Ηγουμενίτσα: Ελεύθεροι οι Βάσκοι ακτιβιστές



Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, το Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, στο οποίο είχαν μεταφερθεί δύο Βάσκοι, οι οποίοι συνελήφθησαν από το Λιμενικό μεταφέροντας μετανάστες.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν από άνδρες του Λιμεναρχείου συνελήφθησαν οι δύο Ισπανοί να μεταφέρουν σε Ι.Χ.Ε. όχημα τύπου Camper, οκτώ αλλοδαπούς κρυμμένους εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης στο χώρο αποσκευών.

Η σύλληψη των δύο Ισπανών, κινητοποίησε διάφορες οργανώσεις και κινήματα, καθώς πρόκειται για δύο Βάσκους, που αμφισβητούν το συνοριακό καθεστώς της Ευρωπαικής Ένωσης.


Έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι κινημάτων, αριστερών κινήσεων και αλληλέγγυοι, υποστηρίζοντας ότι η πράξη των δύο Βάσκων αποτελεί πολιτική ανυπακοή, παράδειγμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης σε μια Ευρώπη που υψώνει φράχτες.

Οι δύο Βάσκοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ορίστηκε καταβολή χρηματικής εγγύησης 2000 ευρώ η οποία πρέπει να καταβληθεί εντός 15 ημερών και θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο που θα οριστεί.


Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη στην Ηγουμενίτσα των βάσκων ακτιβιστών Mikel Zuloaga και Begoña Huarte, η επιτροπή υπεράσπισης πολιτικών δικαιωμάτων της βασκικής Βουλής απηύθυνε επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη. 
Η επιστολή έχει ως εξής:

Η Ararteko εκφράζει την ανησυχία της για τη σύλληψη στην Ελλάδα του κυρίου Mikel Zuloaga και της κυρίας Begoña Huarte, ενώ επιδίωκαν τη μεταφορά στη χώρα μας μιας ομάδας προσφύγων.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που ο νόμος ορίζει και αναθέτει στην Ararteko περιλαμβάνεται η προώθηση μιας κουλτούρας Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με τον στόχο αυτό, η αρχή μας διατηρεί πάντα ανοιχτά κανάλια αμοιβαίας επικοινωνίας με ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Χώρα των Βάσκων με σκοπό να κάνει ορατές τις πρωτοβουλίες που γεννιούνται από την κοινωνία των πολιτών και στοχεύουν στην προώθηση και ικανοποιητική εγγύηση της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των διεθνών και εσωτερικών νόμων.

Πιο συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα απονεμήθηκε σε τρεις από αυτές, οι οποίες ασχολούνταν με τη στήριξη των προσφύγων, το βραβείο “René Cassin”, ύψιστη επιβράβευση με την οποία η Κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων αναγνωρίζει το έργο της προώθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γεγονός που καταδεικνύει σε σημαντικό βαθμό την ευαισθησία της βασκικής κοινωνίας όσον αφορά στην ανθρωπιστική καταστροφή, απέναντι στην οποία η Ευρώπη καλείται να αντισταθεί με σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

Η αποκαλούμενη «προσφυγική κρίση» έχει προκαλέσει, στην πράξη, ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης της βασικής κοινωνίας προς τα άτομα που υποχρεούνται να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις, τη μιζέρια και τον τρόμο. Όπως και σε άλλα μέρη, κι εδώ,η απογοήτευση εξαπλώνεται απέναντι στην αθέτηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσον αφορά στο θέμα του ασύλου. Οι πολίτες της χώρας μας έχουν επιδείξει, επανειλημμένως και με γενναιοψυχία, τη θέλησή τους για υποδοχή, φροντίδα και συμπαράσταση, εκφράζοντας, όλο και με πιο έντονο τρόπο, τη βαθιά απογοήτευση και την αυξανόμενη ανησυχία τους απέναντι στην ανεπάρκεια της Ευρώπη την ώρα της απάντησης όσον αφορά στην αξιοπρεπή και νόμιμη υποδοχή των αιτούντων άσυλο. Μια απάντηση που αγνοεί τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν η Σύμβαση και το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στο Προσφυγικό Καθεστώς.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Χώρα των Βάσκων πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες ενάντια στην βραδύτητα και την κραυγαλέα ανεπάρκεια της αντίδρασης εκείνων που έχουν την πρωταρχική ευθύνη να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και μετακίνησης των αιτούντων διεθνή προστασία. Η χλιαρότητα της αντίδρασης δεν συγκρίνεται με το μέγεθος της ανθρωπιστικής τραγωδίας. Αντί να αποκρούουν τον τρόμο και τη μιζέρια από τις οποίες δραπετεύουν οι πρόσφυγες, η απελπιστική βραδύτητα των διαδικασιών και η περιορισμένη πρακτική αποτελεσματικότητά τους δεν οδηγούν παρά στην αύξηση του δράματος, ωθώντας, σε αρκετές περιπτώσεις, τους αιτούντες άσυλο να αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές, όλο και πιο επικίνδυνες.

Η πράξη της κυρίας Huarte και του κυρίου Zuloaga, μέλη της Plataforma Ongi Etorri Errefuxiatuak (Λαϊκή Πρωτοβουλία «Πρόσφυγες Καλώς Ήλθατε»), η οποία συγκροτήθηκε για να προσφέρει στήριξη στους πρόσφυγες εν όψει της υποδοχής τους στη χώρα μας, εντάσσεται σε αυτό στο πλαίσιο. Αποτελεί έκφρασηαυτού του γενικευμένου αισθήματος απογοήτευσης, ματαίωσης και αδυναμίας που υπάρχει στα σπλάχνα της βασκικής κοινωνίας, ανάμεσα σε άλλα. Η πρωτοβουλία τους είχε την πρόθεση να καταγγείλει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και, πέρα από το ζήτηματης τήρησης των ρυθμιστικών κανόνων που αφορούν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν έχει καμία σχέση με διακίνηση ατόμων. Ως εκ τούτου, και βάσει των στοιχείων που διαθέτει η Ararteko, η στέρηση της ελευθερίας των βάσκων εθελοντών φαίνεται να στερείται επαρκούς στοιχειοθέτησης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ararteko απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη της Ελλάδος, μέσω γραπτού αιτήματος το οποία στάλθηκε σήμερα, επιμένοντας εμφατικά στον αποκλειστικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα της στάσης αυτών των ατόμων και αιτούμενη, στο πλαίσιο της συνεργασίας που οι δύο αρχές διατηρούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να επιμεληθεί της κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν και της αποτελεσματικής άσκησης των δικαιωμάτων τους.


Στην φωτό η Begoña Huarte και ο Mikel Zuloaga με χειροπέδες 
στο λιμεναρχείο της Ηγου­με­νί­τσας

Έγκλημα είναι οι πνιγμοί και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και όχι η πολιτική ανυπακοή και η αλληλεγγύη Τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου 2016 το Λιμενικό της Ηγουμενίτσας συνέλαβε τον Μικέλ Σουλοάγα (Mikel Zuloaga) και την Μπεγόνια Ουάρτε (Begoña Huarte), βασκικής καταγωγής, επειδή μετέφεραν μέσα σε τροχόσπιτο οκτώ πρόσφυγες με σκοπό να φτάσουν στη Χώρα των Βάσκων, στο πλαίσιο μιας μεγάλης καμπάνιας ελεύθερης μετακίνησης προσφύγων, με εξασφαλισμένη αξιοπρεπή στέγαση και εργασία, στον αγώνα για μια ζωή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Πρόκειται για μια απολύτως δίκαιη πράξη. Οι δύο Βάσκοι κρατούνται στην Ηγουμενίτσα με βαριές κατηγορίες, οι έξι από τους οκτώ πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι άλλοι δύο κρατούνται σε άθλιες συνθήκες επειδή δεν είχαν χαρτιά.

Ο Μικέλ και η Μπέγο με τη δήλωσή τους, που δημοσιεύθηκε λίγο μετά τη σύλληψή τους, αποσαφηνίζουν πλήρως τα κίνητρά τους και αποκαλύπτουν το μεγαλείο της αλληλεγγύης: «...Πρόκειται για πράξη που δεν σκοπεύει στο κέρδος, είναι αυτοχρηματοδοτούμενη από διάφορα άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά κινήματα, που δεν έχει άλλους στόχους από την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους και την πολιτική καταγγελία. (…) Αν τα κράτη δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολιτική ανυπακοή που θα τα εγγυηθεί δεν είναι μόνο νομιμοποιημένη αλλά και απόλυτα αναγκαία…».

Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία των Βάσκων συντρόφων μας και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας τόσο στους ίδιους όσο και στους κρατούμενους πρόσφυγες.

Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία πολιτικής ανυπακοής απέναντι στην Ευρώπη του τρόμου, του αποκλεισμού και της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων, και του ρατσισμού αποτελεί υπόδειγμα διεθνισμού, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.

Το λαϊκό, εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα θα δώσει την μάχη όχι μόνο για την άμεση απελευθέρωση και την παύση κάθε κατηγορίας σε βάρος των τεσσάρων ανθρώπων που με διαφορετικές εμπειρίες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στα κλειστά σύνορα, τις απελάσεις και τη βαρβαρότητα, αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής, στέγασης και εκπαίδευσης των προσφύγων, για ανοιχτά σύνορα, για να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες, για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
Ανασύνθεση ΟΝΡΑ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
ΑΡΚ
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά
Επιτροπή Αλληλεγγύης στου Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν
Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό
Κουζίνα Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ)



Ηγουμενίτσα: Ελεύθεροι οι Βάσκοι ακτιβιστές Ηγουμενίτσα: Ελεύθεροι οι Βάσκοι ακτιβιστές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.