημιές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τα λίγα καλής ποιότητας πωλούνται, οπότε δεν υπήρξε πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής. Αν συνεχιστεί το εμπάργκο όμως και το 2015 αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Εμείς είμαστε οργανωμένοι σε Ομάδες Παραγωγών και αν χρειαστεί μπορούμε να κάνουμε αποσύρσεις. Το 2014 καταφέραμε να εντάξουμε και τα εσπεριδοειδή στο πρόγραμμα της ΕΕ. Αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε και το 2015».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς γνωρίζουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά θα θέλαμε από τις ρωσικές αρχές τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών, προκειμένου να μπορέσουμε να διασταυρώσουμε τις ποσότητες που εξάγουμε στη ρώσικη αγορά».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
Μανταρίνια: Δεν υπήρξε πρόβλημα στις φετινές εξαγωγές Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος από την ΕΑΣ Θεσπρωτίας Μανταρίνια: Δεν υπήρξε πρόβλημα στις φετινές εξαγωγές Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος από την ΕΑΣ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.