Ερώτηση Γιόγιακα για το λαθρεμπόριο καυσίμων και την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Ερώτηση Γιόγιακα για το λαθρεμπόριο καυσίμων και την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων


ΠΡΟΣ:
Τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τον Υπουργό Οικονομικών


Το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτελεί μια τεράστια μάστιγα για την ελληνική οικονομία και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο η απώλεια φόρων φτάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το στοιχείο αυτό κατατέθηκε επίσημα από τον πρώην γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιο Σούρλα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών, όπως προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ακόμη και σήμερα, πολλούς μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία χιλιάδες πρατήρια δεν αποστέλλουν στοιχεία για την εμπορία καυσίμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ, 02/02/2015) τα ενεργά πρατήρια υγρών καυσίμων που αποστέλλουν στοιχεία είναι 2.952 σε σύνολο 4.671 εγγεγραμμένων.

Από αυτά τα 1.908 αποστέλλουν στοιχεία αδιάλειπτα.

Τα 1.044 αντιμετωπίζουν υστέρηση στην αποστολή στοιχείων, εκ των οποίων:

- Στα 120 η υστέρηση οφείλεται σε μεταβολές μητρώου που είναι σε εξέλιξη,

- Τα 7 αντιμετωπίζουν μόνιμη υστέρηση γιατί μεταβιβάστηκαν μέσω της αδειοδοτούσας και οι υπόχρεοι δεν ενημέρωσαν την αδειοδοτική τους κατάσταση ηλεκτρονικά.

- Τα 917 αντιμετωπίζουν υστέρηση λόγω φορτίων στην αποστολή στοιχείων.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση της ΓΓΠΣ στοιχεία δεν αποστέλλουν τα 1.698 από τα 4.671 εγγεγραμμένα πρατήρια υγρών καυσίμων, εκ των οποίων:

- Τα 1.222 πρατήρια δεν αποστέλλουν κυρίως λόγω ελλείμματος μη διαπιστευμένων ογκομετρικών στα στοιχεία μητρώου

- Τα 471 πρατήρια δεν αποστέλλουν λόγω μη διασύνδεσης από τον εγκαταστάτη (όντας οριστικοποιημένα)

- και τα 5 πρατήρια δεν αποστέλλουν λόγω μεταβίβασης

Οι υπόχρεοι των πρατηρίων που δεν αποστέλλουν στοιχεία, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν άμεσα την εγγραφή τους στο μητρώο και να ζητήσουν από τον εγκαταστάτη τους να επισπεύσει τη διασύνδεσή τους με τη Γ.Γ.Π.Σ.

Σε έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών και Ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, (16/01/2015, Α.Π.: 4758/84), αναφέρεται ότι «σχετικά µε την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών, διευκρινίζεται ότι, όπως συνέβη µε την εκπνοή της προθεσμίας εγκατάστασης αυτών για τα πρατήρια των προηγούμενων φάσεων, απεστάλη στο πέρας της προθεσμίας εγκατάστασης της γ’ φάσης, εγκύκλιος (σ.σ. εννοεί την ΑΔΑ:796ΚΦ-2ΝΖ) στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας για διενέργεια ελέγχων σχετικά µε τη συμμόρφωση των πρατηρίων της χωρικής τους αρμοδιότητας, ως προς την εγκατάσταση των ως άνω συστημάτων. Στην ίδια εγκύκλιο καθίστατο σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και παρέχονταν οδηγίες για τον έλεγχο της λειτουργικότητας του συστήματος».

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο: «Ειδικά η διαπίστωση της µη διασύνδεσης µε τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, επιφέρει στον πρατηριούχο κυρώσεις αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Μεταφορών και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας».

Κατόπιν των παραπάνω:

- Πόσους ελέγχους και που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες των Διευθύνσεων Μεταφορών και του Υπουργείου Οικονομικών των Περιφερειακών Ενοτήτων;

- Ποια είναι τα αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων;

- Σε ποιες ενέργειες, έχετε προβεί εις βάρος των ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών και λειτουργούν με αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των συναδέλφων τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλειος Γιόγιακας
Ερώτηση Γιόγιακα για το λαθρεμπόριο καυσίμων και την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων Ερώτηση Γιόγιακα για το λαθρεμπόριο καυσίμων και την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 22, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.