ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (+ΦΩΤΟ)
Για πρώτη φορά στο νομό Θεσπρωτίας στις 19 Ιουνίου, δακτυλιώθηκαν πελαργοί στις φωλιές τους στα χωριά Κρυσταλλοπηγή, Προδρόμι και Ξηρόλοφο όπου αναπαράγονται κάθε χρόνο και τρέφονται από τα υγρολίβαδα που βρίσκονται στις γύρω περιοχές.

Τη δακτυλίωση διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας και έμπειρους δακτυλιωτές που εκπαίδευσαν την βιολόγο και το προσωπικό φύλαξης του φορέα στην υλοποίηση της σχετικής δράσης. Στην ομάδα δακτυλίωσης συμμετείχαν εθελοντικά η κ. Εύα Στετς, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκού πελαργού - με ευγενική προσφορά των δακτυλιδιών που χρησιμοποιήθηκαν- ο κ. Νικόλαος Νούλας από την Εθελοντική ομάδα ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου, η κ. Γιώτα Μαντζουράτου, έμπειρη παρατηρητής πτηνών και ο κ. Κώστας Μπέστας, παρατηρητής πτηνών και φωτογράφος φύσης τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την σημαντική προσφορά τους.Απόσπασμα δορυφορικής εικόνας από τις περιοχές 
όπου δακτυλιώθηκαν οι λευκοί πελαργοί


Η μέθοδος που χρησιμοποιείται διεθνώς περιλαμβάνει λήψη των νεοσσών από τη κάθε φωλιά με ασφαλή και ανώδυνο τρόπο μέσω καλαθοφόρου οχήματος, δακτυλίωση στο έδαφος (τοποθέτηση δακτυλιδιού με κωδικό, μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους) και τοποθέτησή τους αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διήρκησε από 10 ως 25 λεπτά, αναλόγως του πλήθους των νεοσσών και μετά από παρατήρηση ότι οι γονείς επέστρεφαν άμεσα στους νεοσσούς τους. Όταν οι νεοσσοί αντιλαμβάνονται κάποιον κίνδυνο πέφτουν στο δάπεδο της φωλιάς σε ακινησία. Αυτό το κάνουν ακόμα και όταν επιστρέφουν οι γονείς τους στην φωλιά. Η συμπεριφορά αυτή βοηθάει πολύ στη δακτυλίωση μιας και οι νεοσσοί δεν αντιδρούν καθόλου. Τέλος, στη διαδικασία περιλαμβάνεται και επιμελής καθαρισμός της φωλιάς από κάθε είδους σκουπίδια όπως πλαστικές σακούλες, σκοινιά, σύρματα κτλ. που μπορεί να τραυματίσουν ή και να πνίξουν τους μικρούς πελαργούς πριν το τελικό πέταγμά τους.
Συνολικά, δακτυλιώθηκαν 22 νεοσσοί από έξι φωλιές των προαναφερθέντων χωριών. Τα δαχτυλίδια είναι τύπου ELSA, πλαστικά, τα οποία διαρκούν εφ’ όρου ζωής και δίνουν τη δυνατότητα παρατήρησης από απόσταση με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Η φωλιά με τα περισσότερα μικρά ήταν στο Προδρόμι με συνολικά 5 νεοσσούς. Στην Κρυσταλλοπηγή και στον Ξηρόλοφο είχαν από 3 και 4 νεοσσούς (δύο φωλιές με 4 νεοσσούς και τρεις φωλιές με 3 νεοσσούς). Ο πιο «βαρύς» νεοσσός ήταν σε φωλιά της Κρυσταλλοπηγής με βάρος 3,40kg και ο πιο ελαφρύς 1,48kg. 


Σκοπός της δακτυλίωσης είναι η μελέτη του λευκού πελαργού και συγκεκριμένα οι μετακινήσεις του, η μετανάστευση και η αναπαραγωγή. Τις περισσότερες φορές τα πουλιά αυτά επιστρέφουν μετά τη μετανάστευσή τους στην περιοχή που γεννήθηκαν. Έτσι αν ένα πουλί δακτυλιωθεί στην Ευρώπη σε κάποιο σταθμό δακτυλίωσης, και βρεθεί στην Αφρική, θα δώσει την δυνατότητα στους επιστήμονες από τα στοιχεία του δακτυλιδιού να βγάλουν διάφορα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το πουλί, την περιοχή όπου βρέθηκε και κάτω από ποιες συνθήκες, αν είχε ξαναπιαστεί πριν, την πορεία που ακολούθησε και άλλα. 
Ευελπιστούμε πως τα πουλιά που δακτυλιώθηκαν φέτος θα παρατηρηθούν και κατά την επιστροφή τους από την Αφρική μετά από λίγα χρόνια. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (+ΦΩΤΟ)  ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες