Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την ημερίδα για την ΦΕΤΑ





Μετά την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της «Συνολικής Οικονομικής Εμπορικής Συμφωνίας» ΕΕ - Καναδά (CETA), που ακολούθησε την υπογραφή της από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ενώ οδεύει προς επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ στη χώρα μας επιχειρούν να περιορίσουν τη συζήτηση για τις συνέπειές της στην κατάργηση της προστασίας της φέτας σαν «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» στη «μεγάλη απελευθερωμένη αγορά» ΕΕ - Καναδά που δημιουργεί η συμφωνία. Μέσα αυτά τα πλαίσια ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας διοργάνωσε ημερίδα για την Φέτα το Σαββάτο 06 Μαΐου 2017 στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας με θέμα: «Οι διεθνείς συμφωνίες με Νότιο Αφρική και Καναδά (CETA) και πως επηρεάζουν την ΦΕΤΑ και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα της ΕΛΛΑΔΑΣ». Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδα ήταν ο Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Χωρίς να υποτιμάμε τη σημασία του ζητήματος της φέτας για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς της χώρας μας, επισημαίνουμε ότι ο περιορισμός της συζήτησης μόνο σ' αυτό από τα αστικά κόμματα αποσκοπεί στο να κρύψει τις οδυνηρές συνέπειες της CETA σε πολλές πλευρές της ζωής του εργαζόμενου λαού: Μεγαλύτερη επιδείνωση στους όρους δουλειάς και στα εργασιακά δικαιώματα, στη διατροφική ασφάλεια και τη λαϊκή υγεία, παράδοση κρατικών υπηρεσιών, υποδομών και περιουσίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ά...

Αυτό που αποκρύπτεται είναι ότι η CETA διασφαλίζει περαιτέρω την κυριαρχία των μονοπωλίων, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι το καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η φέτα κι άλλα γνωστά τοπικά προϊόντα, όλα τα προηγούμενα χρόνια ούτε έσωσε, ούτε προστάτευσε τους μικρούς παραγωγούς, που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο.

Για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κυριαρχία των μονοπωλίων θα τους συνθλίψει οριστικά, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμά τους. Γι' αυτό και παίρνονται από όλες τις μέχρι τώρα Κυβερνήσεις και την Ε.Ε. (π.χ. νέα ΚΑΠ) μια σειρά μέτρα που αφορούν τις επιδοτήσεις, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα έξοδα καλλιέργειας κλπ , που τους οδηγούν στον αφανισμό.

Κινήσεις σαν και αυτή του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας στην Παραμυθιά, αποπροσανατολίζουν τους μικρούς κτηνοτρόφους, αποκρύπτουν τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, καλλιεργούν αυταπάτες και την αναμονή για λύσεις από τα πάνω. Τέτοιες είναι οι προτάσεις ακούσθηκαν κατά την ημερίδα για Επιτροπή των Περιφερειαρχών η των βουλευτών της Ηπείρου που θα προωθήσουν την λύση του προβλήματος της ΦΕΤΑΣ. Αλήθεια τα κόμματα αυτών των παραγόντων τι θέση έχουν πάρει για την CETA; Τι ψήφισαν στην ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ;

Οι μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι για τα υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα ένα δρόμο έχουν μπροστά τους, να στήσουν γερούς και μαζικούς Αγωνιστικούς Αγροτικούς Συλλόγους , και όχι Συλλόγους που κάνουν δημόσιες σχέσεις. Να αγωνισθούν μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να ακυρωθεί στο σύνολό της η αντιλαϊκή συμφωνία, κατευθύνοντας την πάλη τους σε συμμαχία ενάντια στην κυριαρχία και την εξουσία των μονοπωλίων και του εκμεταλλευτικού συστήματος που την υπηρετεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση τους καλούμε να κάνουν ένα αγωνιστικό βήμα με την μαζική τους συμμετοχή στις αγωνιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία της Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα στις 17 του Μάη ημέρα πανελλαδικής απεργίας. 


 
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την ημερίδα για την ΦΕΤΑ Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την ημερίδα για την ΦΕΤΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 09, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.