Η χειρόγραφη επιστολή του πατρο – Κοσμά στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου

Η χειρόγραφη επιστολή του πατρο – Κοσμά στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου


Επιστολή του πατρο – Κοσμά, δασκάλου του Γένους. Αντίγραφό της εκτίθεται στο τμήμα παιδείας του Λαογραφικού Μουσείου Πολυδρόσου. 
Η επιστολή για πολλά χρόνια φυλασσόταν από οικογένεια του χωριού και τη χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο! 
Όταν κάποιος αρρώσταινε, την τοποθετούσαν πάνω στον άρρωστο και πίστευαν πως είχε τη δύναμη να τον κάνει καλά. 
Όμως το ίδιο το περιεχόμενο της επιστολής φαίνεται να έπαιξε σημαντικότερο ρόλο για το μικρό ακριτικό χωριουδάκι της Ηπείρου, επηρεάζοντας σημαντικά τη στάση των κατοίκων στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών.

 
ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

«Ευγενέστατοι αγαπητοί αδελφοί και τέκνα μου πνευματικά οι κατοικούντες την χώραν Ζάλογκον ασπαζόμενος σας, εύχομαι και παρακαλώ τον άγιον Θεόν δια την ψυχικήν και σωματικήν σας υγείαν. Εγώ, αδελφοί μου, ως δούλος ανάξιος του Θεού ημών περιερχόμενος και διδάσκων, το κατά δύναμιν, τους χριστιανούς, ήλθα και εδώ εις την χώραν σας. Και βλέποντας ότι δεν έχετε σχολείον επαρακίνησα τους χριστιανούς και έδωσαν δια το σχολείον το κατά δύναμιν και προαίρεσιν, πρέπει δε και η ευγενία σας να βοηθήτε πάντοτε το σχολείον σας, εξ ιδίων πόνων, ή από την χώραν κοινώς, ή και από βακούφια, δια να λάβητε και παρά Θεού τον μισθόν σας, και τιμήν παρά των ανθρώπων, είμαι δε και εγώ χρεώστης να παρακαλώ τον κύριον να ευλογήση την χώραν σας και να αξιώση να ζήσητε εδώ καλά και θεάρεστα και να σας βάλη και εις τον παράδεισον, να χαίρησθε και να ευφραίνησθε και να δοξάζητε την Αγίαν Τριάδα.

Ταύτα και υγιαίνετε εν Κυρίω.
1779 αψοθ΄ Ιανουάριος
Κοσμάς ιερομόναχος
και ανάξιος ευχέτης σας

Έβαλα δε και επίτροπον, με την γνώμην πάντων, τον ευγενέστατον Ιωάννην του Νικολάου και επιστάτας και βοηθούς αυτούς, τον κυρ Νικόλαον του Δημητρίου και τον κυρ Νικόλαον του παπά Αναστασίου, και τον κυρ Κύριον του Αθανασίου, να κυβερνήσουν το σχολείον, καθώς ο κύριος τους φωτίσει. Έβαλα δε ακόμη επιστάτην και τον Γεώργιον του Αθανασίου.»
 
Μαρία Λαμπρίδου
Η χειρόγραφη επιστολή του πατρο – Κοσμά στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου Η χειρόγραφη επιστολή του πατρο – Κοσμά στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 19, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.