Ειδήσεις από το ...παρελθόν

Ειδήσεις από το ...παρελθόν

Oι δημοσιευόμενες «ειδήσεις» του παρελθόντος στο σημερινό φύλλο είναι ένα μείγμα «ειδήσεων» από αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά αλλά και τον «Ανατολικό αστέρα» της Κωνσταντινούπολης και τον «Εθνικό Κήρυκα» της Ν. Υόρκης, αλλά όλες σχεδόν πανελληνίου ενδιαφέροντος.

Έτσι ξεχωρίζουν η «είδηση», η οποία αναφέρεται στο θάνατο του Νικολάου Αβέρωφ, αδελφού του Γεωργίου Αβέρωφ (+1899) και πατρός της απαχθείσης το 1885 «βασιλοαρχόντισσας».
Η «είδηση» της 27-5-1889 αναφέρεται σ’ ένα μακελιό, με 15 νεκρούς, μεταξύ των Τσάμηδων της Παραμυθιάς και της Λιόψης Φιλιατών, ενώ η «είδηση» της 24-5-1889 στους Έλληνες της διώρυγας του Παναμά.

Οι «ειδήσεις» της 25 και 27-11-1889 ανφέρονται στην άφιξη στην Αθήνα του γυιού του κορυφαίου Αμερικανού φιλέλληνα γιατρού Σάμουελ Χάου (+1876) και την επίσης άφιξη του γαμβρού του, από το Πάπιγκο Ζαγορίου, Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου (+1906) μετά 22 χρόνια, ενώ η «είδηση» της 14-7-1913 στον απόηχο του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (από 16-6-1913 μέχρι 18-7-1913) στο Μέτσοβο και η επόμενη «είδηση» στον πρωτοπόρο Ηπειρώτη δημοσιογράφο, από το Μπαμπούρι της Μουργκάνας, Χρήστο Καίσαρη (1870-1951) και οι δύο τελευταίες στο Γούστερ της Μασσαχουσέτης, με την έντονη παρουσία Ηπειρωτών, και στη Σωτήρα Β. Ηπείρου, που βρίσκεται στο «διχασμένο βουνό» της Μουργκάνας, το χωριό της μητέρας της ελληνοαμαρικανίδας Ρίτας Γουίλσον, συζύγου του διασήμου αμερικανού ηθοποιού Τόμ Χανκς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ, 31-12-1886- Ευχαρίστως πληροφορούμεθα ότι εκ των τροφίμων της εν Χάλκη Θεολογικής σχολής, διδάσκων δε εν τοις Κεστορατίω Ζωγραφείοις εκπαιδευτηρίοις ιεροδιδάσκαλος κ. Βασίλειος Παπά Χρήστου εκήρυξε κατά λήξασαν νηστείαν του τεσσαρακονθημέρου τον θείον λόγον εν Αργυροκάστρω αξιεπαίνω προνοία του πανιερ. μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κ.Κλήμεντος.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 11-1-1887 - Καθ’ ά επιστέλλουσιν εξ Ιωαννίνων, η τουρκική κυβέρνησις συλλαβούσα εφυλάκισε τους εκεί μεταβάντας προς επίσκεψιν των οικογενειών των Έλληνας υπηκόους εκ Λυκουρσίου Ηπείρου Σταύρον Πάντον και Γεώργιον Καλύβαν.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ, 11-2-1887 - Ο φιλογενέστατος και μεγάτιμος ομογενής εξ. Χρηστάκης Εφέντης Ζωγράφος εψήφισεν υπέρ της κοινότητος Κορυτσάς προς συμπλήρωσιν των ελληνικών σχολείων ετησίως λίρας οθωμ. 640 [...]

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ, 25-2-1887 - Και εν Ιωαννίνοις ιδρύεται ρουμανική σχολή αρρένων και θηλέων!

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ - «εκδίδοται άπαξ της εβδομάδος». 12-8-1887 Τη νύκτα της 30 Ιουλίου απεβίωσεν ο Σπυρίδων Βαλαωρίτης. Ο μακαρίτης καταγόμενος εξ ιστορικής ηπειρωτικής οικογενείας του αρματωλού Βαλαώρα, κατέφυγε προ της επαναστάσεως εις Λευκάδα. Διακούσας τα εγκύκλια μαθήματα μετά του εξαδέλφου του Αριστοτέλους Βαλαωρίτου, του εθνικού ποιητού εκ Κερκύρα, μετέβη εις Αθήνας και εντεύθεν εις Ιταλίαν και Παρισίους, όπου ανηγορεύθη διδάκτωρ τα νομικά.[...]

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 6-3-1889 - Απεβίωσε πλήρης ημερών εν Μετσόβω ομογενής Νικόλαος Αβέρωφ αδελφός του εν Αλεξανδρεία φιλογενούς κ. Γ. Αβέρωφ και θείος του πρώην βουλευτού Ευβοίας κ. Μ. Αβέρωφ. Ο μακαρίτης εις εκ των εθνικών ευεργετών, έχαιρεν αμερίστου της υπολήψεως των απανταχού Ελλήνων ιδίως των εν Ηπείρω. Τελευταίον είχεν υποστή πολλάς λύπας ένεκα της γνωστής αιχμαλωσίας της θυγατρός του, κατόπιν δ’ εκ του θανάτου του μόνου αυτού υιού νεαρωτάτου την ηλικίαν, μόλις αποπερατώσαντος τας σπουδάς του. Γαίαν έχοι ελαφράν.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 24-5-1889 - Έλληνες εν Παναμά. Διακοπεισών των εργασιών της τομής του Ισθμού του Παναμά, αφίκοντο προχθές εκείθεν περί τους δέκα Έλληνες οίτινες εργάζοντο 20 εις τον Ισθμόν. Κατά πληροφορίας τούτων 600 περίου Έλληνες ναυτικοί υποφέρουσιν εκεί εκ της ελλείψεως εργασίας μετά την πτώχευσιν της εταιρείας Παναμά. Οι εκ διαφόρων μερών της Ελλάδος μεταβάντες εις τον Ισθμόν του Παναμά Έλληνες υπολογίζονται εις 2.800, οι πλείστοι εκ Πελοποννήσου. [...] Πολλοί Έλληνες έμειναν εκεί υπό ανάγκης μνηστευθέντες αμερικανίδας. Αυτοκτονίαι δε πολλαί εγένοντο εσχάτως, μετά την διακοπήν των εργασιών, ένεκα της πτωχεύσεως της εταιρείας.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 27-5-1889 - Εν Ιωαννίνοις εικοσαετής μουσουλμάνος απέκτεινε τη 12 του νυκτός προχθές τον εκ μητρός, θείον του Χουσεΐν Αγά Πρόνιον, εκ Παραμυθίας, ένεκα χρηματικής διαφοράς 4 λιρών. Αγγέλεται εκ Παραμυθίας, ότι την αυτήν εσπέραν του φόνου του Χουσεΐν Πρόνιου εγένετο αιματηρά συμπλοκή των παληκαρίων του Μουσταφά Πρόνιου και του Αχμέτ Ντίνου εκ Λιόψης, φονευθέντων, ως λέγεται, αμφοτέρων περί τους δεκαπέντε. [...]

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 1-9-1889 - Ανεχώρησεν εις Ήπειρον ο κ. Ηλίας Δασσαρίτης διδάκτωρ της φιλοσοφίας διορισθείς διευθυντής των εν Ηπείρω ζωγραφείων διδασκαλείων. [...]

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 25-11-1889 - Η πόλις των Αθηνών φιλοξενεί από τη χθες τον κ. Ερρίκον Χάου μετά της κυρίας του, υιόν του αειμνήστου μεγάλου αμερικανού φιλέλληνος Σαμουήλ Χάου του αδιαρήκτως συνδεδεμένου προς τον μέγαν ημών αγώνα της ανεξαρτησίας και προς τον αγώνα της Κρήτης κατά το 1866. Εις τον φίλον κ. Φ. Παρασκευαΐδην τον τοσάκις διά του καλάμου του εξυμνήσαντα τας υπέρ της Ελλάδος υπηρεσίας του αειμνήστου φιλέλληνος οφείλομεν την γνωριμίαν του χθες αφικομένου ευγενούς κ. Ερρίκου Χάου, ανδρός επίσης εμπεφορημένου αισθημάτων φιλικωτάτων υπέρ του έθνους ημών.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 27-11-1889 - Αφίκετο προχθές, ως είχε προαγγελθή, ο κ. Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος ή Ανάγνως επί το συντομώτερον καλούμενος εν Αμερική, διευθυντής του σχολείου των αομμάτων εν Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών επανελθών νυν δ’ Ευρώπης μετά 22 έτη αφ’ ότου μετέβη εις Αμερικήν μετά του αειμνήστου φιλέλληνος αμερικανού Χάου.

Εν Βοστώνη δε ενυμφεύθη ο κ. Αναγνωστόπουλος την θυγατέραν αυτού Ιουλίαν, ήτις δυστυχώς απεβίωσε προ τινων ετών, ο κ. Αναγνωστόπουλος διευθύνει έκτοτε το εν τη αμερικανική ταύτη πόλει σχολείον των αομμάτων, και πάντα τον βίον αυτού έχει αφιερωμένον εις έργα φιλανθρωπικά εκ του ελληνικωτάτου δε χαρακτήρος το ουδέν απώλεσε μεθ’ όλην την υπερεικοσαετή εν Αμερική διαμονή του και την μετά μόνον αμερικανών αναστροφήν του.

Ο σκοπός δε της ενταύθα ελεύσεώς του αποβλέπει εις την σύστασιν τοιαύτης ευεργετικωτάτης σχολής. Προσθητέον δε ενταύθα ότι ο κ. Ανάγνως τρέφει μεγίστην συμπάθειαν εν τη ξένη γη προς πάντας ιδία δε προς τους Έλληνας λογία δε τις Ελληνίς εσχάτως επισκεφθείσα την Βοστώνην εγένετο υπ’ αυτού δεκτή μετ’ αληθούς ενθουσιασμού. Είθε να επιτύχη ο άγιος σκοπός του ενταύθα.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 8-12-1889- Δι’ επιστολών εξ Ηπείρου μανθάνομεν ότι η κατά τας τελευταίας ημέρας πεσούσα χιών είχε ύψος μ. 1,40! Το πράγμα είναι ουχί εκ των συνήθων, οι κάτοικοι δε των χωρίων δεν δύνανται να εξέλθωσι των οικιών των.

«ΕΛΛΑΣ», 14-7-1913 - Μέτσοβον (Ηπείρου). Εις τον μητροπολιτικόν ναόν της Αγίας Παρασκευής ετελέσθη πάνδημος δοξολογία επί τω θριάμβω των ελλ. όπλων. Ο πατριαρχικός έξαρχος κ. Ιερόθεος Σταύρου εξεφώνησε κατ’ αυτήν θαυμάσιον λόγον. Μετά την δοξολογίαν ο ιεροκήρυξ Μόδεστος Πέρτσαλης εκάλεσε τους Μετσοβίτας να σχηματίσωσι εθελοντικόν σώμα.

Πρώτος δε αυτός ενεγράφη και είτα πλείστοι Μετσοβίται, αναχωρήσαντες ήδη εις Ιωάννινα. Πλήθος κόσμου παρέπεμψε αυτούς μέχρι της πηγής του Αγ. Ιωάννου. Την 2 Ιουλίου σύσσωμος η πόλις συνεκρότησε πάνδημον συλλαλητήριον διά τας βουλγαρικάς θηριωδίας, εις το οποίον ωμίλησεν ο έξαρχος και δικηγόρος κ. Αν. Κυριακού.
Β.Κ. Σκαφιδάς

1915-1925 ΕΠΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΟΣ» Απρίλιος 1925 - Ο κ. Χ. Καίσαρης, ο εν Λονδίνω ανταποκριτής του «Εθνικού Κήρυκος» είναι μία από τας συμπαθεστέρας ελληνικάς δημοσιογραφικάς φυσιογνωμίας του εξωτερικού. Απλούς και απέριττος εις την ζωήν του, φαταλίστας, όχι τραγικός, αλλά γαλήνιος, υποδέχεται την ζωήν υπό οιανδήποτε μορφήν της, με ανοικτάς αγκάλας.

Η συντροφιά του σας κάμνει να νοιώθετε την ωραιότητα της περιπέτειας της ζωής, να αγαπάτε την ζωήν και να ζήτε όπως ο Καίσαρης, συνετά μεν, όχι όμως τραγικά. Ο κ. Καίσαρης είναι Ηπειρώτης, ο δε πατριωτισμός του έχει κάτι το Ηπειρωτικό, δηλ. το αισθηματικό, το ανοιχτόκαρδο, το πλατύ, το γενικόν. Ως ανταποκριτής, ως δημοσιογράφος είναι μοντέρνος και γνωρίζει τη δουλειά του απ’ όλες τις γωνιές της, όσον πολύ ολίγοι.

Είναι εγκυκλοπαιδικός, σαφής εις την διατύπωσιν, θετικός, ενήμερος του θέματός του, πάντοτε και ευσυνείδητος. Η εθνική του εργασία, κατά τον πόλεμον και κατόπιν ως ανταποκριτού του «Εθνικού Κήρυκος» ως αρθρογράφου, ενισχύσαντος την συμμαχικήν άποψιν εις την συνείδησιν των διηρημένων Ελλήνων και ως κήρυκος των εθνικών μας δικαίων, είναι σημαντική και ανεγνωρισμένη. Ο κ. Καίσαρης δι’ όλα του αυτά τα προσόντα είναι ένα από τα πλέον αγαπητά μέλη της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου.

Μηνιαίον Δελτίον του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού Μάιος, 1937 - Εις την πόλιν Ουώστερ της πολιτείας Μασσαχουσέτης παρατηρείται τελευταίως ζωηρά πνευματική κίνησις μεταξύ των εκεί Ελλήνων. Από μερικών εβδομάδων ιδρύθη «Ένωσις Νέων και Νεανίδων» η οποία με επί κεφαλής του Αιδ.κ. Παπαστεφάνου εργάζεται διά την θρησκευτικήν και εθνικήν διαπαιδαγώγησιν των νέων και την πνευματικήν των πρόοδον., δίδονται τακτικαί διαλέξεις, ιδρύθη δε και εκκλησιαστική χορωδία εις τον κυριακόν σχολείον φοιτώσι άνω των 150 μαθητών.

- Οι εκ του χωρίου Σωτήρα του Αργυροκάστρου ομογενείς, οι εγκατεστημένοι εις την Αμερικήν, είναι συνησπισμένοι εις ομονοούσαν αδελφότητα. Αφού συγκέντρωσαν δι’ εράνου, μεταξύ των μελών των τα απαιτούμενα ποσά διά την ανέγερσιν ελληνικού σχολείου εις το χωρίον των, μετέτρεψαν εσχάτως την αδελφότητά των εις αλληλοβοηθητικήν με σκοπόν την παροχήν πάσης βοηθείας εις τα εκ των μελών της άπορα ή ασθενούντα.
 
* Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης
Ειδήσεις από το ...παρελθόν Ειδήσεις από το ...παρελθόν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 17, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.