Ομιλία Κάτση στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία Κάτση στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες (+ΒΙΝΤΕΟ)




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, συνεπείς στην υπόσχεση που δώσαμε στον ελληνικό λαό, να καθαρίσουμε το τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, από όλα αυτά που οδήγησαν στην γιγάντωση της εγχώριας διαπλοκής.

Να σταματήσουμε επιτέλους, τις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης, που δυστυχώς τις ζήσαμε, και στόχο είχαν την επιρροή της λαϊκής βούλησης.

Να επαναφέρουμε την ανεξαρτησία στην ενημέρωση, που προάγει το δημόσιο διάλογο και να σταματήσουμε τη στοχευμένη παραπληροφόρηση.

Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων έρχεται για να φέρει κανόνες διαφάνειας στο σκοτεινό χώρο του καθεστώτος των ΜΜΕ. Έρχεται για να βάλει τάξη στα 25 χρόνια της ασυδοσίας.

Γνωρίζουμε ότι η σύγκρουση με το τρίγωνο της διαπλοκής, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και τα ΜΜΕ, δεν θα είναι εύκολη. Αυτό όμως δε μας τρομάζει.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος, οριστικό και αμετάκλητο, στο σύστημα που τροφοδοτούσε και συντηρούσε τις πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας, του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού και των αναξιόπιστων ΜΜΕ.

Το προηγούμενο διάστημα, μας κατηγορήσατε όλοι κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι έχουμε κάνει σημαία το νομοσχέδιο για τα κανάλια, αλλά ότι δεν τολμάμε να το φέρουμε στην εθνική αντιπροσωπεία.

Μας λέγατε δια στόματος των αρχηγών σας, ότι φέρτε το εσείς κι εμείς εδώ είμαστε. Ορίστε κύριοι της αντιπολίτευσης εδώ είναι το νομοσχέδιο. Και είναι το πρώτο που φέρνουμε, όπως υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Χρειάζεται να μπει τάξη στο χώρο των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων;

Πρέπει να σταματήσει η άτυπη φορολογική ασυλία των ΜΜΕ;

Σε αυτά τα ερωτήματα περιμένουμε απαντήσεις από εσάς.

Οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και στην ψηφιακή εποχή, παρά τη ρηχή κριτική που ακούστηκε.

Ο λόγος για τους γνωρίζοντες είναι απλός. Το ψηφιακό σήμα στην επίγεια τηλεόραση μεταδίδεται στις ραδιοσυχνότητες που είναι παρόμοιες με την τυπική αναλογική τηλεόραση, με την διαφορά να είναι η πολυπλεξία του σήματος στον πομπό, με μια διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση του αρχικού αναλογικού σήματος. Έτσι αυξάνεται η ποσότητα δεδομένων που μπορούν να διαβιβαστούν. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε καλύτερη ποιότητα εικόνας στο ψηφιακό σήμα.

Δεν αλλάζει η πηγή του σήματος, δεν αλλάζει το μέσο διάδοσης που είναι ο αέρας , που είναι δημόσιο αγαθό.

Κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλό είναι να μελετάτε την επιστημονική ισχύ των λεγομένων σας πριν τα εκστομίσετε από τούτο εδώ το βήμα, λέγοντας ανακρίβειες.

Κυρίες και κύριοι

Με αυτό το νομοσχέδιο

• Μπαίνουν κανόνες, για πρώτη φορά, στη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων. Αποκαθίσταται έτσι η νομιμότητα σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και τις σχετικές αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Η δημοπρασία των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, που φέρνει το νομοσχέδιο, είναι μία διαφανής διαδικασία που σέβεται απόλυτα το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης.

• Με τη δημιουργία της ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής - ΕΡΤnet A.E, εισέρχεται η ΕΡΤ στον τομέα της παροχής ψηφιακού σήματος, σπάζοντας το σκανδαλώδες ιδιωτικό μονοπώλιο της Digea.

Εμείς δε ρίχνουμε μαύρο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση για να εξυπηρετήσουμε ιδιωτικά συμφέροντα. Και σας παραπέμπω, για του λόγου το αληθές, στα όσα ακούστηκαν στις αρμόδιες επιτροπές από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της ΕΡΤ κ. Μιχαλίτση.

Αντίθετα, την αναπτύσσουμε ώστε να φτάσει σε όλη την επικράτεια.

Και τονίζω το σε όλη την επικράτεια, γιατί προέρχομαι από την Θεσπρωτία, όπου αρκετές περιοχές της είναι αποκλεισμένες από το ψηφιακό σήμα της Digea. Όπως συμβαίνει άλλωστε σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

• Διασφαλίζουμε τις ρυθμιστικές συνθήκες, ώστε να λειτουργήσει με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο η αγορά τηλεπικοινωνιών και η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή (ΕΕΤΤ).

Ανεξάρτητες αρχές δε σημαίνει ανεξέλεγκτες αρχές. Η ανεξαρτησία αφορά τη θωράκιση του πλαισίου από πολιτικές παρεμβάσεις, όχι την ανεξέλεγκτη λειτουργία έξω από νόμους και κανόνες.

• Με στόχο την βελτιστοποίηση των επικοινωνιακών εργαλείων για αναπτυξιακούς στόχους ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής.

• Δημιουργείται μητρώο διαδικτυακών ΜΜΕ, με στόχο την καταγραφή και την ενίσχυση της ποιοτικής λειτουργίας τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η αναρχία που επικρατεί στο χώρο του ραδιοτηλεοπτικού σήματος δε μπορεί να συνεχιστεί. Η κοινωνία απαιτεί η προνομιακή σχέση που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα κάποιοι, να τελειώσει.

Στην αρχή της ισοτιμίας και της ισονομίας δε χωρούν ευνοούμενοι και αδικημένοι.

Με τη θέσπιση διαφανών κανόνων λειτουργίας, συντελείτε μια δημοκρατική τομή.

Το νομοσχέδιο αυτό, δεν αποτελεί πράξη ρεβανσισμού, αλλά μία αυτονόητη κίνηση δημοκρατικού μετασχηματισμού, που έχει ανάγκη ο τόπος μας, και στην οποία ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να συμμετέχετε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι πάτε να κρυφτείτε πίσω από προφάσεις για να μην ψηφίσετε το νομοσχέδιο, επειδή απλά σας εκθέτουμε που κάνουμε το αυτονόητο, να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον που δεν κάνατε εσείς για χρόνια καλύπτοντας ημετέρους της διαπλοκής.

Αλλά θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στο ΚΚΕ και για τη στάση του που είναι τουλάχιστον… ακατανόητη.

Τη στιγμή που το αδερφό σας κόμμα στην Πορτογαλία, δηλώνει έτοιμο να μπει σε κυβέρνηση συμμαχίας ενάντια στη λιτότητα, συμμετέχοντας ενεργά στις αλλαγές στην Ευρώπη, εσείς εδώ επιμένετε στη στείρα κριτική με μόνιμη επωδό ότι εξυπηρετούμε τα μονοπώλια.

Εσείς, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο που σπάει το μονοπώλιο της κοινοπραξίας των καναλαρχών, τι ακριβώς κάνετε; Η κοινωνία βλέπει και κρίνει.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια κίνηση δημοκρατικού μετασχηματισμού, μία κίνηση που το παλιό πολιτικό σύστημα δεν τόλμησε να την κάνει μέχρι σήμερα.

Αλλά η κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά δε μπορούσε να την αγνοήσει.

Σας Ευχαριστώ

Ομιλία Κάτση στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες (+ΒΙΝΤΕΟ) Ομιλία Κάτση στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.