Δείτε online πόσα δέντρα έχει ο αστικός ιστός της Ηγουμενίτσας

Δείτε online πόσα δέντρα έχει ο αστικός ιστός της Ηγουμενίτσας


Ένα πρωτότυπο έργο πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ Ηπείρου, με επιστημονικώς υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Γρηγόρη Βάρρα. 
 
Πρόκειται για εφαρμογή του εντυπωσιακού έργου «URBAN Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Βέλτιστης Διαχείρισης, Προστασίας και Αξιοποίησης του αστικού και περιαστικού πράσινου», το οποίο υλοποίησαν ερευνητές του ΤΕΙ Ηπείρου με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 
 
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ερευνητές κατέγραψαν και αποτύπωσαν σε ψηφιακούς χάρτες όλα τα δέντρα των τεσσάρων δήμων – πρωτευουσών της Ηπείρου: Ιωαννίνων (4999 δέντρα), Αρταίων (1427 δέντρα), Πρεβέζης (1115 δέντρα), Ηγουμενίτσας (651 δέντρα)
 
Επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα urbantreemanagement.teiep.gr, μπορεί ο καθένας να ανοίξει τον ψηφιακό χάρτη της πόλης που τον ενδιαφέρει, να δει ακριβώς τα δέντρα του αστικού ιστού, να δει την τοποθεσία τους, να πατήσει πάνω και να δει τι δέντρο είναι (π.χ. Φιλύρα, Μανώλια), να δει φωτογραφίες από το σημείο που βρίσκεται, να πάρει πληροφορίες για το ύψος, την υγεία και τη σταθερότητα του δέντρου. 
 
Κι αν αυτά σας φάνηκαν λίγα, τότε για κάθε δέντρο θα βρείτε συγκεκριμένα στοιχεία για εξοικονόμηση ενέργειας, απορρόφηση υδάτων, βελτίωση ποιότητας αέρα, απορρόφηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
 
 
 
Το urbantreemanagement.teiep.gr είναι ουσιαστικά ένα Ηλεκτρονικό Μητρώο Δένδρων ή ένα σύστημα δημιουργίας δενδρολογίου ή μητρώων καταγραφής αστικών δένδρων και δενδροστοιχιών. Εχει σαν στόχο την δημιουργία βάσης δεδομένων με κατάλληλα προγράμματα αποτύπωσης και παρακολούθησης των δένδρων στον αστικό ιστό ώστε να καταρτιστούν μητρώα δένδρων για την καλύτερη διαχείριση τους. Το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για το αστικό πράσινο, καθώς θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν κάθε δέντρο ξεχωριστά, από το ακριβές σημείο όπου αυτό βρίσκεται μέχρι το ύψος ή και παρατηρήσεις που αφορούν τον ενδεδειγμένο τρόπο περιποίησής του. Η ενσωμάτωση των στοιχείων αυτών σε ένα ψηφιακό αρχείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, περιποίησης και εκτίμησης των ωφελειών που προκύπτουν από αυτά. 
Δείτε online πόσα δέντρα έχει ο αστικός ιστός της Ηγουμενίτσας Δείτε online πόσα δέντρα έχει ο αστικός ιστός της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 25, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.