Επιχειρούν την αποδόμηση της ιστορίας των ηρωικών Σουλιωτών (+ΒΙΝΤΕΟ)



Με διαστρεβλώσεις και αναλήθειες, επιχειρείται η αποδόμησης της ιστορία των ηρωικών Σουλιωτών! Βιάζονται τα ιστορικά στοιχεία, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αμφισβητηθεί, χωρίς μάλιστα καμία σοβαρή αντένδειξη, και ο χορός του θανάτου του Ζαλόγγου. Επειδή το Κούγκι, ο Σαμουήλ, οι Τζαβελαίοι, το Ζάλογγο, η Δέσπω και ο πύργος του Δημουλά αποτελούν λέξεις ορόσημα, που ταυτίζονται με την αγωνιστική διάσταση, όχι μόνο του Σουλίου, αλλά της νεώτερης ελληνικής συνείδησης γενικά, επιδιώκεται να αμαυρωθούν τα γεγονότα και ο ηρωικός χαρα­κτήρας ατόμων και πράξεων.

Ο γνωστός δημοσιογράφος-συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς στο βιβλίο του "Συνωστισμένες στο Ζάλογγο, Οι Σουλιώτες, ο Αλή πασάς, και η αποδόμηση της ιστορίας", επισημαίνει σχετικά:

"Δεν μπορεί να παρασιωπηθεί ή να υποβαθμιστεί το στοιχείο της αγωνιστικότητας, της μαχητικότητας και του ηρωισμού των Σουλιωτών, ή οι μέθοδοι και τα στρατηγήματα που χρησιμοποιούσαν κατά τις αναρίθμητες συγκρούσεις τους. 
Και αυτό όχι μόνο, ή κυρίως, για λόγους εθνικού φρονηματισμού, αλλά διότι αυτό το στοιχείο είναι συστατικό της σουλιώτικης κοινότητας. 
Αυτή δεν θα μπορούσε καν να υπάρξει χωρίς το αγωνιστικό/ηρωικό στοιχείο που σφραγίζει άνδρες, γυναίκες και παιδιά μιας πολεμικής ομοσπονδίας. 
Και είναι κρίμα το ότι πιο πρόσφατα έργα για το Σούλι σε μία εποχή που εκπονούνται ελάχιστες σχετικές μελέτες γράφτηκαν με στόχο τους Σουλιώτες, δηλαδή την αποδόμησή τους. 
Κατ’ αρχάς, διότι, υποβαθμίζοντας το Ζάλογγο και τη Δέσπω, «ξεχνώντας» τη Λένη Μπότσαρη, αμφισβητώντας την αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ, μεταβάλλοντας σε κυριολεκτικό θήραμα μιας δήθεν αντικειμενικής ιστοριογραφίας τον Φώτο Τζαβέλα, αποτυγχάνουν στην ίδια την αναπαράσταση της σουλιώτικης κοινότητας, για την οποία ανάλογες πράξεις ηρωισμού αποτελούσαν προϋπόθεση της επιβίωσής της και κομβικό στοιχείο της «ιδιοπροσωπίας» της. 
Για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι Σουλιώτες δεν διέθεταν αναπτυγμένη «εθνική συνείδηση», θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η εθνική συνείδηση, πριν την επανάσταση του ’21 και τη δημιουργία εθνικού κράτους, αποτελεί για τους Έλληνες και τους Σουλιώτες πολεμιστές μια συνείδηση γένους, μια συνείδηση σχεδόν ταυτισμένη με τη θρησκευτική ταυτότητα και τις παραδόσεις, μια συνείδηση της ρωμιοσύνης.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, η εθνική συνοχή και συνείδηση των Σουλιωτών είναι ήδη εξαιρετικά υψηλή και ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο της εποχής και της περιοχής. Και αυτό διότι η κύρια πλευρά της σχέσης τους με την οθωμανική εξουσία παρέμενε η αντιπαράθεση, πράγμα που δεν παρατηρείται στην καθημερινότητα των εμπόρων, των λογίων ή ακόμα και τη συντριπτική πλειοψηφία των αρματολών, που θα πρωτοστατήσουν αργότερα στην Επανάσταση"

Θυμηθείτε τι είχε πει στην κάμερα της paramythia-online.gr ο Γιώργος Καραμπελιάς, κατά την διάρκεια εορτών Σουλίου:
 
Επιχειρούν την αποδόμηση της ιστορίας των ηρωικών Σουλιωτών (+ΒΙΝΤΕΟ) Επιχειρούν την αποδόμηση της ιστορίας των ηρωικών Σουλιωτών (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 25, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.