Έστειλαν τον αγωγό στην Αλβανία - του Πέτρου Μίντζα




Χάθηκε άλλη μια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Θεσπρωτία.

Σε πανηγυρικό κλίμα χθες η εκκίνηση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου (TAP) παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και εκπροσώπων κυβερνήσεων.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), ο οποίος θα μεταφέρει από το 2020 αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα στην Ευρώπη, είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά και την πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο αγωγός θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας στην Ιταλία.

Θα εισέρχεται από την Καστοριά στο αλβανικό έδαφος κι από κει θα φτάσει υποθαλάσσια απέναντι στην Ιταλία, με σκοπό την τροφοδοσία της δυτικοευρωπαϊκής αγοράς με φθηνή ενέργεια.

Η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (ΤΑΡ) υπογράφτηκε στις 13 Φεβρουαρίου το 2013 από την κυβέρνηση Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχικός σχεδιασμός της διαδρομής του αγωγού άλλαξε και από ελληνοϊταλικός που ξεκίνησε, στην πορεία κατέληξε ελληνοαλβανικοϊταλικός.

Δεν πέρασε από τη Θεσπρωτία -για Ιταλία-, αλλά μέσω Καστοριάς, λόγω των κινητοποιήσεων από τις οικολογικές οργανώσεις που ήσαν αντίθετες με τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσπρωτίας (οι Καστοριανοί προφανώς δεν έχουν οικολογικές ευαισθησίες). Έτσι, εκ του μη όντος, απέκτησαν ένα μεγάλο δώρο οι Αλβανοί.

Για την παράκαμψη της Θεσπρωτίας, σοβαρότατες ευθύνες έχουν τόσο ο τότε κυβερνητικός Βουλευτής Θεσπρωτίας, όσο και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Οι οποίοι υπέκυψαν στις παράλογες απαιτήσεις των ψευτοοικολόγων και δεν διεκδίκησαν με αποφασιστικότητα το σημαντικό αυτό έργο. Αγνόησαν το πάγιο αίτημα των Ηπειρωτών για την έλευση του φυσικού αερίου και έγιναν αρωγοί των αφελών φυσιολατρών.

Αδιαμφισβήτητα, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι Δήμαρχοι εκείνης της περιόδου, αλλά κι όλοι όσοι σήκωσαν μαύρες σημαίες και κήρυξαν τον ανένδοτο αγώνα κατά της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από την Θεσπρωτία. Προβάλλοντας λόγους περιβαλλοντικής καταστροφής και τουριστικής υποβάθμισης στα παράλια της Θεσπρωτίας που θα διερχόταν ο αγωγός και θα κατασκευαζόταν ο σταθμός συμπίεσης.

Η Ήπειρος με βάση το νέο σχεδιασμό θα είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που δεν θα έχει το οικονομικότερο καύσιμο για όλες τις χρήσεις. Κρίμα… Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι το φυσικό αέριο θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κατάσταση στην πονεμένη Ήπειρο, που υποφέρει από την ανεργία. Κλαίνε τώρα πολλοί συντοπίτες, γιατί βλέπουν πως χάθηκε μια ακόμα μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Θεσπρωτία, αλλά είναι πλέον αργά. Αντίθετα οι Αλβανοί έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, γιατί από χρόνια διεκδικούσαν τον αγωγό και τελικά τους τον δωρίσαμε εμείς. Εκφράζω κι εγώ όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ηπειρωτών το θυμό μου και την αγανάκτησή μου, διότι ένα ακόμα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ήπειρο, δεν διεκδικήθηκε με αποφασιστικότητα από τους πολιτικούς ταγούς του τόπο μας. Μήπως είμαστε άξιοι της μοίρας μας;
 
Έστειλαν τον αγωγό στην Αλβανία - του Πέτρου Μίντζα Έστειλαν τον αγωγό στην Αλβανία - του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 20, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.