Ανοιχτοί (υποτίθεται) σήμερα οι Αρχαιολογικοί χώροι. Στα χαρτιά μόνο...


 


 
Ελεύθερη θα είναι σήμερα 18 Απριλίου η είσοδος του κοινού σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών 2017.

Βέβαια αυτό αφορά περιοχές που είναι στελεχωμένες με αρχαιοφύλακες, σε αντίθεση με την περιοχή μας, όπου η έλλειψη υπαλλήλων κρατούν τα μνημεία κλειστά.

Έτσι λοιπόν όσοι χρειαστούν να επισκεφτούν τον ανανεωμένο πύργο της Κούλιας, ή την αρχαία Ελέα, θα βρουν τις πόρτες κλειστές. Για το κάστρο Παραμυθιάς ή τα βυζαντινά λουτρά, ούτε λόγος να γίνεται.

Το πρόβλημα με τις προσλήψεις προσωπικού στην εφορία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, συμπληρώνει σχεδόν 2 έτη, μηδενίζοντας τις προσπάθειες αφενός των ντόπιων κοινωνιών που προσπαθούν να αναδείξουν τα σημεία ενδιαφέροντος, αφετέρου τα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως του πύργου της Κούλιας

Το θέμα σχολίασε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού Δημήτριος Λώλος, ο οποίος σημειώνει πως οι οποίες προσπάθειες τις δημοτικής αρχής για ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στην ουσία μένουν ατελέσφορες αφού οι χώροι δεν είναι επισκέψιμοι. “Βρισκόμαστε σε άψογη συνεργασία με τον προϊστάμενο της εφορίας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Χουλιάρα Ιωάννη, ωστόσο η αδυναμία του υπ. Πολιτισμού να στελεχώσει την υπηρεσία, δημιουργεί προβλήματα στην επισκεψημοτητα των σημειων αναφοράς του δήμου” σημείωσε ο Δημήτριος Λώλος

Μάλιστα στις 23 Μαρτίου, το θέμα ήρθε και στην Βουλή μετά απο ερώτηση του Βασίλη Γιόγιακα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Με το υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΘ/ΤΔΟΥΦΑ/57563/34017/2899/1071/1-3-2017 εγκρίθηκε η έναρξη διαδικασιών πρόσληψης 1.314 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας επτά μηνών, σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για την κατανομή των θέσεων και των ειδικοτήτων λαμβάνονται υπόψη από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου οι ανάγκες των υπηρεσιών κατόπιν υποβολής σχετικού ερωτήματος σε κάθε μία από αυτές. Στο εν λόγω έγγραφο δεν κατανέμονται θέσεις εποχικού προσωπικού – ημερησίων φυλάκων και νυχτοφυλάκων αρχαιοτήτων – στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, στην ευθύνη της οποίας υπάγονται μεταξύ άλλων το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και οι αρχαιολογικοί χώροι Γιτάνων, Ντόλιανης, Πύργου Ραγίου και Ελέας. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας υπηρετούν σήμερα δύο ημερήσιοι φύλακες αρχαιοτήτων οι οποίοι οριακά καλύπτουν τις απαιτήσεις λειτουργίας του. Οι δε τέσσερις προαναφερθέντες αρχαιολογικοί χώροι – η αποκατάσταση, ανάδειξη και διαμόρφωση των οποίων χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους – παραμένουν κλειστοί για το κοινό λόγω μη διαθέσιμου φυλακτικού προσωπικού. Σημειώνεται, τέλος, ότι ούτε τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν κατανεμηθεί θέσεις προσωπικού φύλαξης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας παρά το σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα Υπουργός: Γιατί δεν απευθύνθηκε ερώτημα προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με σκοπό την καταγραφή των ζητούμενων θέσεων φύλαξης, ενόψει της πρόσληψης εποχικού προσωπικού σε Υπηρεσίες του Υπουργείου, Εάν και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να ανοίξουν ξανά για το κοινό το συντομότερο δυνατόν οι αρχαιολογικοί χώροι Γιτάνων, Ντόλιανης, Πύργου Ραγίου και Ελέας”

Όσον αφορά την σημερινή ημέρα, η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites) από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε είδους εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το συμβούλιο αυτό έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες . Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, η διοίκηση του Ελληνικού ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.


 
Ανοιχτοί (υποτίθεται) σήμερα οι Αρχαιολογικοί χώροι. Στα χαρτιά μόνο... Ανοιχτοί (υποτίθεται) σήμερα οι Αρχαιολογικοί χώροι. Στα χαρτιά μόνο... Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.