Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Θεσπρωτίας - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ




Με την παρούσα επιστολή τα μέλη της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών έχουμε σκοπό να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας απέναντι σε κάποια φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας , ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες.

Το πρώτο θέμα είναι η υποβολή της αίτησης του κοινωνικού μερίσματος. Είδαμε στα ΜΜΕ εκπροσώπους της κυβέρνησης και δημοσιογράφους να αποτρέπουν τους φορολογούμενους πολίτες να κάνουν τις αιτήσεις σε επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς καθώς όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται η αμοιβή τους θα είναι μεγαλύτερη του επιδόματος. Επίσης ακούσαμε πως οι επαγγελματίες έχουν την ηθική υποχρέωση να κάνουν δωρεάν όλες τις αιτήσεις καθώς οι δικαιούχοι του μερίσματος ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας .Τέλος βρεθήκαμε απέναντι σε ισχυρές κατηγορίες που αναφέρουν πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις χάνεται το μέρισμα λόγω λαθών των λογιστών κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης σχετικά με την δήλωση κατοικίας και φιλοξενίας.

Οι επαγγελματίες λογιστές είναι άνθρωποι που ζούνε μέσα στις ίδιες συνθήκες με όλους, αντιμετωπίζουνε τα ίδια προβλήματα με όλους και στην πλειοψηφία λόγω της καθημερινής τους τριβής με όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι άριστοι γνώστες και κοινωνοί των προβλημάτων του πολίτη. Ας γίνει γνωστό σε αυτούς που εξαπολύουν κατηγορίες απλά για να κερδίσουν λίγη τηλεθέαση ή λίγα κλίκ ή λίγο συμπάθεια παραπάνω πως ο κλάδος μας ήδη καθημερινά βοηθά, συμβουλεύει, εξυπηρετεί χωρίς αμοιβή αυτούς που κρίνει πως έχουν ανάγκη. Πως ενώ από το 2010 οι φορολογικές και λογιστικές υποχρεώσεις των πελατών μας δεκαπλασιάστηκαν οι αμοιβές παρέμειναν σχεδόν πάντα οι ίδιες ή και χαμηλότερες ώστε να μη επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση. Δεν χρειαστήκαμε ή ζητήσαμε ποτέ επιβράβευση για αυτό .



Κάπου εδώ όμως πρέπει να ειπωθούν τα αυτονόητα. Πως οι λογιστές-φοροτεχνικοί είναι επαγγελματίες και όπως όλοι οι επαγγελματίες στο τέλος της ημέρας έχουν να πληρώσουν το προσωπικό τους, τους λογαριασμούς τους, τους φόρους τους και τα έξοδα διαβίωσης της οικογένειάς τους. Πως όπως και όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή την επιχείρησή μας με νύχια και με δόντια. Από την στιγμή που κανένας μας δεν εργάζεται από χόμπι , δεν μπορούμε να ανεχτούμε από κανέναν και πόσο μάλλον μέσω συκοφαντικής δυσφήμισης (γιατί στην περίπτωση του μερίσματος οι αμοιβές των λογιστών είναι χαμηλότατες) να μας υποδείξει πως θα εργαστούμε και με τι αμοιβή. Όπως επίσης δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας διδάξει ηθική και συμπόνια από την στιγμή που ήδη εδώ και χρόνια στεκόμαστε καθημερινά εμπράκτως δίπλα από τα προβλήματα των πελατών μας με προσωπικό ,ψυχολογικό και οικονομικό κόστος . Αντί για την καχυποψία απέναντι σε ένα κλάδο που στέκεται χρόνια τώρα αρωγός στο πλευρό του πολίτη ,καλό θα ήταν να αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι ο αληθινός λόγος που η αίτηση του κοινωνικού μερίσματος γίνεται με κωδικούς taxis και τα ΚΕΠ δεν την εξυπηρετούν ή ακόμα καλύτερα γιατί οι αιτήσεις δεν έγιναν αυτομάτως από το σύστημα αφού όλα τα στοιχεία που απαιτούνται βρίσκονται στην διάθεση της ΑΑΔΕ. Τέλος όσον αφορά τα πολλά υποτιθέμενα λάθη των λογιστών καλό θα ήταν να ενημερώσουμε ότι η υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης γίνεται κατόπιν υποδείξεως του πελάτη μας βάσει των στοιχείων που μας προσκομίζει.

Το δεύτερο θέμα αφορά την λοταρία αποδείξεων και την είσοδο στην εφαρμογή που γίνεται ,τι περίεργο(!!!), ξανά με κωδικούς taxis.

Ως πολίτες αυτής της χώρας αισθανόμαστε τουλάχιστον προσβεβλημένοι με τον τρόπο που η πολιτεία επέλεξε να μας ξυπνήσει/διδάξει την φορολογική συνείδηση. Στα ανεπτυγμένα κράτη η φορολογική συνέπεια διδάσκεται στα σχολεία ενώ στην Ελλάδα προσπαθούμε να την επιβάλλουμε μέσω ενός τρικ καζίνου. Δεν πολεμάμε την φοροδιαφυγή μέσω ανταποδοτικότητας σε κρατικές υπηρεσίες , εξορθολογισμού φορολογικών συντελεστών και σωστού ελέγχου άλλα «ποντάρουμε» στην τζογαδόρικη φύση του φορολογούμενου.

Ως λογιστές όμως δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος τρόπος να ανακοινώσουμε την απόλυτη άρνηση μας να μετατρέψουμε τα γραφεία μας σε τυχερά πρακτορεία της ΑΑΔΕ. Πρόκειται ξεκάθαρα για εξευτελισμό και υποβάθμιση του επαγγέλματός μας

· Ζητούμε την αλλαγή του συστήματος και την είσοδο στην εφαρμογή της λοταρίας με ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμό ταυτότητας ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτός των κωδικών taxis.

· Ζητούμε η εφαρμογή για την λοταρία καθώς και όποια άλλη ευφάνταστη εφαρμογή δημιουργηθεί στο μέλλον και δεν έχει σχέση με τις φορολογικές, λογιστικές κτλ υποχρεώσεις ενός φορολογούμενου ,να τεθεί εκτός συστήματος taxis ή τουλάχιστον να γίνει μια σοβαρή αναβάθμιση των υποδομών του καθώς το σύστημα καταρρέει με την παραμικρή επιβάρυνση του(βλ. περίοδος δηλώσεων, υποβολή αιτήσεων κοινωνικού μερίσματος κτλ).

· Ζητούμε στο εξής να προβλέπεται από το κράτος η δωρεάν εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω ΚΕΠ ή άλλης δημόσιας υπηρεσίας για όποια υποχρέωση δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες/εργασίες ενός λογιστικού γραφείου.

· Απαιτούμε την εύρεση διαφορετικού τρόπου επικοινωνίας κράτους και φορολογούμενου από το e-mail που δηλώνεται στο taxis.Τις περισσότερες φορές λόγω μη ύπαρξης ηλεκτρονικής διεύθυνσης από τον φορολογούμενο δηλώνεται το e-mail του λογιστή με αποτέλεσμα τα μηνύματα προς τον φορολογούμενο να μη φτάνουν ποτέ. Και είναι το λιγότερο αστείο αν ισχύει η πληροφόρηση πως η ενημέρωση για ηλεκτρονικές κατασχέσεις θα γίνεται μέσω mail.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ούτε ως ιδιωτικά ΚΕΠ ούτε ως αμισθί συνεργάτες του υπουργείου ούτε ως τυχερά πρακτορεία ούτε ως δωρεάν αγγελιοφόροι του κράτους. Έχουμε επωμιστεί το σύνολο σχεδόν του δημοσιονομικού βάρους εγκλωβισμένοι σε ένα επάγγελμα που εν έτη 2017 βρίσκεται ακόμα ακατοχύρωτο και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ χωρίς εμπαιγμούς.


Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Θεσπρωτίας - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Θεσπρωτίας - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2017 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνω και πρεπει καποια στιγμη σε αυτο το κρατος τα θεματα διακυβερνησης να τα παιρνουν ανθρωποι που εχουν δουλεψει στην ζωη τους και οχι μαθητουδια του εκαστοτε πανεπηστημιου που το μονο που μας βαζουν να κανουμε ειναι οι θεωριες που τους μαθαινουν εκει...Συθγχαρητηρια για την επιστολη των Λογιστων και ....κατι ακομα και οι επιχειρηματιες ετσι οπως μας εχουνε κανει κοντευουμε και εμεις να μαθουμε το λογιστικο σχεδιο απεξω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Από το Blogger.