Με την παρουσία του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν στο Σούλι, οι τριήμερες εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα του Κουγκίου (+ΒΙΝΤΕΟ)




 
«Ως δημότης πλέον του δήμου Σουλίου, θα κάνω ότι μπορώ απο την θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ώστε οι πρόγονοι μας, να μην ντρεπονται για εμάς». Με αυτήν την υπόσχεση, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για το ολοκαύτωμα του Κουγκίου, που κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, απαντώντας στην σχετική προτροπή της δημάρχου Σουλίου Σταυρούλας Μπραίμη, η όποια μεταξύ άλλων ζητησε στήριξη για την διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της ιστορικής περιοχής ενώ σημείωσε την διαχρονική κωλυσιεργία του κράτους, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στα Σουλιοτοχώρια.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων με την παρουσία εκπρόσωπων του ελληνικού κοινοβουλίου, των τοπικών αρχών της αυτοδιοίκησης, των επικεφαλείς των σωμάτων ασφαλείας, και χιλιάδων κόσμου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τον καθιερωμένο αγώνα δρόμου Θυσίας Σουλιωτών, Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν του Αγίου Δονάτου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας κ.κ Τίτου, χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Τσαμάτο, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, χαιρετισμό από την δήμαρχο Σταυρούλα Μπραίμη, αντιφώνηση από τον ΠτΔ και τέλος μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, ο ΠτΔ, ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Σουλίου, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Προκόπης Παυλόπουλος προς δανειστές: Σταθειτε στο ύψος των περιστάσεων

Έκκληση, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι λαοί της Ευρώπης, όσο είναι ακόμη καιρός, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.

«Κάνω έκκληση τούτη την ώρα, από τούτο τον ιστορικό τόπο, ας σταθούμε όλοι οι λαοί της Ευρώπης, όσο είναι ακόμη καιρός στο ύψος των περιστάσεων» .Ο ΠτΔ επισήμανε πως η Ελλάδα λόγω της θέσης δεν υπερασπίζεται μόνο την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία, αλλά και τα σύνορα της Ε.Ε. και τόνισε πως οι εταίροι μας, αυτές τις κρίσιμες ώρες το δικό τους καθήκον.

Ειδικότερα ο Προκόπιος Παυλόπουλος υπογράμμισε: 
«Τούτος ο λαός, δεν φυλάει μόνο την ιστορία του, φυλάει ακριβώς και τα ιερά και τα όσια της Ε.Ε. και τα ιδανικά για τα οποία δημιουργήθηκε. Εμπνεόμενοι εμείς οι Έλληνες από τούτο τον τόπο, τους νεκρούς του, από το έπος του Σουλίου, εκπληρώνουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας και απέναντι στην ιστορία μας και απέναντι στο μέλλον που μας αναλογεί και απέναντι στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό οφείλουν να κατανοήσουν οι εταίροι μας οι οποίοι πρέπει να πράξουν ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες το δικό τους καθήκον, όχι μόνον απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Πρέπει να πράξουν τιμώντας την βασική αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία θεμελιώνεται η Ε.Ε.Αλλά οφείλει η Ε.Ε να πράξει έναντι της Ελλάδας αυτό και με βάση την ιστορία της και την προοπτική της, γιατί μόνο η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον αρχές ιδανικά και αξίες που σήμερα κινδυνεύουν, όπως είναι η ειρήνη, η Δικαιοσύνη, ο ανθρωπισμός. Εκπληρώνοντας το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα αυτήν ώρα, όταν η Ελλάδα στην κυριολεξία υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού , οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα κάνουν τίποτε άλλο παρά να πράξουν το χρέος τους. Όχι μόνο απέναντι σ΄ ένα εταίρο όπως είναι η Ελλάδα αλλά απέναντι στην ίδια την προοπτική της Ε.Ε.»

Δείτε στο βίντεο της paramythia-online.gr που ακολουθεί, τι συνέβη το πρωί της Κυριακής στο Σουλί:


 
 
Με την παρουσία του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν στο Σούλι, οι τριήμερες εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα του Κουγκίου (+ΒΙΝΤΕΟ) Με την παρουσία του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν στο Σούλι, οι τριήμερες εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα του Κουγκίου (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 28, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.