Μία ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ταυτόχρονα ΝΟΜΙΚΗ πληροφόρηση - Του Άλκη Φάτσιου



1- Πολλές φορές και ιδιαίτερα πρόσφατα, συνεπεία της ιδιότητός μου ως δικηγόρου, έστω και συνταξιούχου πλέον, ερωτώμαι από πολλούς συμπολίτες μου σε διάφορες συζητήσεις για νομικά ζητήματα για τα οποία βεβαίως ακροθιγώς και πολύ σύντομα, λέγω την άποψή μου. Για ένα από τα ερωτήματα αυτά , κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ εγγράφως στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, αφού φαίνεται πως απασχολεί ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν οι Δικαστικές και ιδιαίτερα οι ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ Αρχές , πρέπει να ενεργοποιούνται και πότε, όταν με κάποιο τρόπο γίνεται ευρέως γνωστό ή αναφορά, για διάπραξη μιας ενδεχόμενα αξιόποινης, παράνομης ή παράτυπης πράξης από πλευράς είτε εκπροσώπων ΘΕΣΜΙΚΩΝ Αρχών ( Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ ) είτε πολιτών, είτε από διάφορα οργανωμένα συμφέροντα προς όφελος ( κάθε είδους ) κάποιων ή κάποιου και ΠΡΟΦΑΝΩΣ σε βάρος του κοινωνικού συνόλου….

Τα ερωτήματα γίνονται πιο πιεστικά, όταν για την ενδεχόμενα παράνομη πράξη, γίνονται συζητήσεις, δημοσιεύονται άρθρα, σχόλια κ.λ.π στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και γενικά δημιουργείται μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τέτοιας μορφής, που αποκλείεται να μην είναι σε γνώση των Εισαγγελικών αρχών, έστω και σε γενικές γραμμές και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε έναν μικρό ( πληθυσμιακά) Νομό και πόλη, όπως εν προκειμένω στην περιοχή μας…

2- Πριν απαντήσω, όσο μπορώ βεβαίως, σε νομικό επίπεδο, είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον εαυτό μου και στην κοινωνικο-ιδεολογική μου θέση και στάση, να αναφέρω με τον πλέον ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ τρόπο ότι :




Η πλέον ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ απάντηση σε κάθε μορφής αυθαιρεσία από πλευράς Θεσμικών Οργάνων ( Δημοσίων, Δημοτικών, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π ) ή από πλευράς οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων, και που στοχεύουν στην προσπόριση παρανόμου( και όχι μόνο..) οφέλους και πάντα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, ήταν και είναι ΜΟΝΟ η οργανωμένη και συλλογική δράση των συνειδητοποιημένων , ενεργών ΠΟΛΙΤΩΝ, με άλλα λόγια του λαϊκού παράγοντα. Η δυναμική μιας τέτοιας λογικής και πρακτικής, είναι σε κάθε περίπτωση ή μπορεί να γίνει, απίστευτη…, εάν δε, ήθελαν οι πολίτες να κατανοήσουν έστω και ένα μέρος της χρησιμότητος αυτής της πρακτικής, εάν ήθελαν κατανοήσει την δύναμή τους με άλλα λόγια, είναι εντελώς βέβαιο, ότι θα άλλαζε σιγά-σιγά η ζωή τους , θα άλλαζε η ίδια η ιστορία… Μια καλή αρχή θα ήταν αν δεχθούμε κάποια βασικά, κατά την άποψή μου, προαπαιτούμενα, όπως:

α) Υποχώρηση του (ιδιοτελούς ) ΕΓΩ, απέναντι του (συνειδητοποιημένου) ΕΜΕΙΣ…

β) Η αποδοχή της ΑΝΑΓΚΗΣ να βρεθούμε όλοι μαζί ( Συλλογικά).

γ) Ξεκάθαροι από την αρχή, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ στόχοι με ιδεολογικό πρόσημο, την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, πιο απλά, του απλού λαού μας…

δ) Να αποκρούσουμε και να αρνηθούμε ΣΘΕΝΑΡΑ, για την λύση των προβλημάτων της κοινωνίας , του λαού μας, τον «μεσσιανισμό» είτε εκ μέρους ατόμων, είτε εκ μέρους συλλογικοτήτων και μάλιστα συστημικών…

ε) Να ιεραρχούμε, κάθε φορά, κοινωνικούς τομείς για ενασχόληση και κυρίως, για δράση… και πολλά ακόμη, που δεν είναι του παρόντος.

Σε όσους από τους αναγνώστες ξενίζουν ή ξυνίζουν οι παραπάνω θέσεις, τους θυμίζω, ότι κατά το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και τους Νόμους, οι τυπικά εκπρόσωποι του θεσμού της Δικαιοσύνης, στο ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ , πράττουν και αποφασίζουν , τουλάχιστον έτσι προβλέπεται,(και έτσι θα έπρεπε…) και έτσι αναφέρεται στην προμετωπίδα των αποφάσεων που εκδίδονται... Απλά, ο γράφων προσέβλεπε και προσβλέπει πάντα στον γεννήτορα των θεσμών ( μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη) δηλαδή στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ… Το θεωρώ και θα έπρεπε και εσείς αγαπητοί αναγνώστες, πολύ πιο ΝΟΜΙΜΟ, πολύ πιο ΗΘΙΚΟ, πολύ πιο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ και βεβαίως ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, όταν στο άρθρο 3 παρ. 1 του Συντάγματος ρητά ορίζεται :

« ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ υπέρ αυτού και του Έθνους…»

3- Ας έλθω όμως τώρα και στην νομική απάντηση στο ερώτημα που αναφέρεται στην αρχή αυτού του σημειώματος.

Οι διαδικασίες και πώς αυτές εφαρμόζονται, περιγράφονται στα άρθρα από 36 έως και 45 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και που αφορούν ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ και ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ πράξεις για τα οποία ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ μήνυση ή αναφορά κάποιου (δηλαδή αυτεπάγγελτα) και υποχρεωτικά οφείλει να παρέμβει η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ Αρχή… Με απλά λόγια η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΧΗ κινείται από μόνη της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για αδικήματα που δεν απαιτείται έγκληση κάποιου αδικούμενου ιδιώτη, ύστερα από ΜΗΝΥΣΗ , ΑΝΑΦΟΡΑ ή ΑΛΛΗ ΕΙΔΗΣΗ που να αναφέρονται στη διάπραξη κάποιου αδικήματος. Ενώ λοιπόν στους περισσοτέρους, είναι κατανοητό τι σημαίνει μήνυση ή αναφορά, νομίζω ότι πρέπει να εξηγήσω τι σημαίνει ΑΛΛΗ ΕΙΔΗΣΗ που και αυτή ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙ κατά καθήκον την ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΧΗ να παρέμβει. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, ΑΛΛΗ ΕΙΔΗΣΗ για τέλεση αξιόποινη πράξης είναι αυτή που περιέρχεται, στον Εισαγγελέα, ΕΙΤΕ εξ’ιδίας αντιλήψεως ΕΙΤΕ από πληροφορία ιδιώτη, ΕΙΤΕ από δικαστικό πρόσωπο, ΕΙΤΕ από επιστολή, ΕΙΤΕ από τηλεφώνημα, ΕΙΤΕ από δημοσίευμα ή σχόλια εφημερίδας, συζητήσεις κ.λ.π, ΑΔΙΑΦΟΡΑ αν αναφέρεται και το πρόσωπο του δράστη… Μάλιστα στην περίπτωση που υποβάλλονται γραπτώς στην Εισαγγελία μηνύσεις ή αναφορές ΑΝΩΝΥΜΩΣ, και τότε ΟΦΕΙΛΕΙ να παρέμβει η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ όταν κριθεί ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι ( άρθρο 43 παρ. 3,4. Κ.Π.Δ. ).

Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι το πεδίο επεμβάσεως της Εισαγγελικής Αρχής για έρευνα και άσκηση ποινικής διώξεως είναι και ΕΥΡΥΤΑΤΟ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ και ιδίως όταν η μήνυση η αναφορά ή η είδηση αφορά πράξεις παράνομες ( ερευνητέες.. ) των εκπροσώπων ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ( Δημόσιο, Δήμοι, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π ) και ιδιαίτερα όσοι εξ αυτών (εκπρόσωποι) διακατέχονται κατά την εξάσκηση των καθηκόντων τους από μια ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ , ωσάν να πρόκειται δηλαδή να διαχειρίζονται υποθέσεις που αφορούν το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ και τα στενά ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ τους … Είναι βέβαια αυτονόητο , ότι αν οι εκπρόσωποι των Εισαγγελικών Αρχών και το πληροφορήθηκαν ή λογικά θα έπρεπε να γνωρίζουν και δεν παρεμβαίνουν, για έρευνα περί ενδεχόμενης τελέσεως παρανόμου πράξεως, τότε υπόκεινται ΑΜΕΣΑ σε πειθαρχικό – και όχι μόνο – έλεγχο από τις προϊστάμενες αυτών Αρχών, ή συνειδητοποιημένων πολιτών, αφού κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, ιδιαίτερα όσοι –υπάρχουν και αυτοί…- την ιδιότητά τους την εκλαμβάνουν (Δικαστική ή Εισαγγελική) την εκλαμβάνουν ως τυπική εκπλήρωση ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ καθήκοντος….

Αυτά προς ενημέρωση και απάντηση στα σχετικά σας ερωτήματα.

Άλκης Φάτσιος
Δικηγόρος 


 
Μία ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ταυτόχρονα ΝΟΜΙΚΗ πληροφόρηση - Του Άλκη Φάτσιου Μία ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ταυτόχρονα ΝΟΜΙΚΗ πληροφόρηση - Του Άλκη Φάτσιου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 24, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες