Δύο νεκρά χωριά στη Θεσπρωτία προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν, έστω και κατά διαστήματα

Δύο νεκρά χωριά στη Θεσπρωτία προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν, έστω και κατά διαστήματα
 
 
Δύο νεκρά χωριά στη Θεσπρωτία, η Ελαταριά (παλαιά Λαμπανίτσα) Παραμυθιάς και η Κρυόβρυση (παλαιά Πέστιανη) Ηγουμενίτσας, προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν, έστω και κατά διαστήματα!
 
Με εκδηλώσεις, που οργανώνουν οι καταγόμενοι από αυτά τα δύο όμορφα θεσπρωτικά χωριά, που τιμούν και σέβονται τους τόπους προέλευσής τους, δίνεται το μήνυμα και η ελπίδα μιας καινούργιας ζωής.
 
Όχι, βέβαια, σε πλήρεις ρυθμούς, αλλά τουλάχιστον, να αποτραπεί η οριστική εγκατάλειψη, που σημαίνει αμετάκλητα και ταφόπλακα. 
 
Όσο οι καρδιές των Λαμπανιτσιωτών και των Πεστιανωτών, όπου και αν βρίσκονται, θα χτυπούν, είναι βέβαιο ότι δεν θα ξεχνούν την προέλευσή τους. 
 
Το χωριό Κρυόβρυση παραμένει μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένο από το μεγάλο σεισμό του 1979. 
Mετά το σεισμό οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν στα γύρω χωριά, αφού πρώτα για διάστημα δύο-τριών μηνών έμειναν σε σκηνές. 
Καθώς τα χρόνια πέρασαν καμία κρατική πρόνοια δεν πάρθηκε για το «χτυπημένο» από τον εγκέλαδο χωριό. 
 
Τους τελευταίους μήνες κάποιοι ξεκίνησαν δειλά - δειλά να εγκαθίστανται μόνιμα στην Κρυόβρυση, ενώ κάποιοι άλλοι πηγαινοέρχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν μόνοι τους τις ζημιές και να επιστρέψουν στον τόπο τους. 
 
Η Λαμπανίτσα, ειδικά το χειμώνα, έχει μόνο δύο κτηνοτροφικές οικογένειες. 
 
Δύο νεκρά χωριά στη Θεσπρωτία προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν, έστω και κατά διαστήματα  Δύο νεκρά χωριά στη Θεσπρωτία προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν, έστω και κατά διαστήματα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.