Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Ψηφίστε με ελεύθερη βούληση

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Ψηφίστε με ελεύθερη βούληση


Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, στην έκτακτη συνεδρίασή του της 2ας Ιουλίου 2015, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, συζήτησε το ζήτημα της προκήρυξης του εθνικού δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου 2015, με το οποίο καλούνται οι Έλληνες Πολίτες να ψηφίσουν «ΟΧΙ» ή «ΝΑΙ», για τις προτάσεις των Θεσμών και αποφάσισε τα εξής:

Ανεξαρτήτως τυχόν συνταγματικών ή άλλων νομικών πλημμελειών που δημοσίως διατυπώθηκαν (δημοσιονομικό ζήτημα, ασαφές ερώτημα, σύντμηση προθεσμιών, κλήρωση δικαστικών αντιπροσώπων κ.λ.π) ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας κρίνει ότι είναι μία πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, για την σκοπιμότητα της οποίας δεν επιθυμεί να εκφράσει θεσμική θέση και άποψη, ούτε να συμμετάσχει, ως επιστημονικός σύλλογος, σε Επιτροπή Δημοψηφίσματος υπέρ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ, καθότι δεν ασκεί πολιτική, το ζήτημα αυτό είναι καθαρά πολιτικό, δεν αφορά σε αμιγώς δικηγορικά θέματα, για τα οποία μπορεί να κρίνει και να κατακρίνει, και έντονα μάλιστα, την κάθε πολιτική επιλογή που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τα μέλη του, τα οποία έχουν τις προσωπικές πολιτικές πεποιθήσεις τους.

Επιπρόσθετα θεωρεί ότι συμμετέχοντας οι δικηγόροι, ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, στην εν λόγω διαδικασία του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να μην έχει εκφρασθεί προηγουμένως το συνδικαλιστικό τους όργανο με θετική ή αρνητική θέση για το δημοψήφισμα για το «ΝΑΙ» ή το «ΟΧΙ», ούτως ώστε αφενός μεν να μην προκληθεί διχασμός ή σύγχυση μεταξύ των μελών του, αφετέρου δε να καταστεί σαφές στους πολίτες, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας επιτελεί αποτελεσματικά το σκοπό του, σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων (άρθρο 90), που είναι μεταξύ άλλων, η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου σε μία δημοκρατική πολιτεία και παραμένει ο θεματοφύλακάς τους και τα μέλη του θα επιτελέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λειτούργημά τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, προκειμένου οι πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα, ανεπηρέαστα και αβίαστα την πολιτική τους βούληση κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Από την άλλη πλευρά μέσα από την διαδικασία του επικειμένου Δημοψηφίσματος αναδεικνύονται πολλά νομικά και δικαιοπολιτικά ζητήματα , με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα του Δημοψηφίσματος να είναι δεκτική πολλαπλών και διαφορετικών ερμηνειών. Κάποιος πολίτης ψηφίζει ΟΧΙ στο ερώτημα, εννοώντας ότι αρνείται κάποια μέτρα που αυτός κρίνει ότι είναι καταστροφικά και το ΟΧΙ αυτό εκλαμβάνεται ως άρνηση στο ευρώ - κατάφαση στην έξοδο από την ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλος πολίτης ψηφίζει ΝΑΙ στο ερώτημα εννοώντας ότι θέλει να μείνει η χώρα στο ευρώ και η ψήφος του αυτή εκλαμβάνεται ως κατάφαση στα σκληρά μέτρα και μάλιστα στο σύνολό τους. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ορατό ενδεχόμενο την επομένη του Δημοψηφίσματος να υπάρξει στη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, ο εφιάλτης του Διχασμού ο οποίος τόσα δεινά επέφερε στο λαό μας.
Τούτο διότι σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι την επομένη της ψήφου, θα υπάρξουν σκληρά μέτρα σε βάρος των πολιτών είτε πλειοψηφήσει το ΝΑΙ είτε το ΟΧΙ. Δυστυχώς το ζητούμενο είναι να αποτραπούν χειρότερες καταστάσεις, μάλλον προβλέψιμες, με δεδομένα την ήδη επελθούσα και τυπικά χρεοκοπία και το προσβλητικό φαινόμενο του συνωστισμού πολιτών ευρωπαϊκής χώρας, μπροστά στα κλειστά υποκαταστήματα των Τραπεζών. Επομένως, ενδέχεται σφόδρα, να έχουμε το διχαστικό φαινόμενο ο ένας να κατηγορεί τον άλλον, ως υπαίτιο της δεινής κατάστασης στην οποία θα περιέλθει η χώρα.

Καταλήγοντας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας θεωρεί ότι, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εντός και εκτός Ελλάδας εξελίξεις είναι πρώτιστης σημασίας να επικρατήσει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές.

Είναι ώρα που όλοι μας, ανεξαρτήτως θεσμικής ιδιότητας και κομματικής ή πολιτικής προέλευσης, έχουμε ατομική και συλλογική ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης του Ελληνικού Λαού. Ενδεχομένως το καλύτερο για την χώρα και για τους πολίτες θα ήταν να μην είχε προκηρυχθεί καν το συγκεκριμένο Δημοψήφισμα, παρά ταύτα όμως οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην ομαλή διεξαγωγή του και την αβίαστη έκφραση της γνώμης τους.
Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Ψηφίστε με ελεύθερη βούληση Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Ψηφίστε με ελεύθερη βούληση Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.