"Η εικόνα μας προσομοιάζει αυτή του ελληνικού καφενείου" Άστραψε και βρόντηξε η Δήμητρα Γούλα στην τοποθέτησή της για τον απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου Ηγουμενίτσας

"Η εικόνα μας προσομοιάζει αυτή του ελληνικού καφενείου"
Άστραψε και βρόντηξε η Δήμητρα Γούλα στην τοποθέτησή της για τον απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου Ηγουμενίτσας


Κύριοι βουλευτές, κύριε αντιπεριφερειάρχα κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, συνδημότισσες και συνδημότες. Διανύουμε τον δεύτερο χρόνο άσκησης της διοίκησης από τη δημοτική αρχή.

Επέλεξα να μη ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με τη γενική πολιτική κατάσταση, επειδή θέλω να τονίσω αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής. 
Λίγο-πολύ όλοι οι Δήμαρχοι όλης της χώρας συμμορφώνονται με την κυβερνητική πολιτική και με τις ταξικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων, όμως δύσκολα θα βρούμε τέτοια υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, τέτοιο φόβο για διάλογο, τέτοιο άγχος για προβολή πλαστών «success story». 
 
Μας φέρατε για συζήτηση έναν απολογισμό που μας διανεμήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μετά από παρότρυνσή μου για τήρηση του άρθρου 18 παρ. 1 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και μη τηρώντας κύριε Πρόεδρε και κύριε γραμματέα τις προθεσμίες αφού δεν είχατε καν την πρόθεση να τον διανείμετε
 
Εδώ λοιπόν εμφανίζετε ως «πεπραγμένα», την καθημερινή ευνόητη λειτουργία των υπηρεσιών στα πλαίσια των καθηκόντων τους και ωραιοποιείται την κατάσταση, παρουσιάζοντας ως «επιτυχίες» αποφάσεις και αδειοδοτήσεις άλλων υποκρύπτοντας αδυναμίες και αστοχίες.

Πρέπει κατά την άποψή μας να διαχωρίσουμε δύο επίπεδα πολιτικής αποτίμησης της παρουσίας σας:

1. Σε διαδικαστικό επίπεδο, η αντιδημοκρατική τακτική σας έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό σε συνεργασία τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η οποία βεβαίως δεν είναι σε θέση να αντιστρέψει την εικόνα του Συμβουλίου αλλά δημιουργεί κλίμα συνεννόησης και έχει συμβάλει στην ανάδειξη διαφόρων θεμάτων.

2. Από κει και πέρα όμως, στο πολιτικό επίπεδο, οι διαφορές έχουν αναδειχθεί ανάγλυφα και στη διάρκεια του 2015. Θεωρούμε ότι οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα ευθυγραμμίζονται με τη στάση της Δημοτικής Αρχής. Και ναι μεν στα γενικά πολιτικά ζητήματα κυβερνητικών ευθυνών η στάση της αντιπολίτευσης έχει διαφοροποιηθεί όμως η αντίληψή της για το μοντέλο ανάπτυξης του Δήμου παραμένει σε γενικές γραμμές η ίδια και είναι ενδεικτική η κοινή στάση με την πλειοψηφία στα περισσότερα θέματα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Συνήθως η κριτική της έχει επικεντρωθεί στο ύφος διαχείρισης της Δημοτικής Αρχής και στην διαχείριση των οφειλομένων.

Ένα από αυτά που πρέπει να σας καταλογίσει κανείς είναι ότι δεν καταφέρατε τον πολίτη να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων. 
Τα συμβούλια είχαν λίγο κόσμο, η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν λειτούργησε ως όφειλε, αντίθετα την υποβιβάσατε πολλές φορές τόσο δια στόματος Δημάρχου όσο και δια στόματος Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Οι δράσεις στις οποίες αναλωθήκατε σπάνια ήταν δράσεις ουσίας, αλλά δράσεις προβολής.

Σε καμία περίπτωση δεν τηρήθηκε η αρχή του σεβασμού και της δημοκρατίας. 
Κάνατε επιλεκτική περίληψη των πρακτικών χωρίς αναφορά στις θέσεις της αντιπολίτευσης, συνεδριάσεις με συνεχείς διακοπές από κάποιους Δημοτικούς Συμβούλους και έλλειψη σεβασμού της διαδικασίας, με αποτέλεσμα η εικόνα μας να προσομοιάζει αυτή του ελληνικού καφενείου. 
Πρόεδρε έχετε οριστεί από τη Νέα Δημοτική Αρχή ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας και του Σεβασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, και καλό θα ήταν να τιμήσετε αυτό το ρόλο.

Τελευταία αρχή την οποία δεν τιμήσατε ήταν η αρχή της διαφάνειας. 
 
Πρόχειροι διαγωνισμοί σε όλα τα επίπεδα..στις αντιδράσεις μας είχατε πάντοτε να πείτε: ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα..Σαφώς.. Λειτουργήσατε όμως με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου; Είναι γνωστό ότι το συμφέρον του Δήμου είναι στις όσο το δυνατόν περισσότερες και οικονομικότερες προσφορές.

Όσον αφορά την παράταξή μας, ο «Ενεργός Πολίτης», θεωρούμε ότι, παρά τη διεδρική εκπροσώπησή στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει συμβάλει με τις δυνάμεις της, και φυσικά τις αδυναμίες της, στην ανάδειξη προβλημάτων και αγώνων και στην προσπάθεια για πιο ουσιαστική λειτουργία του Δήμου Ηγουμενίτσας

► Έχουμε αναδείξει κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίστηκαν από εσάς με περισσή προχειρότητα και που χωρίς την παρέμβασή μας θα υπήρχε πληθώρα προβλημάτων κατά την εφαρμογή τους όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηγουμενίτσας για το οποίο μάλιστα προκαλέσαμε ανοικτή συζήτηση, το Χωροταξικό της Περιφέρειας Ηπείρου για το οποίο σας αφυπνήσαμε και σας δώσαμε τις προτάσεις μας και την Παράκαμψη της Ηγουμενίτσας.

► Έχουμε κάνει κριτική στο Τεχνικό σας Πρόγραμμα επισημαίνοντάς σας την έλλειψη οράματος και στόχων που θα έδιναν την απαραίτητη ώθηση ούτως ώστε ο Δήμος να αναπτυχθεί και επομένως να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων.

► Έχουμε αρνηθεί να νομιμοποιήσουμε την παράδοση της διαχείρισης των σκουπιδιών σε ιδιώτες και έχουμε προτείνει άλλα περισσότερο ευέλικτα σχήματα.

► Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τα περιβαλλοντικά μέτωπα της περιοχής και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και έξω από αυτή

► Έχουμε συναντηθεί με ομάδες πολιτών και είμαστε ανοικτοί σε κάθε είδους βοήθεια από οποιαδήποτε επαγγελματική οργάνωση.

► Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, με προτάσεις και θέσεις.


Σε κανένα σημείο του απολογισμού δεν αποτυπώνεται το όραμα που υπηρετεί η δημοτική αρχή, πέραν της διαχείρισης των υφιστάμενων πόρων. 
Ποιο είναι το όραμά μας; Για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε 2.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Και να αποτυπώσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα το πετύχουμε, καταγράφοντας κάθε χρόνο πόσα πετύχαμε. Ο Δήμαρχος δεν είναι ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών του Δήμου για να παρουσιάζει νούμερα υπηρεσιών, αλλά ο τοπικός κυβερνήτης που οφείλει να υπηρετεί ένα συγκεκριμένο και υψηλό πολιτικό στόχο.

Θα πρέπει να αποκτήσουμε και το έχω τονίσει πολλές φορές από αυτό το βήμα ένα αυτοτελές «brand name», ενώ η Δημοτική αρχή, ως πολιτική δύναμη οφείλει να πετύχει την ένωση των παραγωγικών δυνάμεων σε έναν κοινό στόχο τοπικής ανάπτυξης, με έμφαση την τουριστική ανάκαμψη αλλά και στον πρωτογενή τομέα και τις εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων.

Ως Δημοτική αρχή οφείλετε να γνωστοποιήσετε έναν «χάρτη ευθυνών και καθηκόντων», ώστε όλοι να γνωρίζουν τους τομείς ευθύνης, και εδώ θα πρέπει να σταματήσει η μικροπολιτική εκμετάλλευση έργων και δράσεων.

Λογικά θα έπρεπε να γίνει εκτενέστερη συζήτηση, να υπάρχει μια εκτεταμένη εισηγητική έκθεση με συμπεράσματα και προτάσεις, η οποία να περιέχει στοιχεία απολογισμού της Δημοτικής Αρχής. Μην ξεχνάτε κύριε δήμαρχε ότι ως νέα δημοτική αρχή, πρέπει να βγάζετε συμπεράσματα και να διορθώνετε ∙ και όχι να συνεχίζει χωρίς κανέναν προβληματισμό. Κυρίως όμως να μην αυτοσχεδιάζετε χωρίς πρόγραμμα και στόχους, χωρίς προτεραιότητες και αποτελέσματα.

Περιμέναμε ότι θα προσπαθούσατε να εκλεγεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δείχνοντας ότι πράγματι ενδιαφέρεστε για το θεσμό. Δεν το κάνατε.

Εξαντλείται η ουσιαστική ενημέρωση για τα μείζονα θέματα του Δήμου μόνο στην παράταξή σας και δεν ξέρουμε αν και αυτό πράγματι γίνεται. 
 
Αναπαράγετε το αποτυχημένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης με την κυριαρχία του Δημάρχου και την ταυτόχρονη σιωπή της πλειοψηφίας.

Βγάλατε την αντιπολίτευση από την ΔΕΥΑ. Από την έπαρσή σας δεν υπολογίζετε τίποτα. Δεν θέλετε να κρίνονται ούτε οι ενέργειες ούτε οι αποφάσεις σας. Εάν θέλατε διαφάνεια στη διαχείριση θα έπρεπε σε όλες τις δομές και επιχειρήσεις του Δήμου να είχατε και άτομα της αντιπολίτευσης.

Σας έχω ρωτήσει από αυτό το βήμα πλείστες φορές σχετικά με την λειτουργία των τοπικών συμβουλίων. Υπάρχουν ή όχι τοπικά συμβούλια που δεν συνεδρίασαν ποτέ; 
Δεν σας απασχολεί μάλλον ότι δεν λειτουργούν.. 
 
Εμείς θεωρούμε ότι το σύστημα μόνο έτσι έχει πιθανότητες να λειτουργήσει και εν τέλει ο καθένας ανέλαβε κάποια θέση την οποία καλείται να υπηρετήσει. 
Επιπλέον σαν γνωρίζω ότι: αδικαιολόγητη παράλειψη του προέδρου της τοπικής κοινότητας να συγκαλέσει το συμβούλιο επί δύο (2) συνεχείς μήνες ή δύο (2) συνεχείς φορές μπορεί να του επιφέρει την ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής την έκπτωσης από το αξίωμά του σύμφωνα με την πειθαρχική διαδικασία του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010.

Οι αναφορές μας στον οικονομικό απολογισμό του 2015 δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο για τα οικονομικά. Μια καθαρά δηλαδή γραφειοκρατική λογιστική αντιμετώπιση. 
Τα έσοδα από το κράτος, συμφωνώ μαζί σας, είναι σαφώς μειωμένα, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά για τα έσοδα από τα τέλη παρεπιδημούντων. 
Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές με αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο να επιβραβεύονται οι ασυνεπείς ενώ οι συνεπείς να αδικούνται. 
Μειωμένες κατά πολύ οι επενδύσεις με μόνο το 1/4 των εξόδων να καλύπτουν επενδύσεις σε έργα και μελέτες. 
Επομένως, αν δεν εξασφαλιστούν πόροι από το ΕΣΠΑ ή άλλες πηγές, η προοπτική ανάπτυξης και λύσης προβλημάτων είναι δυσοίωνη. 
Ο Δήμος μάλιστα για να καλύψει τις ανάγκες στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς κλπ, όπου οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι κάτω του 1/3 των εξόδων, θα αναγκαστεί να μεταφέρει δικά του έσοδα και άρα να πραγματοποιήσει ακόμα λιγότερα έργα .

Όσον αφορά την καταγραφή οφειλών και οφειλετών. 
Εξακολουθεί και δεν μας είναι γνωστή η συγκεκριμένη λίστα. 
Αλήθεια είναι τόσο τραγικό να μας την γνωρίσετε με εσωτερικό έγγραφο της υπηρεσίας σας όσο και μία αναφορά σχετική με την διαχείρισή της;

Αναφέρεστε στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας. 
Η διαδικασία αυτή εάν έχει ολοκληρωθεί θα σας παρακαλούσα σε μία ενημερωτική συζήτηση που θα είναι εποικοδομητική σχετικά με το management της ακίνητης περιουσίας ούτε ώστε να έρθουν έσοδα στον Δήμο.

Η Δημοτική Αρχή πιάστηκε στον ύπνο για το Εμπορευματικό Κέντρο, πασχίζει τώρα να δείξει το ενδιαφέρον της για τα θέματα που σχετίζονται για την χερσαία ζώνη. Οι ενέργειές σας σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι άμεσες.

Για την λειτουργία του ΤΕΠ ουδείς λόγος. 
Τι κάνετε κε Δήμαρχε από την πλευρά σας για να λειτουργήσει το ΤΕΠ από τότε που άλλαξε η Κυβέρνηση; Απολύτως τίποτε. 
Αν δεν πιέσετε και εσείς από την πλευρά σας να προχωρήσουν οι διαδικασίες, το έργο δεν θα λειτουργήσει ποτέ. 
Σας ζητάμε ως παράταξη να αναλάβουμε όλοι μαζί πρωτοβουλία και να συστρατευτούμε συμπολίτευση και αντιπολίτευση μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την όποια απεμπλοκή του έργου.

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω το ποσοστό υλοποίησης κάποιων έργων από αυτά που περιγράφετε στον απολογισμό αφού σας ξέφυγαν τα ποσοστά σημαντικά προς τα πάνω.

Κάνετε αναφορά στην Χάρτα του Δημότη την οποία ακόμη δεν έχετε φτιάξει.

Σε ποια εισήγηση αναφέρεστε ότι φέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με δρόμους που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης του ασφαλτικού υλικού; Καμία εισήγηση.

Όσον αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό καμία μελέτη δεν εγκρίθηκε και όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά: η τροποποίηση του ΓΠΣ της Ηγουμενίτσας, η 6η και η 5η Π.Ε., τα ΣΧΟΟΑΠ Συβότων, Πέρδικας, Μαργαριτίου και τα σχέδια Καστρίου, Μαυρουδίου.

Αναφέρεστε σε τρεις Κανονιστικές Αποφάσεις που εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενώ στην πραγματικότητα φέρατε μόνο δύο. 
Και από τις δύο αυτές Κανονιστικές οι οποίες είναι πράγματι εξαιρετικές, τι ακριβώς εφαρμόσατε;

Η πρόταση σας για την παλιά μαθητική εστία ήταν θετική χρειάζεται όμως να παρουσιάσετε επί του πρακτέου έργο με ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαχείρισης. 
Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι κλιματιστικά μηχανήματα λειτουργούν χωρίς να κλείνουν επί 24ωρου βάσεως.. όπως και τα φωτιστικά σώματα στο ΤΕΠ που και αυτά έμεναν αναμμένα επί 24ωρου βάσεως..

Ακούγοντας τον απολογισμό αναρωτήθηκα εάν ζω στον Ηγουμενίτσα ή κάπου αλλού όπου το περιεχόμενο μπλε και πράσινων κάδων έμπαιναν στο ίδιο απορριμματοφόρο, ανεξάρτητα της καλής διάθεσης που έχουν επιδείξει οι πολίτες να ανακυκλώσουν. 
Οι κάδοι πότε πλύθηκαν τελευταία φορά; 
Οι ίδιες λακκούβες που υπήρχαν στην Ηγουμενίτσα από όταν αναλάβατε εξακολουθούν και υπάρχουν.

Αποχωρούν ένας - ένας οι εκμισθωτές της Δημοτικής Περιουσίας. 
Δεν πιστεύετε ότι ήρθε ο καιρός να κάνουμε μια συζήτηση για την διαχείρισή της;

Για τον τομέα του πρασίνου, ελάχιστα έγιναν στα πάρκα και τις παιδικές χαρές. 
Όσο για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, λάμπα που καίγεται, σπάνια αντικαθίσταται.

Θέλουμε την ανάπλαση της παραλίας μας. 
 
Θέλουμε το νερό που πληρώνουμε με το αζημίωτο να μην χύνεται χωρίς να υπάρχει αντιμετώπιση των βλαβών ή σειρά λανθασμένων ενεργειών με δεξαμενές που υπερχειλίζουν. 
 
Θέλουμε να δοθεί μια λύση με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και την αισθητική των κοινόχρηστων χώρων. 
Θέλουμε να δώσουμε χρώμα και ζωή στην πλατεία Δημαρχείου. 
Στον απολογισμό σας έπρεπε να υπήρχαν περισσότερα έργα για τα σχολικά κτίρια. 
Ας κοιτάξουμε επιτέλους τι δήμο θα παραχωρήσουμε στα παιδιά μας.


Οι εικόνες που κάθε μέρα βλέπουν οι συνδημότες μας εδώ στην Ηγουμενίτσα αλλά και στις τοπικές κοινότητες είναι άθλιες. 
 
Ο Δήμος μας δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο βρώμικος! 
 
Και σας επισημαίνω ότι οι δικαιολογίες που ψελλίζετε για έλλειψη προσωπικού, δεν ενδιαφέρουν κανένα πολίτη που έφθασε να ζητά τα αυτονόητα. 
Ανεκτά επίπεδα καθαριότητας!

Θα πρέπει να αφήσετε στην άκρη την πολιτική αλαζονεία.
Η άρνησή σας να συνεργαστείτε με όποιον δεν ανήκει παραταξιακά σε σας είναι φανερή. 
 
Προτάσεις μη προερχόμενες από συμβούλους της πλειοψηφίας και οι οποίες έγιναν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον πολεμήθηκαν. 
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακύκλωση των απορριμμάτων όπου ενώ σας κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η δημοπράτηση του έργου ελοχεύει τον κίνδυνο προσφυγών λόγω της μη ύπαρξης αδειοδοτημένου χώρου για τη συγκεκριμένη θέση, εσείς προχωρήσατε με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε να ακυρώσετε τη σύμβαση.

Δεν ισχυρίζομαι ότι το έργο της Δημοτικής Αρχής είναι μηδενικό : 
Η προώθηση ορισμένων σημαντικών έργων υποδομής που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και συνεχίστηκαν από εσάς, οι προσπάθειες για την τουριστική προβολή έχουν αδιαμφισβήτητα θετικό πρόσημο, χωρίς όμως να επαρκούν. 
 
Και σε αυτούς όμως τους τομείς οι εξελίξεις προωθούνται σε κλίμα αδιαφάνειας, άγνοιας του Δημοτικού Συμβουλίου και μη πρόσκλησης της αντιπολίτευσης ακόμη και σε ενημερωτικές συσκέψεις στη διάρκεια του 2015.

Όπου συμμετέχουμε, πέραν του ελέγχου και της κριτικής, προσπαθούμε να συμβάλουμε με θετικές προτάσεις, να αναδεικνύουμε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των συμπολιτών μας, να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της ισότιμής αντιμετώπισης των συνδημοτών μας.

Δήμητρα Γούλα
Ενεργός Πολίτης Για τον Δήμο της Ηγουμενίτσας
"Η εικόνα μας προσομοιάζει αυτή του ελληνικού καφενείου" Άστραψε και βρόντηξε η Δήμητρα Γούλα στην τοποθέτησή της για τον απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου Ηγουμενίτσας "Η εικόνα μας προσομοιάζει αυτή του ελληνικού καφενείου" Άστραψε και βρόντηξε η Δήμητρα Γούλα στην τοποθέτησή της για τον απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 02, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.