Ξενάγηση στο πρώτο λαογραφικό μουσείο της Θεσπρωτίας, του Πολυδρόσου Σουλίου (+ΒΙΝΤΕΟ)



Ξενάγηση στο πρώτο λαογραφικό μουσείο της Θεσπρωτίας, του Πολυδρόσου Σουλίου (+ΒΙΝΤΕΟ)

 
Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών, πολύ δραστήριο σωματείο, ίδρυσε το πρώτο λαογραφικό μουσείο του νομού Θεσπρωτίας το 1971. 
Η συλλογή ξεκίνησε με αντικείμενα από την εκκλησία του αγίου Δημητρίου . 
Η έκθεση του Μουσείου ανακαινίστηκε το 1993. 
Μέχρι την επέκταση του 1998 διέθετε μόνο μία αίθουσα για την έκθεση των αντικειμένων
εμβαδού 21 τ.μ. . 
Έκτοτε διαθέτει τρεις χώρους συνολικού εμβαδού περι τα 80 τ.μ.. και αποθήκη .
Η συλλογή αποτελείται από 950 αντικείμενα . 
Εκτός από 40 περίπου που προέρχονται από γειτονικά χωριά, τα υπόλοιπα είναι προσφορά των κατοίκων του Πολυδρόσου. Το Μουσείο, παρουσιάζει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Στόχος είναι οι νέοι που επισκέπτονται το Μουσείο να αποκομίζουν μια συνοπτική αλλά ζωντανή αντίληψη των συνθηκών ζωής, των προσαρμογών των κατοίκων και των λύσεων και της αισθητικής που ανέπτυξαν καθώς και της τοπικής παραγωγής και οικονομίας. 
Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες που αναπτύσσονται σε διακριτές επιφάνειες ή προθήκες: Ιστορικά ευρήματα και εκκλησιαστικά αντικείμενα. Το σπίτι. Η οικοσκευή. Η υφαντική. Η ραπτική και τα παραδοσιακά ενδύματα. Η κτηνοτροφία και γεωργία. Το καφενείο - εμπορικό. Το κυνήγι. Η ξενιτιά'. "Βλαχωρίτες και Γράμματα ''. 
Στο βίντεο, που ακολουθεί, που είναι ολοκληρωμένο και το οποίο δημιούργησε ο Πολυδροσίτης Παύλος Μαρτίνης, περιλαμβάνει κατατοπιστική ξενάγηση στο μουσείο από τον επίσης Πολυδροσίτη Θαμά Φώτση, που επί πολλά χρόνια προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες για τη διαμόρφωση, αλλά και για τη λειτοργία του μουσείου. 
 
Ξενάγηση στο πρώτο λαογραφικό μουσείο της Θεσπρωτίας, του Πολυδρόσου Σουλίου (+ΒΙΝΤΕΟ)  Ξενάγηση στο πρώτο λαογραφικό μουσείο της Θεσπρωτίας, του Πολυδρόσου Σουλίου (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 28, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.