Ταφόπλακα για τα χωριά μας η άρση της ασφαλιστικής προστασίας Εν βρασμώ ψυχής οι τοπικές κοινωνίες - Του Πέτρου Μίντζα




Κενό γράμμα για μια φορά ακόμη αποδείχτηκαν οι δεσμεύσεις του Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι το νέο ασφαλιστικό προστατεύει το 90% των ασφαλισμένων, καθώς οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, πλήττουν ακόμα και τα ακριτικά χωριά με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, αίρεται το άτυπο καθεστώς ασφαλιστικής προστασίας για αυτά τα χωριά, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν έως τώρα στον ΟΓΑ, ακολουθούν τους αγρότες στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Δηλαδή, θα υπαχθούν σε ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2022 και έπειτα θα πληρώνουν εισφορές στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι μικροεπαγγελματίες όπως οι ιδιοκτήτες καφεπαντοπωλείων, σε χωριά μέχρι 2.000 κατοίκους επιβαρύνονται με μεγάλη αύξηση, που ουσιαστικά τους οδηγεί σε κλείσιμο!

Υπενθυμίζεται πως, η κατάργηση της ασφαλιστικής προστασίας αυτών των μικρών ελληνικών χωριών είχε απαιτηθεί από την τρόικα και το 2013, η οποία ζητούσε την υποχρεωτική υπαγωγή των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε χωριά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Όπως λένε οι καφεπαντοπώληδες της ορεινής και άγονης Θεσπρωτίας, «με την υπαγωγή μας στο νέο ενιαίο ταμείο και την δυσβάστακτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά ανοιχτά. Θα βάλουμε σίγουρα λουκέτο». Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα λιγοστά παραδοσιακά καφενεία που βρίσκονται ακόμη εν λειτουργία στα ορεινά και ημιορεινά χωριά της Θεσπρωτίας, εκτός από λίγες περιπτώσεις τα «κρατούν» άνθρωποι μίας κάποιας ηλικίας, περισσότερο για να υπάρχει ζωή στο χωριό και για να ασχολούνται και οι ίδιοι με κάτι για να περνά η ώρα τους… Είναι προφανές πως, οι ανίδεοι καρεκλοκένταυροι Υπουργοί της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαπραγματεύτηκαν με τους δανειστές και ψηφίσαν το ασφαλιστικό, δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει σήμερα στα μικρά ακριτικά χωριά της Θεσπρωτίας και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ύπαρξης ενός καφενείου, όχι μόνο για αυτούς που ζούνε μόνιμα εκεί, αλλά και για τους επισκέπτες.
 
Αντί να βοηθούνται από το κράτος που καταφέρνουν -παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση- να κρατάνε ακόμα ανοιχτά αυτά τα μαγαζάκια, που ουσιαστικά προσφέρουν ένα κοινωνικό έργο στην τοπική κοινωνία, επιδιώκουν την εξαφάνισή τους.
 
Επισημαίνω για πολλοστή φορά, πως, το καφενείο είναι ένα κομμάτι της τοπικής μας παράδοσης, είναι η ψυχή του χωριού, είναι το κέντρο συναντήσεων, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, είναι ο χώρος ενημέρωσής για όλα τα νέα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Τα καφεπαντοπωλεία στα χωριά της Ηπείρου, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και δίνουν ζωή στα χωριά, πρέπει πάση θυσία να κρατήσουν τις πόρτες τους ανοιχτές!!! 
 
Χωριό χωρίς καφενείο είναι νεκρό!!!
 
Ταφόπλακα για τα χωριά μας η άρση της ασφαλιστικής προστασίας Εν βρασμώ ψυχής οι τοπικές κοινωνίες - Του Πέτρου Μίντζα Ταφόπλακα για τα χωριά μας η άρση της ασφαλιστικής προστασίας  Εν βρασμώ ψυχής οι τοπικές κοινωνίες - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 25, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.