Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ηγουμενίσας και Παραμυθιάς για τη ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ηγουμενίσας και Παραμυθιάς για τη ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ


ΠΡΟΣ: -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


κ. Υπουργέ


Η κυβέρνηση, αντικατέστησε, πρόσφατα, την προηγούμενη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, νομοθετώντας μια νέα, αποτυχημένη εξ’ ίσου, κατά τη γνώμη μας.

Δυστυχώς κι αυτή τη φορά προωθήσατε μια ρύθμιση που έχει χαρακτήρα, άμεσα εισπρακτικό, εμπλέκοντας εκτός των άλλων τις εργοδοτικές οφειλές προς το ΙΚΑ με τις οφειλές αυτασφάλισης προς τον ΟΑΕΕ.

Επίσης, δεν λάβατε υπόψη σας τις προτάσεις που κάνουν καιρό τώρα οι συνδικαλιστικοί φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών κι ειδικά τα πρωτοβάθμια όργανα που έρχονται αντιμέτωπα, καθημερινά, με το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά ούτε και τις προεκλογικές σας θέσεις.

Συγκεκριμένα, δεν λάβατε υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των συναδέλφων, τις, παράνομα, υψηλές εισφορές και χρεώσεις του ΟΑΕΕ, καθώς και την προοπτική της μακροπρόθεσμης «βιωσιμότητας» του Οργανισμού.

Αν, όμως, η κυβέρνηση ήθελε να δώσει λύση στο πρόβλημα και να εντάξει τη συντριπτική πλειονότητα των 400.000 ανασφάλιστων στον ΟΑΕΕ, έπρεπε να προχωρήσει σε τομές που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε. Όφειλε να αντιληφθεί το πρόβλημα του χρέους, καθώς οι συνάδελφοι δεν χρωστούν, μόνο, στον ΟΑΕΕ. Μπορεί να χρωστούν στην Εφορία, στις τράπεζες, σε προμηθευτές. Άρα χρειάζεται συνολική πρόταση για τις οφειλές και τη σχέση των ασφαλισμένων με το Ταμείο τους.

Το βασικό σημείο είναι η αδυναμία των ασφαλισμένων να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες εισφορές. Αυτή είναι η αιτία που φτάσαμε στο συντριπτικό ποσοστό του 50% να έχουν οφειλές, ενώ όσο παραμένουν υψηλές, θα προστίθενται συνεχώς νέοι ανασφάλιστοι. Μάλιστα, οι εισφορές παραμένουν αμετάβλητες από το 2009, έπειτα από μια τετραετία, 2005-09, συνεχών αυξήσεων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως, το εισόδημα των συναδέλφων συρρικνώθηκε κατά 30% - 40% κι είναι εντελώς παράλογο κι αντισυνταγματικό οι εισφορές να μην έχουν ακολουθήσει αντίστοιχη πτωτική πορεία.

Σε σχέση, τώρα με τα χρέη, θεωρούμε πως είναι αδύνατο οι οφειλέτες να καταφέρουν να ανταποκριθούν, για τα επόμενα χρόνια στις δόσεις και στις τρέχουσες εισφορές. Αυτό θα έπρεπε να είναι κατανοητό από μια κυβέρνηση που ζει στη μέγγενη του δημόσιου χρέους και των τρεχουσών υποχρεώσεων. Το «πάγωμα» των χρεών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών.

Σε αυτά τα χρέη, δε, προστίθενται τα ποσά που αφορούν στον κλάδο υγείας, ενώ οι οφειλέτες δεν είχαν θεωρημένα βιβλιάρια υγείας, άρα δεν βάρυναν τον ΟΑΕΕ με τέτοιες δαπάνες, καθώς κι εξοντωτικές προσαυξήσεις και πρόστιμα. Η κλιμακωτή, δε, μείωση αυτών των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, μόνο απορίες προκαλεί, σχετικά με τη σκοπιμότητα της ρύθμισης. Αν η κυβέρνηση ήθελε να επανεντάξει τους ανασφάλιστους στον ΟΑΕΕ, έστω με τη διαδικασία των δόσεων, θα έπρεπε να επιλέξει ρύθμιση με τις περισσότερες δυνατές δόσεις και με ολοκληρωτική διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.

Σε ότι αφορά στη μείωση κατά τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες, δεν μπορεί να δώσει πραγματική ανάσα και χρειάζεται μια γενναία απόφαση για ελεύθερη επιλογή κατηγορίας.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ γνωρίζουν ότι η σύνταξή τους εξαρτάται από το ύψος των εισφορών. Συνεπώς, αν τους δοθεί η δυνατότητα, είναι βέβαιο ότι, μόλις ανακτήσουν το εισόδημά τους, θα επιδιώξουν να πληρώσουν τα χρέη τους και να ανέλθουν στην κλίμακα των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι σύντομα κι αυτή η ρύθμιση θα αποβεί αναποτελεσματική και ταυτόχρονα, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τους συναδέλφους και τη σωτηρία του ΟΑΕΕ.

Σας καλούμε, λοιπόν, με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, να αποδεχτείτε άμεσα τα 5+1 σημεία που προτείνουμε, για τη σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, την άμεση επανένταξη 350.000 περίπου ανασφάλιστων στον ΟΑΕΕ και τη σταδιακή αύξηση των εσόδων του:

1. Όλες οι οφειλές να κεφαλαιοποιηθούν (παγώσουν).

2. Να διαγραφούν τα χρέη του κλάδου υγείας και οι επιβαρύνσεις σε αυτά.

3. Να διαγραφούν, επίσης, όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις επί του αρχικού κεφαλαίου και να υπολογιστεί επιτόκιο 1%.

4. Να μειωθούν άμεσα οι τρέχουσες εισφορές κατά 30% - 35%.

5. Να επιτραπεί η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

6. Μετά από τα παραπάνω και αφού, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες εισφορές, να του δίνεται η δυνατότητα να πληρώνει μηνιαία, αν το επιθυμεί, μέρος του κεφαλαιοποιημένου χρέους του, με ποσό που ο ίδιος θα αποφασίζει – έστω και 50€ το μήνα.

Αργά ή γρήγορα και καθώς η κατάσταση θα επιδεινώνεται, προσθέτοντας νέους ανασφάλιστους, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά και να μην έχετε αναλωθεί κι εσείς στις προτεινόμενες «λύσεις» των δανειστών που είναι η μείωση των συντάξεων, οι κατασχέσεις και οι άμεσα εισπρακτικές λογικές.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ:

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΟΜΕΝΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΡΜΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΥΡΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΞΩΝ
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ηγουμενίσας και Παραμυθιάς για τη ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ηγουμενίσας και Παραμυθιάς για τη ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 09, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.