Έγκλημα και τιμωρία συνέχεια - Του Σταύρου Κωστάρα




Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα κάποιοι να πληρώσουν για τα αμαρτήματά τους;

Μήπως τώρα που επιτέλους, ύστερα από πολλά χρόνια, οι υπεύθυνοι οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών αρχών, θα ξετυλιχθεί το κουβάρι των υπευθύνων που λεηλάτησαν τον Δήμο Φιλιατών, δημιουργώντας τεράστια ελλείμματα ύψους 4.700.000 ευρώ; Μήπως επιτέλους πρέπει όλοι κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι αυτές οι πρακτικές οδήγησαν την χώρα στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται;

Για ένα τμήμα των ελλειμμάτων αυτών η ποινική δίωξη έχει ήδη ασκηθεί από την 5-5-2010. Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατών κατηγορείται για τα βαρύτατα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας στην υπηρεσία και του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2016. Μέχρι τότε είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και από τον ανακριτή του έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ελπίζω δε, και εύχομαι, να έχουν ήδη καλυφθεί τα «κενά» στην δικογραφία τα οποία διαπίστωσαν οι δικαστικοί και να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως πρέπει.

Βέβαια, οι εν Ιερουσαλήμ παροικούντες, γνωρίζουν καλά ότι το φαγοπότι δεν έγινε μόνο από τους υπεύθυνους, οι οποίοι οδηγούνται τώρα ενώπιον του δικαστηρίου για να απολογηθούν, αλλά και από άλλους πολύ περισσότερους, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις «αδυναμίες» του πρώην στην καλή ζωή και με αυτόν τον τρόπο αποκόμισαν και οι ίδιοι πολλά χρήματα, αλλά δεν είναι εύκολο να τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Την κύρια ευθύνη όμως την έχει αυτός, τον οποίο οι πολίτες έταξαν για να προασπίζεται τα δικαιώματα τους. Τόσο την νομική όσο και την ηθική ευθύνη. Δεν είναι «τσιφλίκι» μας ο κάθε Δήμος και η διαχείριση δημοσίου χρήματος για να το σκορπίζουμε και να το διαχειριζόμαστε με όποιον τρόπο θέλουμε εμείς!

Παρότι «τα πραγματικά περιστατικά, όπως προκύπτουν από το κατηγορητήριο, το οποίο πρέπει να αναζητηθεί από την αρμόδια δικαστική αρχή, επαρκούν για τη στοιχειοθέτηση πειθαρχικού παραπτώματος» όπως τόνισε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, δεν έχει ξεκινήσει ποτέ. Κενά της νομοθεσίας, αναρμοδιότητες των υπουργείων, αλλά και χρονοβόρες διαδικασίες, έχουν μέχρι σήμερα παγώσει την διαδικασία και ουδείς προχώρησε στις κατά το νόμο ενέργειες.

Αυτά λοιπόν τα παραπάνω εν αναμονή των ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβεί η νυν Δημοτική Αρχή του Δήμου Φιλιατών, προκειμένου να υπερασπίσει τόσο τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα των δημοτών, όσο και να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Η παράσταση πολιτικής αγωγής αλλά και ο ορισμός κατάλληλου δικηγόρου, ο οποίος θα παραστεί και θα την εκπροσωπήσει είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες οφείλει να προβεί.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ότι σε αντίστοιχη περίπτωση ταμειακών ελλειμμάτων ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε ομόφωνα την 17 Δεκεμβρίου 2015 να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του πρώην ταμία του Δήμου και της πρώην διευθύντριας οικονομικών υπηρεσιών για έλλειμμα ποσού 1.650.000 ευρώ Ο δε Δήμαρχος Ιωαννιτών τόνισε ότι η παράσταση πολιτικής αγωγής πρέπει να δηλωθεί για την αποκατάσταση τόσο της υλικής όσο και της ηθικής βλάβης την οποία υπέστη ο Δήμος!

Δεν αρκεί να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε για τα κακώς κείμενα στην χώρα και για την κατάσταση στην οποία περιήλθε, αλλά θα πρέπει και να φροντίσουμε για την παραδειγματική τιμωρία κάποιων εκ των υπευθύνων, ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.
Σταύρος Κωστάρας
Ο Σταύρος Κωστάρας, γεννήθηκε στον Κατσικά Ιωαννίνων και αποφοίτησε από  το 1ο Λύκειο Ιωαννίνων (Αρρένων). 
Απόφοιτος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού.    
Απόφοιτος του τμήματος Σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό  του Ε.Α.Π. Μιλάει αγγλικά, αλβανικά και ιταλικά.    
Είναι απόστρατος αξιωματικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.
Έγκλημα και τιμωρία συνέχεια - Του Σταύρου Κωστάρα  Έγκλημα και τιμωρία συνέχεια - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.