Ηγουμενίτσα: Στον Κουρουμπλή τα αιτήματα των ναυτεργατών


Στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή μετέφερε την Τρίτη τα αιτήματα των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας ο πρόεδρος του ναυτεργατικού Σωματείου «Άγιος Σπυρίδων» Χρήστος Βιτουλατίδης.
Οι ναυτεργάτες έχουν εξαγγείλει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους. 
Σημειώνεται ότι πραγματοποίησαν πενταήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες ανέστειλαν προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις τόσο με το υπουργείο όσο και με τους τοπικούς πλοιοκτήτες.
Στη συνάντηση με τον Π. Κουρουμπλή στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, αλλά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, ο πρόεδρος του ναυτεργατικού Σωματείου Χρ. Βιτουλατίδης έθεσε τα ζητήματα της αντικατάστασης του διαλείμματος 35 λεπτών που ισχύει στη συγκεκριμένη γραμμή για τους ναυτεργάτες, με διακοπή μίας ώρας, την αύξηση των μισθών κατά 3%, τον υπολογισμό της νυκτερινής αμοιβής, για όσες ώρες νυκτερινής εργασίας κάνουν τα πληρώματα, την αύξηση της σύνθεσης του πληρώματος των μηχανοστασίων, για τα ανοιχτού τύπου πλοία με ένα μαθητευόμενο μηχανής, την αλλαγή του νόμου περί ακινησίας των πλοίων και την επάνδρωσή τους κατά την ακινησία, ώστε να γίνεται συντήρηση της κουβέρτας και του μηχανοστασίου.



Είχαν προηγηθεί άλλες δυο συναντήσεις των εκπροσώπων του Σωματείου με τον Δ. Καλαματιανό για τα συγκεκριμένα θέματα, στις 3 Οκτωβρίου και στις 31 Οκτωβρίου. 
Ο Π. Κουρουμπλής τόνισε τη βούληση του υπουργείου να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις, σημείωσε το θετικό πρίσμα, υπό το οποίο το υπουργείο εξετάζει τα συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς και τη βούληση του υπουργείου για πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των ναυτικών.
Οι Π. Κουρουμπλής και Δ. Καλαματιανός επέμειναν στην ανάγκη της ορθής και απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας, στα ζητήματα που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των ναυτικών στα πλοία. Τέλος, εξέφρασαν την ελπίδα ότι με διάλογο μπορούν όλες οι πλευρές να συνεργαστούν για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων.
Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) χαιρετίζει στον αγώνα των ναυτεργατών και σχολιάζει ότι παρά τον τοπικό χαρακτήρα της απεργιακής κινητοποίησης, θεωρεί ότι ο αγώνας αυτός από τη μορφή, το περιεχόμενο, την έκταση, την ένταση, την κλιμάκωσή της είχε ευρύτερο ενδιαφέρον και σημασία τόσο για το ναυτεργατικό κόσμο όσο και για το εργατικό κίνημα της χώρας μας.
«Οι στόχοι και τα αιτήματα φέρνουν αγωνιστικά στο προσκήνιο τον θεσμό των ΣΣΕ, την ικανοποίηση οικονομικών και εργασιακών αιτημάτων και ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις που αφορούν τις ακινησίες των πλοίων και την ενίσχυση στην επάνδρωση των πορθμείων, συνιστούν στην πράξη σύγκρουση με την αντιλαϊκή νομοθεσία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η οποία μεταξύ των άλλων κατήργησε την 10μηνη στελέχωση και λειτουργία των πλοίων, και με τον τρόπο αυτό αύξησε τον χρόνο ακινησίας και κατά προέκταση μείωσε δραματικά τον χρόνο εργασίας των ναυτεργατών» τονίζει η ΠΕΝΕΝ και επισημαίνει ότι και η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί το «αντεργατικό κατασκεύασμα και τις αλλαγές που έγιναν με το νόμο 4150/13».



 
Ηγουμενίτσα: Στον Κουρουμπλή τα αιτήματα των ναυτεργατών Ηγουμενίτσα: Στον Κουρουμπλή τα αιτήματα των ναυτεργατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 08, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.