ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ECOLI

ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ECOLI


Ανώνυμα και ανυπόγραφα, όπως το συνηθίζει τελευταία, η ηγεσία της ΔΕΥΑΗ, αντί να σπεύσει, από τη μια να προστατέψει την υγεία ή και τη ζωή των καταναλωτών της, που  πληρώνουν πανάκριβα το νερό, από τυχόν ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του νερού, και από την άλλη την πιθανότητα πανικού, επιχειρεί, με γενικότητες, να επιρρίψει τις ευθύνες αλλού.

Συγκεκριμένα επιχειρεί να επιρρίψει τις δικές της ευθύνες, στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσπρωτίας, όχι γιατί δεν την ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών εξετάσεων, από το Χημείο του Κράτους, αλλά γιατί την ενημέρωσε τηλεφωνικά και όχι γραπτά!!! 
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη, εξέφρασε τη δυσφορία του για τον τρόπο συνεργασίας, από πλευρά της ΔΕΥΑΗ.
Ο ίδιος, όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά από το Γενικό Χημείο του Κράτους, (το οποίο έσπευσε να ενημερώσει τηλεφωνικά πριν την επίσημη έγγραφη παράδοση των αποτελεσμάτων κρίνοντας πως έπρεπε να μην χαθεί χρόνος), επικοινώνησε εσπευσμένα και ο ίδιος τηλεφωνικά με την ΔΕΥΑΗ, όπου τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Γ.Χ.Κ., ζητώντας τους να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Στην απάντησή της η ΔΕΥΑΗ δηλώνει πως "ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΣΙΜΟ" αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως τα αποτελέσματα του ΓΧΚ που παρήγγειλε η ΠΕ Θεσπρωτίας είναι ψευδή και πως "υπηρετεί άλλους στόχους και όχι αυτούς της προστασίας της Δημόσιας Υγείας".

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, την Δευτέρα το πρωί, θα προβεί σε επίσημη ενημέρωση των πολιτών, μέσω του τύπου, προφανώς με συνέντευξη που θα παραχωρήσει στα τοπικά ΜΜΕ

Επιβαρημένη ηθικά και νομικά η ηγεσία της ΔΕΥΑΗ, δίχως να απαλλαγεί η Δημοτική Αρχή, από την πολύμηνη σιωπή που επέλεξε, στα αγωνιώδη ερωτήματα των καταναλωτών – πολιτών, για την ποιότητα του νερού (από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου, αρνείται να πληροφορήσει τους κατοίκους, για το αν και κατά πόσο προέβη στον καθαρισμό των δεξαμενών της και τα αποτελέσματα των μηνιαίων αναλύσεων) δείχνει πως κάτι φοβάται και γι’ αυτό δεν προβαίνει σε έγκυρη, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση.

Ασφαλώς και η Δημοτική Αρχή, οφείλει Α Μ Ε Σ Α, να πάρει θέση για το θέμα, ως πολιτικά και νομικά πολιτική ηγεσία της Επιχείρησής της και να προσφύγει στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, χωρίς να αρνηθεί και τις τυχόν δικές της ευθύνες, προκειμένου οι πολίτες και να ησυχάσουν και να ικανοποιηθεί το δίκαιό τους, που τόσο βάναυσα δοκιμάστηκε από την ηγεσία της ΔΕΥΑΗ.

Για να επανέλθουμε στην προσπάθεια της ηγεσίας της ΔΕΥΑΗ να επιχειρήσει να επιρρίψει τις ευθύνες στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, παριστάνοντας έτσι, πως μ’ αυτόν τον τρόπο, ενημερώνει τους καταναλωτές, ας σταθούμε στην τελευταία παράγραφο του ανώνυμου και ανυπόγραφου δελτίου: «Η ΔΕΥΑΗ ως όφειλε δρομολόγησε έλεγχο και έκτακτη δειγματοληψία. Τα αποτελέσματα της εξέτασης, τα οποία εξέδωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι σύμφωνα με την Υ2/2600/2001, χαρακτηρίζει το νερό πόσιμο και ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΟΛΙΚΩΝ ΚΩΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ E-COLI».

Αυτό και μόνο το κείμενο της συγκεκριμένης παραγράφου, αν ερμηνευτεί ως αγωνιώδες προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, καθιστά την ηγεσία της ΔΕΥΑΗ «ΑΝΕΥΘΥΝΗ» μέχρι τον βαθμό της ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ. 
Και αυτό γιατί, όπως θα δείτε στα έγγραφα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έκανε η ΔΕΥΑΗ και επισυνάπτονται στην απάντησή της, δείχνουν ως ημέρα λήψης των δειγμάτων την 7/5/2015 (την ημέρα δηλαδή που ενημερώθηκε από την Π.Ε. Θεσπρωτίας).
Αν παρατηρήσετε όμως στην αρχή των εγγράφων, η ημερομηνία έκδοσης αναθεώρησης είναι 1/12/2014
Σημαντικό είναι και το ότι από τα έγγρφα των αποτελεσμάτων, απουσιάζει ο αριθμός του δείγματος.

Δεν γνωρίζουμε τη σημαίνει η
ημερομηνία έκδοσης αναθεώρησης, ούτε μπορούμε να πούμε πως η ΔΕΥΑΗ πλασάρει αποτελέσματα του Δεκεμβρίου ως σημερινά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας πραγματοποιεί μικροβιολογικές & χημικές αναλύσεις δειγμάτων νερού σε τουλάχιστον 8 σημεία δειγματοληψίας από το δίκτυό της, τόσο στην πόλη της Ηγουμενίτσας όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα 1 φορά το μήνα.
Θα πρέπει λοιπόν να δώσει ΣΗΜΕΡΑ στην δημοσιότητα τα μηνιαία αποτελέσματα , του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου, και από τα 8 σημεία δειγματοληψίας, τόσο από το Εργαστήριο του Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσο και από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας (ΠΕΔΥ)
 
Από το site της ΔΕΥΑΗ

Αλλιώς, και σε περίπτωση που η υπόθεση διαφύγει της ενημέρωσης ή της προσοχής της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, η Δημοτική Αρχή και η ΠΕ Θεσπρωτίας, οφείλει να προσφύγει στην κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, προκειμένου (και) να προλάβει τυχόν επιδημία μηνύσεων και αγωγών, όπως ήδη ακούγεται. 


Η «ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΤΗΣ ΔΕΥΑΗ


Με αφορμή ανυπόγραφη Δημοσίευση – Ανακοίνωση – Κάλεσμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και υπηρετεί άλλους στόχους και όχι αυτούς της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνουμε τους δημότες- καταναλωτές ότι ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΣΙΜΟ.

Η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας πραγματοποιεί μικροβιολογικές & χημικές αναλύσεις δειγμάτων νερού σε τουλάχιστον 8 σημεία δειγματοληψίας από το δίκτυό της, στην πόλη της Ηγουμενίτσας όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα 1 φορά το μήνα περίπου. Επίσης σε ετήσια βάση γίνονται αναλυτικές χημικές αναλύσεις από τις πηγές, τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Τα δείγματα εξετάζονται από το Εργαστήριο του Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας (ΠΕΔΥ) που είναι διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για μικροβιολογικές και φυσικοχημικές εξετάσεις.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Υ2/2600/2001, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΣΙΜΟ.

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από τη ΔΕΥΑΗ και στις 23/04/15.

Όσον αφορά το μικροβιολογικό αποτέλεσμα του δημοσιεύματος που αφορά δειγματοληψία που πραγματοποίησε το Τμήμα Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας στις 28/04/15 και ανιχνεύει ολικά κολοβακτηρίδια και μικροοργανισμό Ε-coli έχουμε να σας δηλώσουμε αυτό που και το Αποτέλεσμα Εξέτασης Δείγματος αναγράφει αυτολεξεί «ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΛΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ».

Με βάση την οδηγία για το πόσιμο νερό κάθε θετικό αποτέλεσμα αποτελεί ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμων και επομένως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης

Ακριβώς λόγω του χαρακτήρα της ένδειξης, η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας που πραγματοποίησε τη σχετική δειγματοληψία στις 28/04/15, της οποίας τα αποτελέσματα εκδόθηκαν στις 04/05/15 δε μας τα κοινοποίησε έως και σήμερα επίσημα, αλλά αρκέστηκε σε μια τηλεφωνική ενημέρωση προκειμένου να προβούμε στην απαραίτητη υγειονομική αναγνώριση, στον έλεγχο χλωρίωσης και πιθανώς στον εντοπισμό προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ.

Η ΔΕΥΑΗ ως όφειλε δρομολόγησε έλεγχο και έκτακτη δειγματοληψία. Τα αποτελέσματα της εξέτασης τα οποία εξέδωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι σύμφωνα με την Υ2/2600/2001, χαρακτηρίζει το νερό πόσιμο και ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΟΛΙΚΩΝ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ Ε- COLI.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΣΙΜΟ.ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ECOLI ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ECOLI Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 16, 2015 Rating: 5

Σελίδες