ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥ ΗΛΙΑ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ





Με αφορμή τις συνεχιζόμενες Αλβανικές Προκλήσεις:
Γράφει ο κ. ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ, τ. Βουλευτής

Όπως είναι γνωστό στην Ελληνική Βουλή λειτουργούν οι Διακομματικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ΦΙΛΙΑΣ με διάφορες χώρες του Κόσμου.

Στα χρόνια της Βουλευτικής μου θητείας, μεταξύ των δεκάδων χωρών του Κόσμου, που λειτουργούσαν Ελληνικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Φιλίας, είχα επιλέξει να είμαι μέλος της Ελληνο-Αλβανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας. Μάλιστα, για διάστημα 2 ετών, υπήρξα και Αντιπρόεδρος αυτής της Επιτροπής.

Τα χρόνια, που ακολούθησαν την κατάρρευση του Κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, ήταν πολύ δύσκολα για τον Αλβανικό λαό και η Επιτροπή μας είχε τεράστιο έργο να επιτελέσει με τις εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών που με κάθε τρόπο έφθαναν στην χώρα μας πεινασμένοι γυμνοί και ξυπόλυτοι! Δεν είμαι αρμόδιος να κάνω απολογισμό του έργου της Επιτροπής, αλλά δικαιούμαι να πω ότι υπήρξα ενεργό μέλος της και ότι με το Πολιτικό μου Γραφείο στην Ηγουμενίτσα, υπό τον άξιο Διευθυντή, τον αείμνηστο ΑΛΕΞΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, δώσαμε την δυνατότητα σε χιλιάδες Αλβανούς «οικονομικούς» πρόσφυγες να εισέλθουν νόμιμα στην Χώρα μας και να εξασφαλίσουν τρόπους επιβίωσης. Μεγάλη ήταν η συμπαράσταση στα συνεχή αιτήματά μας τον τότε Υπουργό Εξωτερικών φίλου κ. Θ. Πάγκαλου.

Εκ πεποιθήσεως, λοιπόν, και από καρδιάς έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γειτονική χώρα και τον Λαό της και για αυτό πολλές φορές θλίβομαι για την απαράδεκτη συμπεριφορά των Αλβανών Κυβερνητών έναντι της Ελλάδος. (Παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα της Χιμάρας).

Αντί οι Αλβανοί Κυβερνήτες να χρησιμοποιούν ως «Γέφυρα» συνεργασίας, συνύπαρξης και συμβίωσης την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, της Βορείου Ηπείρου, δημιουργούν καθημερινά προβλήματα σ’ αυτήν. Αντί να βάλλουν στο πολιτικό περιθώριο τα απομεινάρια των Συνεργατών των Φασιστο-Ναζίδων, των Μουσουλμανοτσάμηδων, «υιοθετούν» τα ανιστόρητα και παράνομα αιτήματά τους και δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο Κρατών και Λαών.

Και όλα αυτά σε μια εποχή, που η Αλβανία είναι «Χώρα υπό ένταξη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειάζεται την Ελλάδα, κατά κύριο λόγο, για την ικανοποίηση του ενταξιακού της αιτήματος, αφού η Ελλάδα διαθέτει το δικαίωμα της αρνησικυρίας, διαθέτει VETO!

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης του 1993 οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια.

1. Πολιτικά Κριτήρια:
Ύπαρξη σταθερών θεσμών, οι οποίοι να εγγυώνται την Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα Δικαιώματα και την Προστασία των Μειονοτήτων.

2. Οικονομικά Κριτήρια:
Λειτουργία της Οικονομίας της Αγοράς, δυνατότητες αντιμετώπισης ανταγωνιστικών πιέσεων και προσαρμογής στην δράση των δυνάμεων της εσωτερικής αγοράς.

3. Κριτήρια προσαρμοστικότητας:
Δυνατότητα της Υποψήφιας Χώρας να επωμισθεί τις υποχρεώσεις της ως μέλους της Ε.Ε. με αποτελεσματική μεταφορά και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, που είναι το Σύνολο των Αποφάσεων, Δράσεων, Ενεργειών, Νομοθετικών Πρωτοβουλιών κ.λ.π. της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. με εξειδικευμένες Οδηγίες καθορίζουν τον τρόπο εξασφάλισης των ανωτέρω απαιτουμένων κριτηρίων.

Ασφαλώς οι Αλβανοί πολιτικοί γνωρίζουν καλά ότι θα πρέπει να κάνουν όλες εκείνες τις κινήσεις, που θα ενισχύουν την υποψηφιότητα της Χώρας των, ώστε να επιτύχει τον επιθυμητό στόχο, που είναι η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

… Και όταν όλα αυτά θα έχουν εκπληρωθεί θα πρέπει η απόφαση ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. να γίνει δεκτή με ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Δηλαδή θα πρέπει να ψηφίσουν ΥΠΕΡ και οι 27 Χώρες της Ε.Ε. Αυτό τελικά σημαίνει ότι η ψήφος της Ελλάδας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!

Διακηρύξαμε πάντοτε και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι αποτελεί πίστη μας και επιθυμία μας ο Ελληνικός και ο Αλβανικός να ζήσουν συνεργαζόμενοι σαν ΚΑΛΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ. Αυτές τις απόψεις εξέθεσα κατά την επίσκεψή μου στα Τίρανα στον τότε Αλβανό πρωθυπουργό κ. PANTELI MAΪΚΟ, που ιδιαίτερα τιμώ για την μετριοπάθειά του.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ζουν στην Βόρειο Ήπειρο, στις πατρογονικές τους εστίες και επίσης εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα από το 1990. Αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Αλβανοί μπορούν ΑΡΙΣΤΑ να σταθούν σαν στέρεες «Γέφυρες» επικοινωνίας των δύο Κρατών.

Καμιά λογική δεν επιτρέπει στους Κυβερνήτες των Τιράνων να «αγκαλιάζουν» τους Μουσουλμανοτσάμηδες και να «υιοθετούν» τους παραλογισμούς τους. Όλοι γνωρίζουμε – και ακόμη και η Διεθνής Κοινότητα καλά γνωρίζει – ποιοι είναι οι Μουσουλμανοτσάμηδες. Με λίγα λόγια: Υπήρξαν απάτριδες, δολοφόνησαν, βασάνισαν, φυλάκισαν, εξόρισαν, εκατοντάδες συντοπίτες τους Έλληνες Χριστιανούς. Ατίμησαν και βίασαν εκατοντάδες γυναίκες της Θεσπρωτίας. Κατέκαψαν χιλιάδες σπίτια, Εκκλησίες και Σχολεία. Διάρπαξαν το σύνολο της κτηνοτροφίας των Ελλήνων Χριστιανών και κάθε κινητή περιουσία αυτών. Και έπραξαν όλα αυτά σε ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τα Στρατεύματα Κατοχής των Φασιστών του Μουσολίνι και των Ναζιστών του Χίτλερ.

Για όλες αυτές τις εγκληματικές τους πράξεις το Δικαστήριο των ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ των Ιωαννίνων εξέδωσε εκατοντάδες Αποφάσεις με τις οποίες επεβλήθησαν πλήθος από θανατικές ποινές και ισόβιες καθείρξεις καθώς και Δημεύσεις των περιουσιών, όσων κρίθηκαν ένοχοι (Χαρακτηριστική είναι η Απόφαση 340/1945). Βέβαια γνωρίζοντας τις εγκληματικές των δραστηριότητες δεν βρέθηκαν στο εδώλιο του Δικαστηρίου, αφού Ομαδικά και ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ, ακολουθώντας τα υποχωρούντα Στρατεύματα Κατοχής, μετέβησαν στην Αλβανία από την οποία τα «απομεινάρια» των και οι διάδοχοί των βυσσοδομούν κατά τη; ΠΡΩΗΝ Πατρίδας τους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι καταδικασθέντες με την ποινή του θανάτου, έσωσαν τη ζωή τους, οι δε καταδικασθέντες σε πολυετείς καθείρξεις απέφυγαν την φυλάκιση. Με άλλα λόγια: Δεν πλήρωσαν το τίμημα των εγκληματικών των πράξεων και δίκαια χιλιάδες Θεσπρωτοί έχουν σημαντικές αξιώσεις αποζημιώσεων.

Ακόμη και ο Εμβερ Χότζα χρειάσθηκε χρόνια για να τους χορηγήσει Αλβανική Υπηκοότητα! (Εδόθη η Αλβανική Υπηκοότητα με το απ’ αριθμ. 1654/19-4-1953 Διάταγμα).
Ύστερα από τα παραπάνω με απόλυτη ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ρωτάμε τους Αλβανούς Κυβερνήτες και εν γένει Αλβανούς πολιτικούς:
Αξίζει για αυτούς τους Δοσίλογους – συνεργάτες των Φασιστο-Ναζιστών να δηλητηριάζονται οι Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις; Εμείς ξεκάθαρα απαντάμε: Δεν αξίζει! Και με αυτό το πνεύμα κλείνουμε αυτό το Σημείωμα πιστεύοντας ακράδαντα στην ανάγκη ανάπτυξης Φιλικών Σχέσεων του Ελληνικού και Αλβανικού Λαού.

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
τ. Βουλευτής 


ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥ ΗΛΙΑ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥ ΗΛΙΑ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.