Θεσπρωτία: Το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ κλείνει τα σπίτια στα χωριά µας - Του Πέτρου Μίντζα



«Χαράτσι» για τα ερµητικά κλειστά σπίτια στα ορεινά και ακριτικά χωριά µας που τα έχτισαν οι πρόγονοί µας µε χίλιους µύριους κόπους, πληρώνουν και θα πληρώνουν τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια, όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες, το οποίο φτάνει µέχρι και 500 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα άδικο μέτρο που µας επιβαρύνει µε ένα αβάστακτο χαράτσι που ήρθε να προστεθεί στα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών του Δήμου Φιλιατών. Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ για ένα σπίτι στα χωριά μας, να υπολογίζεται µε τη χαμηλότερη τιµή ζώνης. Όμως, και πάλι η επιβάρυνση που προκύπτει για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους είναι δυσβάσταχτη.

Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στα χωριά µας µε δομημένη επιφάνεια 80 τετραγωνικών µαζί µε αποθήκη κι άλλους βοηθητικούς χώρους, καλείται να καταβάλλει το ποσό των240ευρώ,τη στιγµή που κατά µέσο όρο πληρώνει σε ετήσια βάση το ίδιο περίπου ποσό για τα πάγια της ∆ΕΗ.

Επίσης καταγράφονται πολλά λάθη στα τετραγωνικά των σπιτιών µε αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να καλούνται να καταβάλουν ποσά για τετραγωνικά που δεν έχουν και παράλληλα να υφίστανται την απίστευτη ταλαιπωρία της διόρθωσης των λαθών. Σε πολλές εκατοντάδες ανέρχονται οι συμπατριώτες µας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή, καθώς έχουν φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και έχουν ήδη προχωρήσει σε διακανονισµό µε την ∆ΕΗ, ώστε να µην τους διακοπεί η παροχή ρεύµατος.

Με δεδομένο λοιπόν, ότι οι πλειονότητα των ξενιτεμένων συμπατριωτών µας επισκέπτονται τα πατρικά τους σπίτια για λίγες µόνο ηµέρες το χρόνο- το Πάσχα και τον Αύγουστο- θα αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν, κόβοντας το ρεύµα και θα τα επισκέπτονται σπανίως και µόνο υπό το φως της ηµέρας.

∆εν µπορεί κάνεις να κατηγορήσει έναν συντοπίτη που εγκαταλείπει το πατρικό σπίτι στο χωριό, αφού το σκεπτικό του είναι απολύτως λογικό. Σου λέει, «δεν µπορεί να πληρώνω 1.000 ευρώ το χρόνο µόνο για ηλεκτρικό-δηµοτικά τέλη, νερό και φόρους, συν τα έξοδα συντήρησης. Κόβοντας το ρεύμα, έχω διπλό όφελος. Γλιτώνω το πάγιο της ∆ΕΗ και τα δημοτικά τέλη»! Με το χαράτσι -ΕΝΦΙΑ- που µας επέβαλλαν το πλήγµα για τα χωριά του ορεινού όγκου του χειμαζόμενου και πολύπαθου ∆ήµου Φιλιατών αναμένεται να είναι µεγάλο. Έχω την πεποίθηση, πως αυτός ο ληστρικός και άδικος νόμος, αν δεν αλλάξει, θα δώσει τη χαριστική βολή στα ημιθανή χωριά του ορεινού και ημιορεινού όγκου της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Μήπως, θα πρέπει η πολιτεία να ξαναδεί το θέµα και να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες των παραμεθόριων και εθνικά ευαίσθητων περιοχών από αυτόν τον άδικο και παράλογο φόρο, για να µην αφανιστούν τελείως από το χάρτη τα ιστορικά χωριά µας, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους δραπέτες της φτώχειας (ξενιτεμένους) συντοπίτες µας;

Ο ∆ήµος Φιλιατών από κοινού µε τους άλλους δύο ∆ήµους της Θεσπρωτίας, θα πρέπει άµεσα να ζητήσουν την απαλλαγή για τους ιδιοκτήτες των ορεινών –μειονεκτικών περιοχών του Νομού, που έχουν ένα σπιτάκι µέχρι 80 τ.µ.

Και να απαιτήσουν την οριστική λύση του προβλήματος, συλλογικά µέσα από τα συντεταγμένα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΚΕ∆Ε).

Κάντε κάτι τώρα για να σωθούν τα χωριά µας, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.



 
Θεσπρωτία: Το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ κλείνει τα σπίτια στα χωριά µας - Του Πέτρου Μίντζα Θεσπρωτία: Το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ κλείνει τα σπίτια στα χωριά µας - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.