ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ



Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η μεγαλύτερη της χώρας με 54 Συλλόγους-μέλη, πληροφορήθηκε την άσχημη κατάσταση των αδέσποτων ζώων στην περιοχή σας.Οι φόλες είναι καθημερινό φαινόμενο, χωρίς μέχρι τώρα να έχει συλληφθεί κάποιος από τους δράστες.Ενας φιλόζωος που υπάρχει στην περιοχή σας,άνεργος και σιτιζόμενος από την εκκλησία, με ανάπηρο αδελφό, είναι ο μόνος που πρόλαβε να διασώσει 26 αδέσποτα σκυλιά και αντί ο Δήμος να τον βοηθήσει και να αναγνωρίσει το έργο του, όχι μόνο δεν τον βοηθά με τροφές, φάρμακα κ.λ.π. αλλά τον εμπαίζει λέγοντάς του ότι χρειάζεται να εκπροσωπεί φιλοζωικό σύλλογο για να προσφερθεί βοήθεια στα ζώα.Με έκπληξη εκπρόσωπός μας που επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο άκουσε ότι δεν ξέρει αν τα ζώα είναι αδέσποτα, γιατί είναι καινούργιος στο Δήμο και ότι όποιος έχει πολλά σκυλιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να του δίνονται τροφές ! Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε

α) ότι στους Δήμους της χώρας υπάρχει συνέχεια και ότι ήθισται ο νέος Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος, να ενημερώνεται από τον παλαιότερο, ώστε να υπάρχει συνέχεια στη δουλειά του Δήμου. Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να ενημερωθείτε για την προηγούμενη κατάσταση τόσο των ζώων όσο και του φιλόζωου.

β) ότι ο κάθε ένας που φροντίζει πολλά σκυλιά, δεν σημαίνει ότι είναι φιλόζωος και εθελοντής.

Μπορεί κάλλιστα να είναι κυνηγός, ποιμένας, εκτροφέας κ.λπ., πράγμα που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ζώα του ανήκουν και ο λόγος που τα έχει είναι για να τα χρησιμοποιεί σαν εργαλεία στη δουλειά του. Συνεπώς δεν μπορείτε να εξομοιάζεται έναν φιλόζωο που προσφέρει έργο στην πόλη σας με τις προηγούμενες κατηγορίες συμπολιτών σας.Επειδή δεν έχετε ως Δήμος εφαρμόσει τους Ν.4039/12 και 4235/14 σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Αμεση συγκρότηση της 5/μελούς επιτροπής για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων του Δήμου και υποχρεωτική συνεδρίασή της τουλάχιστον κάθε μήνα,όπως ο νόμος 4039/2012 ορίζει. (1 κτηνίατρος, 1 εκπρόσωπος του Δήμου, 2 μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου και 1 εκπαιδευτής).

2. Για την εξασφάλιση εσόδων του Δήμου έχει προβλεφθεί η είσπραξη των προστίμων από όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία για εγκλήματα κατά των ζώων.Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά προτείνεται σε κάποιους Δήμους η παρακράτηση από τους λογαριασμούς της ύδρευσης-αποχέτευσης στον τομέα της καθαριότητας του ποσού των 0.50€ σε κάθε λογαριασμό για τη δημιουργία Δημοτικού κτηνιατρείου. Ο νόμος όριζε ότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 έπρεπε όλοι οι Δήμοι να έχουν ιδρύσει.

3. Μέχρι τη συγκέντρωση των ποσών που θα χρειασθούν για τη ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου είναι απαραίτητη η εξασφάλιση πίστωσης από τον προυπολογισμό του 2015 για εμβολιασμούς, στειρώσεις και σίτιση αδέσποτων.

4. Είναι απαραίτητο να γίνει μια συμφωνία με τους τοπικούς κτηνιάτρους, ώστε να αναλάβουν έναντι λογικού ποσού τη στείρωση και εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων του Δήμου. Σημαντική θα είναι η συνεισφορά των φιλόζωων κατοίκων οι οποίοι σε συνεργασία με τους υπαλλήλους που θα ορίσετε γι αυτό το σκοπό θα μεταφέρουν τα ζώα στους γιατρούς.

5. Κάθε ζώο που θα στειρώνεται και θα εμβολιάζεται θα αφήνεται στο περιβάλλον, όπως ο νόμος ορίζει, φορώντας απαραίτητα διακριτικό λουρί με τα στοιχεία του Δήμου, ώστε οι πολίτες να ξέρουν ότι ο Δήμος τα έχει φροντίσει, ότι είναι στην προστασία του και ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για κανένα.

6. Σίτιση και πότισμα των αδέσποτων του Δήμου με τοποθέτηση ταιστρών-ποτίστρων σε καίρια σημεία και παροχή των απαραίτητων σε φιλόζωους (τροφές-φάρμακα κ.λ.π.) που προσφέρουν εθελοντικό έργο και υποκαθιστούν το Δήμο στο έργο του.

7.Βοήθεια του Δήμου για εξασφάλιση πρόσβασης της Ομοσπονδίας μας στα σχολεία, ώστε να παρουσιάσουμε μαθήματα φιλοζωίας εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

8. Συνέντευξη τύπου σε όλα τα ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθούν οι δημότες για τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα κατοικίδιά τους, όπου θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα δράσης του Δήμου για τα αδέσποτα και θα καλούνται όλοι να συμβάλλουν σε αυτό.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι δεν είναι δυνατό να περιμένετε από τους Δημότες σας να τηρούν τους νόμους της χώρας, όταν εσείς ως Δήμος δεν τους εφαρμόζετε.Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη για την τήρηση των πατραπάνω από την πλευρά σας. Είναι καιρός τώρα να προχωρήσετε στην υλοποίηση των υποχρεώσεών σας.Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητήσετε και που είναι στις δυνατότητές μας να σας παρέχουμε.

Εν αναμονή των ενέργειών σας.
 
Με εκτίμηση
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος : Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

Η Γραμματέας: Μαρία Χουστουλάκη

Για το Δ.Σ : ΑΓΓΕΛΑ ΜΠΑΡΤΣΙΩΚΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 03, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.