Το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στην 5th Experimental Physics Olympiad



Οι μαθήτριες της τρίτης τάξης του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Ζάρρου Βικτωρία και Κοτσίνα Βασιλική συνοδευόμενες από τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε. Θεσπρωτίας κ. Νούση Βασίλη συμμετείχαν στο διαγωνισμό 5th Experimental Physics Olympiad που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9-12-2017 στη Σόφια της Βουλγαρίας από το παράρτημα Σόφιας της Ένωσης Φυσικών Βουλγαρίας.

Η συμμετοχή για πρώτη φορά Ελλήνων μαθητών στο διαγωνισμό οργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ), εκ μέρους της οποίας παρίστατο ως αρχηγός της αποστολής ο κ. Ιακωβίδης Γεώργιος. 
Οι διοργανωτές του διαγωνισμού είχαν εξασφαλίσει τη διαμονή των μαθητών στους ξενώνες του National Training Center for Olympians, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα για τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας (αλλά και του συνοδού καθηγητή) καλύφθηκαν από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως χορηγία για την δεύτερη θέση που κατέλαβαν πέρυσι (2017) τον Ιανουάριο στο διαγωνισμό EUSO Βόρειας Ελλάδας, ένα διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε.. 
Στο διαγωνισμό εκτός από τους πέντε συνολικά μαθητές της Ελληνικής αποστολής, συμμετείχαν επίσης πολυμελείς ομάδες μαθητών από τη Βουλγαρία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, κ.ά.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε διάκριση για τους Έλληνες μαθητές στο διαγωνισμό, η συμμετοχή μας μόνο ως θετική μπορεί να αποτιμηθεί, όχι μόνο για τις εμπειρίες που αποκτήσαμε αλλά κυρίως γιατί αυτοί οι πέντε μαθητές ως πρωτοπόροι, και με τη συμπαράσταση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, άνοιξαν ένα επιπλέον δρόμο που μπορεί με την κατάλληλη οργάνωση να προσφέρει στην προαγωγή της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στη χώρα μας.



Βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως:
Σε οργανωτικό επίπεδο (εκ μέρους της Ε.Ε.Φ.) υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν, με κυριότερο τη διαδικασία μετάφρασης των θεμάτων του διαγωνισμού στην Ελληνική γλώσσα, γιατί οι Έλληνες μαθητές αναγκάστηκαν να διαγωνιστούν στα Αγγλικά, ενώ οι μαθητές από τις άλλες χώρες διαγωνίστηκαν στη μητρική τους γλώσσα.
Στο θέμα της ενημέρωσης και της προετοιμασίας των μαθητών για το διαγωνισμό τόσο η Ε.Ε.Φ. όσο και η ΠΑΝΕΚΦΕ και τα κατά τόπους Ε.Κ.Φ.Ε. μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά.
Τέλος, διαγωνισμοί αυτού του είδους καταδεικνύουν τις σε επίπεδο πρακτικής αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αδυναμίες που μόνο να επιδεινωθούν μπορούν με τη -σύμφωνα με την εκτίμηση της ΠΑΝΕΚΦΕ (και όχι μόνο) για τις πρόσφατες προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας- διαφαινόμενη υποβάθμιση και επί της ουσίας κατάργηση του ρόλου των Ε.Κ.Φ.Ε. στην πειραματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


 
Το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στην 5th Experimental Physics Olympiad Το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας στην 5th Experimental Physics Olympiad Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.