Ελεύθερος ο Τούρκος «πραξικοπηματίας» καρδιολόγος, που είχε συλληφθεί στην Ηγουμενίτσα



 
Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Τούρκος καρδιολόγος Μεχμέτ Ακάγια, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ηγουμενίτσα για παράνομη είσοδο στη χώρα, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το καθεστώς του Ερντογάν. 
Με πρόσφατη συναπόφαση των αρμόδιων Ελληνικών Αρχών Ασύλου, δεν απευλάνεται, προς το παρόν, στην Τουρκία και διατάχτηκε η άνευ όρων άρση της αστυνομικής κράτησης στην οποία βρισκόταν επί περίπου ένα μήνα.
Ο Τούρκος καρδιολόγος έχει υποβάλλει αίτημα Διεθνούς Προστασίας (Πολιτικό Άσυλο) στην Ελλάδα, το οποίο θα εξεταστεί από τις αρμόδιες Αρχές στις 9 Αυγούστου 2016. 
Επιπλέον, οι Εισαγγελικές Αρχές απείχαν από την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης περί παρανόμου εισόδου στη χώρα, δεχόμενες τους ισχυρισμούς του ότι κινδύνευε η ζωή του στην Τουρκία.
Οι δικηγόροι του Τούρκου Καρδιολόγου Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τις παραπάνω εξελίξεις και δηλώνουν ότι αποτελούν την απαρχή δικαίωση της υπεράσπισης κόντρα σε αβάσιμες και εξοντωτικές κατηγορίες.
Όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» ο Τούρκος καρδιολόγος είχε ταξιδέψει με πλοίο στη Ρόδο και από εκεί στην Αθήνα, μετά την δίωξη του ως πραξικοπηματίας και «γκιουλενιστής» από το Τουρκικό κράτος. 
Μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, ο γιατρός ζούσε στην Κωνσταντινούπολη με τα τρία παιδιά του και τη σύζυγό του και δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν πρωταγωνιστής ενός καφκικού θρίλερ.
Ο Μεχμέτ Ακάγια είχε καλή φήμη, θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους καρδιολόγους της γειτονικής χώρας, με μεταπτυχιακές σπουδές σε δύο αμερικανικά πανεπιστήμια. 
Αν και μόλις 38 ετών, εργαζόταν στο κορυφαίο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σμύρνης, κατέχοντας παράλληλα τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο SIFA της ίδιας πόλης, έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στην Ιατρική και την ακαδημαϊκή έρευνα.
Στις 9 Οκτωβρίου, είδε τη ζωή του να καταστρέφεται, την οικογένειά να του να κινδυνεύει και να φυλακίζεται με συνοπτικές διαδικασίες ως πραξικοπηματίας. 
Κατά την κυβέρνηση του Ερντογάν, είχε διαπράξει δύο θανάσιμα αμαρτήματα.
Το πρώτο ήταν ότι εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο της Σμύρνης και το δεύτερο πως διατηρούσε λογαριασμό στην τράπεζα Bankasya.
Κατά την τουρκική κυβέρνηση και τα δύο ιδρύματα (πανεπιστήμιο και τράπεζα) κατηγορούνται ότι είναι συμφερόντων του αυτοεξόριστου Γκιουλέν.
Οι τουρκικές Αρχές τον συνέλαβαν αναπάντεχα στην Κωνσταντινούπολη και τον φυλάκισαν για τρεις ημέρες στην πόλη Siirt. 
Μαζί με τον 38χρονο καρδιολόγο συνελήφθησαν και ακόμη 43 γιατροί, εις βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για υποστήριξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Σχεδόν το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου της Σμύρνης, ακόμα και νοσοκόμοι, νοσηλευτές, γραμματεία, βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη πίσω από κάγκελα. 
Τα στοιχεία που ενοχοποιούν τον Μεχμέτ Ακάγια είναι ο τραπεζικός λογαριασμός και το νοσοκομείο όπου εργαζόταν, ενώ παρόμοιες είναι και οι κατηγορίες εναντίον των συναδέλφων του.
Οι ελληνικές Εισαγγελικές Αρχές αναγνώρισαν τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του, στην περίπτωση που εκδιδόταν στην Τουρκία.
Οι δικηγόροι του, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης δηλώνουν στο ethnos.gr
«Οι κατηγορίες σε βάρος του Τούρκου καρδιολόγου έχουν τη βάση τους σε ανεπίτρεπτη πολιτική μεθόδευση, σε πλήρη αποστέρηση των δικαιωμάτων περί δίκαιης δίκης. Τυχόν απέλαση ή επαναπροώθηση στην Τουρκία θα τον εκθέσει σε έδαφος όπου απειλείται η ζωή του και η ασφάλεια του».



 
Ελεύθερος ο Τούρκος «πραξικοπηματίας» καρδιολόγος, που είχε συλληφθεί στην Ηγουμενίτσα  Ελεύθερος ο Τούρκος «πραξικοπηματίας» καρδιολόγος, που είχε συλληφθεί στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.