Ομιλία του Μάριου Κάτση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 (+ΒΙΝΤΕΟ)




Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της χώρας.

Υπάρχουν νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και πολλά ανοιχτά ενδεχόμενα στις διεθνείς εξελίξεις που είναι ραγδαίες και η έκβασή τους επηρεάζει με τον έναν η τον άλλον τρόπο και τη χώρα μας.

Η άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους είναι η τελευταία εξέλιξη σε αυτόν τον μακρύ δρόμο της διαπραγμάτευσης

Αυτό σημαίνει 3 πράγματα:

1ον) Έχουμε μια de facto αναγνώριση της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το οποίο είναι ένα πρόβλημα που έχει αρχίσει να λύνεται.

2ον) Έχουμε την 1η φορά που οι δανειστές τηρούν με τη σειρά τους τις δεσμεύσεις τους. Η ρύθμιση έρχεται ως απότοκο της επιτυχούς 1ης αξιολόγησης για αυτό και δεν περιλαμβάνει νέες δεσμεύσεις, εγκρίνεται ο προϋπολογισμός του 2017 που συζητάμε σήμερα χωρίς νέα μέτρα και με αυξημένα τα κοινωνικά κονδύλια, και καθορίστηκε το πλαίσιο που θα κλείσει η 2η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

3ον) Το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018 και η ενεργοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένουν ανοικτά, με περιθώρια πολιτικής διαπραγμάτευσης Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις εκτός των ήδη συμφωνηθέντων τον Ιούλιο του ΄15.

Όλα αυτά συνιστούν μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, εμπεδώνουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα και μας βγάζει από το περιθώριο του failed state.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, που μας οδήγησαν οι καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η εσκεμμένη σκληρότητα και τα λάθη των δανειστών, που έχουμε με στοιχεία βάσιμες ελπίδες αυτό το πρόγραμμα θα είναι και το τελευταίο.

Οι προϋπολογισμοί του 15 και του 16 τηρούνται σε μεγάλο βαθμό και οι προβλέψεις συμβαδίζουν με τους στόχους, τα έσοδα ξεπερνούν τους στόχους χωρίς στάση πληρωμών, οι δαπάνες μειώνονται αλλά όχι στην πλάτη του κοινωνικού κράτους, αλλά στην πλάτη της διαφθοράς, η αναπτυξιακή τροχιά έχει ήδη ξεκινήσει με το 2017 να αναμένεται χρονιά ισχυρής ανάπτυξης.

Αλλά αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και θέλουμε να λέμε αλήθειες στους εαυτούς μας και στους πολίτες, δεν εξαρτώνται όλα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, ούτε από τον ελληνικό λαό μονάχα.

Οι λαοί της Ευρώπης κάθε φορά που τους ζητείται η γνώμη τους, εκφράζουν με βρόντο την δυσαρέσκεια τους για την μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, και για τις πολιτικές λιτότητας που χορηγήθηκαν παντού ως φάρμακο για να ξεπεραστεί η κρίση. Για τις νεοφιλελεύθερες ελίτ που δεν δείχνουν ίχνος αυτοκριτικής, η δυσαρέσκεια που εκφράζει ο ελληνικός λαός, οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι που βιώνουν τα ίδια με εμάς, ακόμα και οι Γερμανοί εργαζόμενοι που βλέπουν την ανάπτυξη να καλπάζει αλλά έχουν να πάρουν αύξηση 15 χρόνια, οφείλεται στον λαϊκισμό, και πρέπει να τιμωρηθεί.

Αναρωτιέμαι, σας θυμίζει κάτι αυτό κύριοι της αντιπολίτευσης;

Είναι πλέον σαφές το δίλημμα και ιστορικό. Εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει πορεία επιστρέφοντας σε αναπτυξιακές προοπτικές και με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, εάν δεν ξαναγίνει θελκτική για τις κοινωνίες, τα καμπανάκια του Brexit, του ελληνικού και ιταλικού ΟΧΙ και η άνοδος του ακροδεξιού μπλοκ δυνάμεων, θα γίνουν από προειδοποιητικά, καμπάνες αναγγελίας τέλους.

Η αποφάσεις για την Ελλάδα και η έκβαση του εγχειρήματος της, αποτελεί τον προπομπό για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως ακριβώς αποτέλεσαν προπομπό οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα για τις υπόλοιπες χώρες. Και ήμασταν οι μόνοι που το λέγαμε τότε στην ελληνική βουλή και στο λαό.

Οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσουν ολόκληρη και όχι μισή την ευκαιρία στη χώρα για να σταθεί στα πόδια της.

Το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, η ένταξη στο πρόγραμμα QE, η μη λήψη περαιτέρω μέτρων, είναι τα απαραίτητα βήματα για να μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, που ποτέ δεν θα επιστρέψει ως ήταν.

Διότι, τι θα σημαίνει για την χώρα και την Ευρώπη αν απαιτηθούν εκβιαστικά από την 4,5 δις μέτρα και 3.5% πλεόνασμα για 10 χρόνια θάβοντας την κοινωνία?

Τι θα σημαίνει για την δημοκρατία στην Ευρώπη αν οι επιλογές που θα ακολουθηθούν θα είναι για να ικανοποιηθούν κάποιοι χριστιανοκοινωνιστές Βουλευτές και κάποιοι υπερεθνικοί τεχνοκράτες που στους μόνους που λογοδοτούν είναι οι αριθμοί των projects που αναλαμβάνουν?

Τι θα σημάνει για την γεωπολιτική ευστάθεια μιας ταραγμένης περιοχής η αποσταθεροποίηση της Ελλάδας?

Ρωτάω ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα:
Έχετε θέσεις για όλα αυτά? Τολμάτε να τις καταθέσετε ή η απάντηση σε κάθε ερώτηση είναι εκλογές? Και τι θα κάνετε εσείς για όλα αυτά που θέλετε να τα βρείτε μπροστά σας? Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις? Για την μείωση των πλεονασμάτων που θα σημάνει όχι σε νέα μέτρα? Τι λέτε?

Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές, γιατί δίνετε μια και μοναδική απάντηση.
Εξουσιομανία. Ας είμαστε εμείς στην εξουσία και γαία πυρί μειχθήτω.

Αν συνέχιζε η Κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, της οποίας βασικό στέλεχος ήταν ο κ. Μητσοτάκης, αυτά τα ερωτήματα δεν θα υπήρχαν καν.

Πολύ απλά:

Το χρέος δεν θα μειωνόταν γιατί θεωρούνταν βιώσιμο. Τα πλεονάσματα θα ήταν 4.5% ως το 2030 με εξοντωτικά μέτρα και ο εργασιακός Μεσαίωνας θα είχε παγιωθεί.

Ο λόγος που όλα αυτά συζητούνται σήμερα, είναι επειδή το Γενάρη του ΄15 υπήρξε πολιτική αλλαγή στη χώρα και γλιτώσαμε τον εφιάλτη.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι έρχομαι λίγο στα του προϋπολογισμού:

Με τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, συνεχίζεται η ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και ενισχύεται η δημοσιονομική ισορροπία, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το πρόγραμμα με την κοινωνία όρθια.

Τα περισσότερα στοιχεία τα έχουν καλύψει οι προλαλήσαντες Υπουργοί και συνάδελφοι βουλευτές, εγώ θα ήθελα να εξηγήσω με απλά λόγια τι σημαίνουν αυτά για τους συμπολίτες μας.

- Για το νέο έτος έχουμε το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα που παρά ορισμένες αδικίες όπως το ΕΚΑΣ, και η αύξηση έμμεσων φόρων που έγινε προσπάθεια να διαχυθούν, περιέχει αθροιστικά ελαφρύνσεις για μεγάλες μερίδες επαγγελματικών κατηγοριών, για τους νέους επιστήμονες που εγώ ανήκω και για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Για αυτό άλλωστε και ο ΣΕΒ και η ΝΔ μιλά για βίαιη αναδιανομή. Το καλωσορίζουμε ως ένα σημείο.

- Έχουμε αύξηση των δαπανών στην Παιδεία κατά 15.6% σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο της προηγούμενης συγκυβέρνησης και 5.3% σε σχέση με πέρσι. Έτσι καταφέραμε φέτος να ανοίξουμε έγκαιρα όλα τα σχολεία χωρίς κενά και να προσλάβουμε από την αρχή χιλιάδες αναπληρωτές και περισσότερους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερα.

- Για την Υγεία έχουμε διατήρηση ουσιαστικά του περσινού αυξημένου προϋπολογισμού, που μας επέτρεψε να ανατάξουμε το υπό κατάρρευση Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για παράδειγμα, στην περιοχή μου τη Θεσπρωτία, προσλάβαμε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό μετά από 8 χρόνια, σε ειδικότητες που έλειπαν για χρόνια, πήραμε ασθενοφόρα, φτιάξαμε υλικοτεχνικές υποδομές που βρίσκονταν εκτός λειτουργίας και έστελναν τον κόσμο στους ιδιώτες επί πληρωμή.

- Για την κοινωνική προστασία έχουμε 760 εκ για το ΚΕΑ που απλώνει δίχτυ προστασίας στους μη έχοντες χωρίς περικοπές επιδομάτων,

- έχουμε 100εκ για να στηριχθούν από το κράτος οι δόσεις αδύναμων δανειοληπτών.

- Τέλος άφησα τα κονδύλια για τις Δημόσιες Επενδύσεις με εθνικούς και συγχρηματοδοτούμενους πόρους που είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι. Έτσι ολοκληρώνονται οι μεγάλοι οδικοί άξονες, Ιόνια Οδός και Ε65, με μειωμένες μάλιστα δαπάνες προς τους εργολάβους, έργα αναπτυξιακά που προσφέρουν θέσεις εργασίας και βάζουν στο επίκεντρο την Ήπειρο και την Θεσπρωτία που εκπροσωπώ. Υπάρχουν κονδύλια για έργα υποδομών, και με εθνικούς πόρους και σε Περιφέρειες που αναβαθμίζουν τις τοπικές κοινωνίες που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία.

Με την πεποίθηση ότι θα εκτελεστεί σωστά και αυτός ο προϋπολογισμός όπως και του 2016 και θα διαψευστούν ξανά αυτοί που επενδύουν στην αποτυχία, σας καλώ στην υπερψήφιση του.

Σας Ευχαριστώ.





Ομιλία του Μάριου Κάτση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 (+ΒΙΝΤΕΟ) Ομιλία του Μάριου Κάτση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.