ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;


Και ενώ όλοι οι πολίτες παρακολουθούσαμε με εκστασιασμό και εθνική περηφάνεια την λαοπρόβλητη κυβέρνηση της Αριστεράς να «διαπραγματεύεται» μία νέα συμφωνία με τους δανειστές μας, χωρίς την τήρηση των υπεσχημένων από την προηγούμενη κυβέρνηση των «Γερμανοτσολιάδων» και των «γονατισμένων», ξαφνικά καταλάβαμε την τελευταία ημέρα της εκπνοής του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τους «τοκογλύφους» δανειστές, πρόγραμμα που είχε παραταθεί με την συμφωνία που η ίδια η κυβέρνηση υπέγραψε με αίτημά της προς τους παραπάνω δανειστές μας, ότι ουσιαστικά αυτή η κυβέρνηση επί πέντε μήνες δεν διαπραγματεύονταν, γιατί διαπραγμάτευση σημαίνει σχέδιο και προτάσεις και σκοπό κατάληξης σε συμφωνία, αλλά κρατούσε καθυστέρηση, προσπαθούσε με διάφορα τερτίπια και τεχνάσματα (τύπου δημιουργικής ασάφειας) να εξαντλήσει την υπομονή των εταίρων, ώστε στο τέλος να αποσπάσει μία πρόταση δίκην «τελεσιγράφου», να βγεί στο λαό και να την καταγγείλει, να υφαρπάξει ψήφο στήριξης από τον λαό με δημοψήφισμα και μετά να πάρει λευκή εξουσιοδότηση , με λαϊκή έγκριση για την υλοποίηση του εξ αρχής μόνου υπάρχοντος σχεδίου, των «δραχμιστών» οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Λαμπαβίτσας, Βαρουφάκης κλπ), για επιστροφή στην σύγχρονη δραχμή, ως μόνου «φαρμάκου» για αντιμετώπιση του χρέους αλλά και της εσωτερικής υποτίμησης!

Θαυμάστε σχέδιο, αλλά θαυμάστε και τακτικισμό, μην απορείτε για την «δημοκρατικότητα» της μεθόδου, αφού οι περισσότεροι που μας κυβερνούν ανήκουν ιδεολογικά στα όρια του κοινοβουλευτικού συστήματος, το οποίο δύσκολα το καταλαβαίνουν και φυσικά να το υπηρετήσουν.

Ισως θα πρέπει να τους θυμίσει κανένας ότι η Ελλάδα μεταπολεμικά, ανεξαρτήτως της δικής τους θέλησης και ιδεολογικής ταυτότητας, έχει επιλέξει, με τον αγώνα γενεών και γενεών, να ενταχθεί στον Δυτικό νομικό και κοινωνικό πολιτισμό. Ανήκει οργανικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ζωή των πολιτών και τα δικαιώματά τους ρυθμίζονται από την συνθήκη δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση υπερεθνικής ισχύος για τα δικαιώματα του ανθρώπου που κυρώθηκε και ισχύει στην Ελλάδα, μαζί με το Πρώτο Πρωτόκολλο της ίδιας σύμβασης που εξειδικεύει τα δικαιώματα που προστατεύονται στην Ενωση, με πρώτο αυτό της ιδιοκτησίας στο άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου.

Στο εσωτερικό ο Καταστατικός Χάρτης των δικαιωμάτων είναι το Σύνταγμά μας, όπως ισχύει, που προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, τα οποία αποτελούν Θεμέλιο του πολιτεύματος.

Τέλος κορυφαία επιλογή, που επικροτήθηκε εσωτερικά και επικρίθηκε εξωτερικά από κάποιους «φίλους» μας ήταν η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, στον στενό πυρήνα της Ευρώπης, πράξη που επιβάλλονταν τότε και επιβάλλεται περισσότερο σήμερα, λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων και αναταράξεων στην περιοχή μας. Η ΟΝΕ δηλαδή δεν είναι μόνο το νόμισμα του Ευρώ, είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό, είναι η εταιρική λειτουργία, η σύμπνοια και η συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων που αφορούν όλους μας, μεσα από τις δυνατότερες χώρες της Ευρώπης, με Πολιτική και Οικονομική οντότητα που επηρρεάζει ευρύτερα τον κόσμο.

Κάθε κυβέρνηση λοιπόν που εκλέγεται στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση, έχει ως προμετωπίδα και κορωνίδα , πριν από κάθε πολιτική και οικονομική απόφαση, τον σεβασμό στις συνθήκες, αλλά και στις κορυφαίες επιλογές της χώρας, πράγματα αδιαπραγάτευτα, μη εξαρτώμενα από επιμέρους ιδεολογικές αναζητήσεις και θεωρίες! Δεν μπορεί δηλαδή με αποφάσεις και ενέργειες να θέτει σε κίνδυνο την πορεία της Ελλάδας σε αυτό το διαμορφωθέν οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι, γιατί αυτό είναι θεμέλιο της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως δεν μπορεί π.χ. να θέσει ζήτημα αλλαγής του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος σε πολίτευμα … προεδρευόμενο από την εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής!!

Δυστυχώς όλες οι ενέργειες και η κατάληξη αυτής της κυβέρνησης, με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μαρτυρούν αφενός έλλειψη ιστορικής και νομικής γνώσης και αφετέρου διάθεση παραμερισμού της θέσης της χώρας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στο βωμό ουτοπικών θεωρητικών αναζητήσεων (π.χ. BRICS, Κίνα, Ρωσία , Λατινική Αμερική κλπ).

Το ίδιο το δημοψήφισμα, ενώ προβάλλεται ως ένδειξη κορυφαίας δημοκρατικής επιλογής είναι ψευδεπίγραφο αλλά και αντισυνταγματικό. Δεν το λέω εγώ, το λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο η Ελλάδα είναι μέλος και έχει ζητήσει την προστασία του πολλές φορές στο παρελθόν! Ελπίζω βέβαια να το πεί και το κατεξοχήν δικαστικό θεσμικό όργανο προστασίας του πολιτεύματος, που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση που επίκειται αύριο.

Από την άλλη η ίδια η ουσία του δημοψηφίσματος είναι άκυρη και ανυπόστατη, αφού αφενός δεν υπάρχει πρόταση των δανειστών μετά την εκπνοή του προγράμματος την 30-6-2015, η οποία ούτως ή άλλως είχε αποσυρθεί και πριν την ημερομηνία αυτή, από την άλλη παρά τα όσα λέγονται το ίδιο το ερώτημα έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα, γιατί αποβλέπει στον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα!

Εχει δε πλέον αναδειχθεί με καθαρότητα ότι το ερώτημα δεν είναι ναι ή όχι στην ανύπαρκτη πρόταση των δανειστών, αλλά πρόσδοση στην κυβέρνηση Τσίπρα μεγαλύτερης πλειοψηφίας από αυτή των εκλογών (μέσω όχι εκλογών αλλά δημοψηφίσματος- οποία συνταγματική εκτροπή), με σκοπό δήθεν την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής της θέσης έναντι των δανειστών, στην πραγματικότητα όμως την μέσω αυτού υφαρπαγή της έγκρισης των Ελλήνων για την υλοποίηση της κρυφής ατζέντας εκμηδένισης του χρέους με την επιστροφή στην δραχμή.

Πολλά θα μπορούσε να πει κανένας για την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής μεθόδου. Θα περιοριστώ εδώ μόνο στην ειλικρίνεια ή μη του σκοπούμενου αποτελέσματος. Είναι αυταπάτη για όσους πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μηδενίσουν το χρέος. Αντίθετα αυτό θα πολλαπλασιαστεί, ακολουθώντας την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος! Το ίδιο θα συμβεί και με τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών, τα οποία σε μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν όπως έχει ειπωθεί , δοθεί για εγγύηση στον ΕLA , για την παροχή ρευστότητας στις Ελληνικές Τράπεζες. Μην αυταπατάστε λοιπόν φίλοι μου ότι όλη αυτή η μεθόδευση είναι προς το συμφέρον σας. Ρωτείστε να μάθετε, ανοίξτε τα αυτιά και τα μάτια σας, μην δέχεστε αμάσητες τις θέσεις και τις απόψεις αυτών , που έχουν επανειλημμένα διαψευστεί τους τελευταίους μήνες σε όσα έχουν υποστηρίξει, σε όσα έχουν δεσμευθεί. Ανατρέξτε τι έχουν δηλώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τον έλεγχο των κεφαλαίων, για την πορεία των τραπεζών, για την προστασία της καθημερινότητας του πολίτη.

Τελειώνω με την επισήμανση για το κατά πόσον αυτό που κατά κόρον λέγεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι κλπ δεν έχουν να χάσουν τίποτε αν πάμε στη δραχμή! Μεγαλύτερο ψέμα από αυτό, που χαϊδεύει τα αυτιά και θολώνει τη σκέψη, γιατί στρέφει τον προβλητισμένο και πολλές φορές απελπισμένο πολίτη άκριτα ενάντια σε όποιον κατάφερε στη ζωή του είτε επειδή δούλεψε είτε επειδή στάθηκε περισσότερο τυχερός από κάποιους άλλους να έχει μία οικονομική επιφάνεια (ιδού τα ψήγματα του ανυπόκριτου διχασμού που αυτή η παράταξη έχει ενσπείρει στην κοινωνία μας), δεν υπάρχει. Γιατί η ελάχιστη υποδομή που υπάρχει στην χώρα, με το ΕΣΥ, με την Παιδεία, με την Εθνική Αμυνα, με τα επιδόματα ανεργίας, με τα κοινωνικά επιδόματα κλπ στηρίζεται στην συνεισφορά όσων από μας μπορούσαμε να πληρώνουμε ακόμη τους φόρους , τα χαράτσια, τις έκτακτες εισφορές, τα διόδια στις εθνικές οδούς κλπ κλπ! Αυτή η υποδομή θα χαθεί και ο λαός θα εξαθλιωθεί, αν επικρατήσουν οι ιδέες των Μεγαλοσχημόνων Στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με ένα νόμισμα άγνωστα υποτιμημένο είναι αδύνατο να στηριχθούν τέτοιες υποδομές. Εκτός αν ασπάζονται την προτροπή του φίλου τους από την Βενεζουέλα, του Μαδούρο, που δήλωσε χθές: «ο λαός μας έτρωγε και ζωωτροφές, αλλά διώξαμε το ΔΝΤ από τη χώρα μας»! Αν είναι έτσι ας μας το πούνε, για να δούμε όσοι από μας και τους φίλους τους αντέχουν στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα να το κάνουν.

Θεώρησα χρέος μου ως ενεργός πολίτης αυτής της περιοχής, που πολλές φορές στο παρελθόν μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μου με έχει τιμήσει με την προτίμησή του σε εκλογικές αναμετρήσεις , αλλά και ως επιστήμονας , να εκφράσω δημόσια την γνώμη μου για τα συμβαίνοντα. Το ίδιο κάνουν και οι επιστημονικοί φορείς (ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΓΕΣΕΕ κλπ) , οι Δήμαρχοι , Εμπορικές Επιχειρηματικές οργανώσεις κλπ. Δεν είμαστε όλοι ψεκασμένοι, προδότες, γονατισμένοι! Εχουμε υποχρέωση σε αυτές τις κρίσιμες ώρες να φωνάξουμε, να συμμετάσχουμε στο διάλογο, όσο και όταν γίνεται, να συμβάλουμε στην διαμόρφωση των απόψεων και στην δημοκρατία τελικά.

Καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Όχι ναι στις προτάσεις τω θεσμών, που δεν υπάρχουν, παρά τα όσα λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι στην ομαλή πορεία της χώρας, Ναι στο Ευρώ, Ναι στην αδιατάραχτη προοπτική μας εντός της ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ. Δεν είναι αλήθεια όσα ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται, ότι δεν ένα δυνατό όχι δεν σημαίνει έξοδο από την ΟΝΕ και την Ενωση. Πλέον όσδα λέει είναι αναξιόπιστα. Δεν πείθουν σοβαρούς ανθρώπους και φυσικά τον Ελληνα πολίτη. Για αυτό καταφεύγει στο θυμικό των Ελλήνων, με τις «πατριωτικές» κορώνες , γιατί όποιος δεν έχει επιχειρήματα προσπαθεί να συγκινήσει, να εξεγείρει συναισθήματα, παλαιά πάθη, προκαταλήψεις, να εφεύρει εχθρούς για να στρέψει την προσοχή του λαού σε αυτούς και όχι στην δική του ανικανότητα! Τα παραδείγματα από την γειτονιά μας, αλλά και από παλαιότερα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι αρκετά!

ΜΕ την επιλογή του ΝΑΙ δε επικροτούμε τον Σαμαρά ή οποιονδήποτε άλλο από την αντιπολίτευση ταυτίζεται με αυτό. Είναι στο χέρι μας, αυτούς όλους τους στείλαμε στην αντιπολίτευση. Θα επιλέξουμε την ηγεσία που θα μας οδηγήσει σε αυτό, μέσα από εθνικές εκλογές. Αυτή την ώρα είναι άλλο το θέμα, μείζον, εθνικό, Ευρωπαϊκό!

Μην ξεγελιέστε λοιπόν από συνθήματα, πατριωτικές κορώνες, ψευτοπαληκαρισμούς, δεν είναι ώρα για τέτοια. Δεν είναι ώρα για ΚΟΥΓΚΙΑ και ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ! Ας σκεφτούμε όλοι μας και ας αποφασίσουμε για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας, για το αύριο του τόπου μας, της Πατρίδας μας.
Ηγουμενίτσα 2-7-2015
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.