Σε εγρήγορση οι αρχές για κύματα μεταναστών στην Ήπειρο… Εκ νέου συζητήσεις για το κέντρο υποδοχής

Σε εγρήγορση οι αρχές για κύματα μεταναστών στην Ήπειρο… 
Εκ νέου συζητήσεις για το κέντρο υποδοχής


Αύξηση της κίνησης μεταναστών προς τα παράλια της Ηπείρου αλλά και προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση όλες τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, ανοίγει και πάλι η συζήτηση για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου φύλαξης μεταναστών, το οποίο περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης όμως δεν είχε υλοποιηθεί.

Μάλιστα είχαν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη χωροθέτηση, οι οποίες ενδέχεται να βρεθούν και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Κάτω από την πίεση που δημιουργεί η αθρόα έλευση μεταναστών, τα αρμόδια υπουργεία αναζητούν επειγόντως χώρους φιλοξενίας, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, με στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται να αποτελούν την πρώτη επιλογή.

Για εκατοντάδες μετανάστες, πολιτικούς και οικονομικούς αλλά και πρόσφυγες πολέμου το ευρωπαικό όνειρο περνά από την Ήπειρο.

Οι Σύριοι αναζητούν έξοδο διαφυγής συνήθως από τα ελληνοαλβανικά σύνορα ενώ εκατοντάδες άλλοι κινούνται προς τα παράλια, εκεί όπου συχνά τους μεταφέρουν κυκλώματα διακινητών.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι συλλήψεις στην Ήπειρο ήταν αυξημένες κατά περίπου 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού και της Αστυνομίας, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, διότι υπάρχουν πολλά σημεία που είναι δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα.

Η Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους στο οδικό δίκτυο που οδηγεί από την Αθήνα προς τις ακτές της δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εντοπίσει διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες συνήθως με κλειστά φορτηγά, κατά ομάδες των 30 ατόμων.

Κατά την σύσκεψη που έγινε προ ημερών στην Ηγουμενίτσα συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα, με στόχο να αποφευχθούν εικόνες του παρελθόντος όταν οι μετανάστες βρίσκονταν εγκατεστημένοι σε πρόχειρους καταυλισμούς, αναζητώντας τρόπο εξόδου προς την Ευρώπη.

Πρώτο μέλημα είναι να αποτραπεί η δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών στις περιοχές πέριξ του λιμανιού, κυρίως στο δάσος, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι περιπολίες της αστυνομίας, κυρίως τις νυχτερινές ώρες. 
 
Σε εγρήγορση οι αρχές για κύματα μεταναστών στην Ήπειρο… Εκ νέου συζητήσεις για το κέντρο υποδοχής  Σε εγρήγορση οι αρχές για κύματα μεταναστών στην Ήπειρο…  Εκ νέου συζητήσεις για το κέντρο υποδοχής Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 19, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.