Ηγουμενίτσα: Υλοποίηση του Έργου MEDNET από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για Χώρους Στάθμευσης και Θέσεις Αγκυροβολίου

Ηγουμενίτσα: Υλοποίηση του Έργου MEDNET από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για Χώρους Στάθμευσης και Θέσεις Αγκυροβολίου


Το έργο MEDNET (Mediterranean Network for Custom Procedures and Simplification of Clearance in Ports), είναι ένα στρατηγικό έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας MED. Στο έργο συμμετέχουν δεκαοκτώ (18) εταίροι που συγκροτούν ένα εξαιρετικό σύνολο από Οργανισμούς Λιμένων, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα που προσφέρουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και άριστη συνεργασία. Το εταιρικό σχήμα προέρχεται από εννέα (9) χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης (Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κροατία και Αλβανία) έχοντας ως συντονιστής του έργου τη RAM - Rete Autostrade Mediterranee με έδρα στην Ιταλία.

Το MEDNET αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση και λειτουργία ενός συνεργατικού δικτύου μεταξύ των Λιμενικών Αρχών και των ειδικών – εμπειρογνωμόνων επί των μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, επικεντρώνοντας στη σωστή ανταλλαγή εμπειριών, γνώσης και απόψεων σχετικά με τις λιμενικές και τελωνιακές διαδικασίες καθώς και την απλοποίηση της εκκαθάρισης (clearance) για τα πλοία και τα φορτία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί κοινή αντίληψη και προσέγγιση στη Μεσόγειο γύρω από τις προαναφερόμενες σχετικές διαδικασίες και να προωθηθεί η εισαγωγή και εφαρμογή κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων στα λιμάνια και πιθανώς και σε άλλους συνδεδεμένους μεταφορικούς κόμβους. 

Μέσω του «Παρατηρητηρίου Λιμενικών Λειτουργιών στη Μεσόγειο» http://www.med-observatory.ntua.gr/index.html, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του έργου, επιτυγχάνεται διαφανής ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, επεκτείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διάδοση της γνώσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών και την λιμενικής κοινότητας.

Επιπλέον, υλοποιείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που στοχεύει στην εναρμόνιση και την ομαλοποίηση των διαδικασιών ανάμεσα στους λιμένες με σκοπό τη δημιουργία ανοιχτής αγοράς μέσω της χρήση πληροφοριακών συστημάτων και απλοποιημένων διαδικασιών. Η ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης θα έχει εμφανείς συνέπειες στη διευκόλυνση των μεταφορών με την άρση των μη φυσικών εμποδίων και θα καταστήσει δυνατή την απρόσκοπτη διασυνοριακή θαλάσσια κυκλοφορία.

Στα πλαίσια του έργου αναλύθηκαν τα σημεία συμφόρησης που εμποδίζουν την αποτελεσματική ροή των πληροφοριών καθώς και τα τρέχοντα διοικητικά, ρυθμιστικά και τεχνικά εμπόδια. Παράλληλα εντοπίστηκαν ευκαιρίες με σκοπό την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Πραγματοποιήθηκε συγκριτική αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών με τη χρήση κατάλληλων κριτηρίων, όπως οι Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (KPIs). Εκτός όμως από τις βέλτιστες πρακτικές προσδιορίστηκαν οι απαιτούμενες βελτιώσεις για ένα λιμάνι ώστε να φτάσει στο επίπεδο της ιδεατής λειτουργίας. Πιλοτικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένους λιμένες εξετάζουν τις επιλεγμένες βέλτιστες πρακτικές και τα αποτελέσματά τους.
 
Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στα πλαίσια του MEDNET εφάρμοσε δύο πιλοτικές δράσεις που είναι οι ακόλουθες:

Διαχείριση Χώρου Στάθμευσης. Αναπτύχθηκε πιλοτική εφαρμογή που επιτρέπει τη διαχείριση θέσεων στάθμευσης με τη χρήση ειδικών κανόνων ανά θέση, δυνατότητα γραφικής απεικόνιση των χώρων στάθμευσης του λιμένος και εμφάνιση σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης των θέσεων (δεσμευμένη/ελεύθερη) λαμβάνοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από ασύρματους αισθητήρες. Η πιλοτική εφαρμογή βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου και αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιώσεις της διαχείρισης του χώρου στάθμευσης και την καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων .

Διαχείριση Θέσεων Αγκυροβολίου. Η πιλοτική εφαρμογή επεκτείνει το υφιστάμενο Σύστημα Διαχείρισης Θέσεων Πρόσδεσης Πλοίων που υποστηρίζει σε πραγματικό χρόνο την όλη διαδικασία, μέσω της δημιουργίας συμπληρωματικού συστήματος για το χρονο-προγραμματισμό του ελλιμενισμού των πλοίων προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα απεικόνισης και διαχείρισης μελλοντικής κατανομής των θέσεων πρόσδεσης. Η ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία του παραπάνω συστήματος επιτρέπει τη ολοκληρωμένη διαχείριση των θέσεων πρόσδεσης και τη δημιουργία των σχετικών πλάνων ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέσω της δημιουργίας των σχετικών βασικών δεικτών επίδοσης (KPIs) του λιμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του έργου http://www.mednetproject.eu/
Ηγουμενίτσα: Υλοποίηση του Έργου MEDNET από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για Χώρους Στάθμευσης και Θέσεις Αγκυροβολίου Ηγουμενίτσα: Υλοποίηση του Έργου MEDNET από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για Χώρους Στάθμευσης και Θέσεις Αγκυροβολίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 01, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.