Τοπικοί ανασχηματισμός και αναδομήσεις - Του Σταύρου Κωστάρα



Μιας και πρόσφατα ακούσαμε και διαβάσαμε και στον τοπικό τύπο, για «ανασχηματισμούς» και «αναδομήσεις» αντιδημάρχων, ας δούμε τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τις περιπτώσεις αυτές!
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 59 του νόμου 3852/2010 (νόμος Καλλικράτη όπως συχνά αναφέρεται), η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών, δηλαδή το ήμισυ της συνολικής πενταετούς θητείας των δημοτικών αρχών. Η δε ανάκληση αντιδημάρχου, πριν τη λήξη της θητείας του, είναι δυνατή µε μόνο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου. .
Στο άρθρο 54 του παραπάνω νόμου σαφώς αναφέρεται ότι η παραίτηση αιρετών των δήμων από τις θέσεις που κατέχουν, υποβάλλεται γραπτώς στα όργανα τα οποία τους εξέλεξαν ή τους διόρισαν. Επισημαίνεται δε ρητά ότι ο ορισμός των αντικαταστατών τους, (στην προκειμένη περίπτωση των αντιδημάρχων) γίνεται μόνο για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της περιόδου, κατά την οποία οι παραιτηθέντες ασκούσαν καθήκοντα.
Όταν διαβάζουμε λοιπόν και ακούμε για αναδομήσεις που έγιναν από τους δημάρχους της περιοχής μας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι αντιδήμαρχοι αυτοί δεν αντικαταστάθηκαν από τους δημάρχους, αλλά προφανώς τους ζητήθηκε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους προκειμένου να αντικατασταθούν με άλλους, αλλά μόνο για το υπόλοιπο της θητείας τους και ήτοι μέχρι και τον Μάρτιο του 2017, οπότε και ο κάθε δήμαρχος έχει δικαίωμα από τον νόμο να τους αντικαταστήσει χωρίς να απαιτείται να υποβάλλουν παραιτήσεις!! Και χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι μετά την λήξη της θητείας τους, δεν μπορεί ο κάθε δήμαρχος να ορίσει ξανά τους ίδιους ως έχουν!
Τώρα γιατί το έκαναν οι δήμαρχοι, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν τις παραιτήσεις ορισμένων αντιδημάρχων, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις! Όπως εξηγήσεις υπάρχουν και για το γιατί δεν το έκαναν!
Η πρώτη εξήγηση είναι η μερική ικανοποίηση κάποιων τους οποίους ουσιαστικά δεν τους θέλουν καθόλου ως αντιδημάρχους, αλλά θέλοντας να τηρήσουν ισορροπίες και για να μην έχουν κάποιους «δυσαρεστημένους», τους χρυσώνουν το χάπι για μια σύντομη σχετικά περίοδο, ώστε να μην έχουν απαιτήσεις στο μέλλον..
Δεύτερη εξήγηση θα μπορούσα να δώσω την μη ικανοποιητική απόδοση ορισμένων από αυτούς, γιατί ως γνωστόν σε δήμους της περιοχής μας υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι «σφύζουν» από προσόντα και καταλληλότητα για τέτοιες θέσεις ευθύνης.
Τρίτη εξήγηση είναι ότι έχουν κάνει αρχικές «συμφωνίες» με τους εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους ώστε να πάρουν όλοι από ένα κομμάτι της «δόξας» έστω και αν κάποιοι πάρουν πιο μικρό και κάποιοι άλλοι λίγο μεγαλύτερο!
Τέταρτη εξήγηση θα μπορούσε να ήταν ότι κάποιοι παραιτηθήκαν αυτοβούλως, χωρίς να τους ζητηθεί, αλλά τέτοια περίπτωση δεν νομίζω να υφίσταται!
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι δήμαρχοι που θα θελήσουν να επανεκλεγούν θα κρατήσουν τα «καλά χαρτιά» για το τέλος της θητείας όταν θα είναι και η προεκλογική περίοδος. Μέχρι τότε φροντίζουν να μην αφήσουν κανέναν παραπονεμένο, άσχετα αν έχουν όλοι τα προσόντα και το χρόνο να ασχοληθούν και άσχετα αν αποδίδουν έστω και το παραμικρό!
Τώρα πως μπορούν να ενημερωθούν και να αποδώσουν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα οι αντικατασταθέντες και οι εκ νέου επιλεγέντες το αγνοώ!! Μερικοί δεν θα μπορούσαν βέβαια όσο χρονικό διάστημα και να είχαν μπροστά τους!!
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας φαίνεται ότι τηρεί πιστά τον νόμο και δεν προχώρησε σε καμία «αποδοχή παραίτησης»! Έχει το δικό του πλάνο φαίνεται και βαδίζει σύμφωνα με αυτό! Αν δε είχε φροντίσει να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση και την πλήρωση της θέσης του «Συνηγόρου του Δημότη», όπως η σχετική νομοθεσία σαφώς ορίζει και προβλέπει για τον δήμο αυτόν (κάτοικοι περισσότεροι από 20.000), τότε θα ήταν απόλυτα σύμφωνος με τον νόμο! Το απέφυγε όμως μέχρι σήμερα και το αποφεύγει μάλλον επειδή προβλέπεται η θέση να προκηρύσσεται και θα υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι και πιθανόν να μην είναι της επιλογής του αυτός που θα εκλεγεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιθανόν δεν θέλει να βάλει «μπελάδες» στο κεφάλι του από κάποιον που δεν θα είναι της δικής του επιλογής, στερώντας όμως έτσι τους δημότες του από έναν θεσμό ο οποίος θα ήταν πολύ χρήσιμος και απαραίτητος κατά την άποψή μου!
Στα υπόλοιπα «μικροπολιτικά» που αναγράφονται κατά καιρούς από ορισμένους που θέλουν να παίξουν το παιχνίδι κάποιων δημάρχων δεν θα αναφερθώ! Αυτά απλά θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα και να προκαταλάβουν κάποιες αντιδράσεις. Δεν θα πω ότι είναι «βαλτοί» να το κάνουν. Απλά θεωρούν ότι έτσι παρέχουν «υπηρεσίες» στους δημάρχους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τις «υπηρεσίες» αυτές θα ζητήσουν και ανταμοιβή!!! Αυτό έμαθαν αυτό κάνουν!! Όσο τους «πληρώνουν» είναι φιλικοί και στηρίζουν και γλύφουν εκεί που πριν έφτυναν!! Όταν πάψουν να «εισπράττουν» αρχίζουν τις έμμεσες «απειλές» και τους «εκβιασμούς» προκειμένου να αποσπάσουν οφέλη!!!
Τοπικοί ανασχηματισμός και αναδομήσεις - Του Σταύρου Κωστάρα  Τοπικοί ανασχηματισμός και αναδομήσεις - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 05, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.