Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «ΜΕΘΕΞΙΣ» σήμερα στον ερειπωμένο παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Σαγιάδας

Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «ΜΕΘΕΞΙΣ» σήμερα στον ερειπωμένο παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Σαγιάδας



Ταξιδέψτε μαζί μας εκεί που η αρχιτεκτονική γίνεται ένα με το άναρχο φυσικό τοπίο, η ιστορία συναντά την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, η μουσική πυροδοτεί τον χορό, συνθέτοντας μια μυστηριακή εμπειρία, που παρασύρει τον θεατή στη μέθεξη.

 
Μια αυγουστιάτικη συνάντηση στις 21 του μήνα, στον ερειπωμένο, παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Σαγιάδας, με αφορμή την έκδοση της "Ανθολογίας Υπερφυσικών Διηγήσεων", που επιμελήθηκε ο Μ. Γ. Πασιάκος. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με περιήγηση και ξενάγηση (ΑΝΑΒΑΣΗ) θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση “To αίνιγμα του Tράγου” εμπνευσμένη από την Ανθολογία και η βραδιά θα κλείσει με το μουσικό σχήμα του Χρηστου Ζάχου. Στο κέντρο του χωριού θα φιλοξενηθεί έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Γιούλης Μάντζου.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για την ΑΝΑΒΑΣΗ χρειάζεστε κλειστά παπούτσια.
Το βράδυ θα χρειαστείτε φακό & αντικουνουπικό.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο μέσα
στην Παλιά Σαγιάδα θα διακοπεί 21:00 -23:00.
Συμβουλευτειτε το χάρτη.

Προσοχη στα ερείπια.


ΑΝΑΒΑΣΗ
περιήγηση / ξενάγηση
Σαγιάδα / 19:00
Πιάδι (Π. Σαγιάδα) / 20:00

Η ΑΝΑΒΑΣΗ χωρίζεται σε 2 διαδρομές.
1 Από Σαγιάδα - Πιάδι στις 19:00 (διάρκεια 50’)
2 Από Πιάδι - Π. Σαγιάδα στις 20:00 (διαρκεια 30’)

Ανακαλύψτε την μακραίωνη ιστορία της Παλιάς Σαγιάδας σε μια μοναδική περιήγηση μέσα στο χρόνο. Ξεκινώντας από την τοποθεσία ‘‘Καστρί”, μια αρχαιολόγος και μια αρχιτέκτονας θα σας οδηγήσουν, μέσα από ανεξερεύνητα μονοπάτια, στον ερειπωμένο παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Σαγιάδας.

Χτισμένος σε μια πλαγιά, με θέα στο δέλτα του ποταμού Καλαμά, τις αλυκές και το νησάκι της Αγιο-Λένης, ο οικισμός εγκαταλείφθηκε το 1943, μετά την πυρπόλησή του από τους Γερμανούς.
Ανάμεσα σε κληματαριές και κισσούς, περιηγηθείτε στα ερειπωμένα πετρόκτιστα σπίτια, τα καλντερίμια, τις εκκλησίες και τα αλώνια του χωριού, γνωρίστε την ιστορία τους και μάθετε για την αρχιτεκτονική τους.

Η διαδρομή θα καταλήξει στο κέντρο του χωριού, όπου θα φιλοξενηθεί έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Γιούλης Μάντζου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

“Τα ζωγραφικά έργα που παρουσιάζονται έχουν σαν θεματικό πυρήνα την ανθρώπινη μορφή. Τα σώματα αφηγούνται ιστορίες. Γίνονται φορείς άλλοτε θεικής ομορφιάς κι άλλοτε Θείας μανίας. Η εγκατάσταση των έργων ανάμεσα στα ερείπια, επιχειρεί να δώσει την αφορμή στο θεατή να ψυχανεμιστεί την μεταφυσική διάσταση των -κάποτε- οικείων χώρων.”

Γιουλη Μάντζου
Εικαστικός


TΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥ
θεατρική παράσταση
Αλώνι 21:30 (διάρκεια 50')
είσοδος από το χώρο της έκθεσης

Βασισμένη στην “Ανθολογία Υπερφυσικών Διηγήσεων” του Μιχάλη. Γ. Πασιάκου, μια συλλογή ιστοριών, για νεράιδες, ξωτικά και στοιχειά.

Μία δαιμονική φιγούρα εισβάλλει ξαφνικά στον κόσμο των θνητών για να αμφισβητήσει τους νόμους που διέπουν την ύπαρξή τους.
Με αφορμή το αίνιγμα της φύσης του ανθρώπου, που το πνεύμα θέτει, ένας νέος ξεκινά την εσωτερική του αναζήτηση και πορεύεται από την άγνοια στην αφύπνιση και τελικά στην επίγνωση και την κάθαρση. Eμπόδια και συνάμα αρωγοί του ταξιδιού εμφανίζονται
η Μόρα και άλλα ξωτικά, δαιμόνια και νεράιδες ως αναπόσπαστο κομμάτι των βιωματικών εμπειριών του προς την κατάκτηση της γνώσης.

Με την παρουσία επί σκηνής του πολυφωνικού σχήματος “Διώνη” και των μουσικών Γιώργου Ευαγγέλου και Nori Furukawa, η πειραματική αυτή δημιουργία που δένει την κινησιολογία με την υποκριτική και οι χαρακτήρες που ακροβατούν ανάμεσα στον κόσμο των θνητών και των στοιχειών, δημιουργούν ένα υπερρεαλιστικό περιβάλλον για τον θεατή και δίνουν αφορμή για την δική του εσωτερική αναζήτηση.

Συντελεστές
Επιμέλεια κειμένου- Σκηνοθεσία: Θωμάς Λιώλιος, Μελίνα Κυρτάτα
Κίνηση-Χορογραφία: Μελίνα Κυρτάτα, Θωμάς Λιώλιος
Μουσική: Νίκος Χαλβατζής,
τραγούδι
το πολυφωνικό σχήμα "Διώνη",
παίζουν
Μπεντίρ: Γιώργος Ευαγγέλου,
Μπανσούρι: Nori Furukawa,
Τζέμπε: Χάρης Παπαεμμανουήλ
Φωτισμός: Θοδωρής Γκόγκος
Ήχος: Bασίλης Πατσούρας
Θεατρικό μακιγιάζ: Δέσποινα Φερεντίνου, Σπύρος Λογοθέτης

Παίζουν (αλφ.):
Σοφία Κάσσαρη, Μελίνα Κυρτάτα, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Θωμάς Λιώλιος, Ερμιόνη Μπαμπαίτη, Έφη Ντάγκα, Ελένη Ντέτσικα, Βασίλης Παπαδημητρίου, Χάρης Παπαεμμανουήλ, Ελένη Χριστάκη και η "Διώνη"- Ευαγγελία Γκόγκου, Παρασκευή Γκόγκου, Χριστίνα Γκόγκου, Ειρήνη Κολιούση, Παναγιώτα Κολιούση

ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε όσους έχουν προμηθευτεί
το βιβλίο “ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΗΓΗΣΕΩΝ”.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στο email: sayiades@gmail.com


ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
με το σχήμα του Χρήστου Ζάχου
Αλώνι 23:00

Σε έναν χώρο ιδιαίτερης ακουστικής, το τετραμελές σχήμα του Χρήστου Ζάχου, θα παρουσιάσει δικά του κομμάτια, όπως και μια σειρά από κλασσικά παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, σμυρνέικα και ρεμπέτικα, με σκοπό την ισορροπία ανάμεσα στο κέφι και την καθαρά ακουστική απόλαυση της μουσικής.

Το μουσικό σχήμα αποτελούν οι:

Χρήστος Ζάχος :
λαούτο, τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι
Ηλίας Σύλλας : κιθάρα
Θοδωρής Γκατζέλης: κρουστά
Άρης Μπέζας : καβάλ

Επιμέλεια Ήχου: Βασίλης Πατσούρας

Το μουσικό αυτό ταξίδι θα συνοδεύουν παραδοσιακές γεύσεις και εδέσματα από φρέσκα, τοπικά προϊόντα εποχής, τσίπουρο και κρασί από ντόπιους παραγωγούς, προς τέρψη όλων των αισθήσεων.
Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «ΜΕΘΕΞΙΣ» σήμερα στον ερειπωμένο παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Σαγιάδας Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «ΜΕΘΕΞΙΣ» σήμερα στον ερειπωμένο παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.