Θεσπρωτία: Στην Μητροπολιτική κατοικία την Κυριακή του Πάσχα για την αναβίωση του μοναδικού εθίμου του ντυσίματος & της συνοδείας του Μητροπολίτη




Ένα ξεχωριστό έθιμο, διατηρείται και αναβιώνει στην Παραμυθιά την Κυριακή του Πάσχα, από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι αρχές της πόλης καθώς και πιστοί, βρίσκονται στην Μητροπολιτική Κατοικία και όπως προτάσσει το έθιμο, συμμετέχουν στον ντύσιμο του Μητροπολίτη και στην συνέχεια τον συνοδεύουν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου για την «Λειτουργία της Αγάπης», ενώ μετά το τέλος αυτής, τον συνοδεύουν πίσω στην Μητροπολιτική κατοικία.

Το εκκλησιαστικό αυτό έθιμο, υπάρχει στα λειτουργικά των Ελληνικής εκκλησιάς, ωστόσο πλέον τηρείται σε ελάχιστες Μητροπόλεις της χώρας, ενώ στην περίπτωση της Παραμυθιάς, διατηρήθηκε και εδραιώθηκε καθώς είχε την ιδιαιτερότητα της μετατροπής της συνοδείας του Μητροπολίτη, ως άτυπο τάγμα ασφαλείας, από τον φόβο επεισοδίων κατά του ποιμενάρχη, αρχικά από τους Τούρκους και στην συνέχεια από τους Τσάμηδες.

Από τότε οι κάτοικοι και οι πρόκριτοι της Παραμυθιάς συγκεντρωνόταν στην Μητροπολιτική Κατοικία, αφού οι προκλήσεις Τούρκων και Τσάμηδων, ήταν στην καθημερινή διάταξη. Μετά το τέλος την πομπής της επιστροφής, ο εκάστοτε Μητροπολίτης Παραμυθιάς, δέχεται τις ευχές από το ποίμνιο και τις αρχές της πόλης με το παραδοσιακό τσούγκρισμα των Πασχαλινών αυγών.

Την Κυριακή το πρωί λοιπόν, συγκεντρωνόμαστε κατά τις 09:00 στην Μητροπολιτική κατοικία, για την αναβίωση αυτού του μοναδικού εθίμου.


 
Θεσπρωτία: Στην Μητροπολιτική κατοικία την Κυριακή του Πάσχα για την αναβίωση του μοναδικού εθίμου του ντυσίματος & της συνοδείας του Μητροπολίτη Θεσπρωτία: Στην Μητροπολιτική κατοικία την Κυριακή του Πάσχα για την αναβίωση του μοναδικού εθίμου του ντυσίματος & της συνοδείας του Μητροπολίτη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 15, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.