Απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για τους οδικούς άξονες




Στρατηγική της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, είναι η συνεχής βελτίωση και προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η διαπίστωση για τα θετικά αποτελέσματα που έχουν υποκύψει για τον τουρισμό της Ηπείρου τα τελευταία χρόνια και παρά την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εσωτερική αγορά.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων μας, περιλαμβάνεται και η κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών σε όλο το παράκτιο μέτωπο, με την ολοκλήρωση των οποίων θα προστατευτεί σε απόλυτο βαθμό το περιβάλλον, θα αναβαθμιστεί το τουριστικό μας προϊόν και βεβαίως η ποιότητα ζωής των κατοίκων των οικισμών μας.

Στους στόχους μας είναι και η αναβάθμιση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι τα τελευταία χρόνια οι Περιφέρειες έχουν αποστερηθεί αναπτυξιακών πόρων, το νέο δε ΕΣΠΑ έχει περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης οδικών έργων και είναι αδύνατο να προωθηθούν νέα του επιπέδου του άξονα Καρτέρι-Πάργα, όπως έγινε κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. 
Κατά συνέπεια νέα έργα μπορούν πλέον να υλοποιηθούν είτε μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Υποδομών, είτε μέσω Εθνικών πόρων και συγκεκριμένα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε ακόμη μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το έργο από κόμβο Πάργας μέχρι τον Μεσοπόταμο (της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσα - Πρέβεζα) για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, από το οποίο αναμένουμε την έγκριση χρηματοδότησής της.

Όσον αφορά το τμήμα Ηγουμενίτσα - Πλαταριά, είναι ένα έργο που δεν έχει μελέτη και άρα την απαιτούμενη ωριμότητα για διεκδίκηση χρηματοδότησης. 
Επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα, θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί στο πλαίσιο των εργασιών για τη Β' φάση του Αιμένος Ηγουμενίτσας, πρόταση η οποία δεν είχε γίνει αποδεκτή. 
Η ένταξη του έργου ως προέκταση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα ή ακόμη και στην εργολαβία "σκούπα" ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Αμβρακία - Πρέβεζα, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 
Πρέπει όμως να σας ενημερώσουμε, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου αναμένει ακόμη απάντηση του Υπουργείου, σχετικά με την κατασκευή κόμβου της Ιόνιας Οδού στην Καμπή, για το οποίο διαθέτει μάλιστα 25 εκ. ευρώ, με τον οποίο θα διευκολυνθεί η πρόσβαση προς Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα. 
Επίσης στις επιδιώξεις της βρίσκεται η κατασκευή της παράκαμψης Ηγουμενίτσας, ενώ μετά και τις προσπάθειες της Περιφέρειας, έχει ενσωματωθεί στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών η οδική σύνδεση Ηγουμενίτσα- Δυρράχιο - Μπάρ.

Από την πλευρά μας, είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, αναζητούμε τη συνεργασία με τις Κεντρικές Υπηρεσίες για τη βελτίωση των οδικών υποδομών της Ηπείρου και εκτιμούμε ότι και η δική σας παρέμβαση προς αυτές θα ενίσχυε τις προσπάθειες μας.


Απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για τους οδικούς άξονες Απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για τους οδικούς άξονες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 21, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.