Στο έλεος της εγκατάλειψης τα χωριά της ελληνοαλβανικής μεθορίου - Του Πέτρου Μίντζα




Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στα οξυμένο πρόβλημα της περιθωριοποίησης και της ερήμωσης των χωριών της πρώην Επαρχίας Φιλιατών.

Η παρέμβασή μου αυτή έχει ως σκοπό την ανάδειξη του δράματος που ζουν οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι -στην πλειονότητά υπερήλικες- των μισοπεθαμένων ορεινών και ημιορεινών χωριών της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Μήπως και αφυπνιστούν επιτέλους οι πολιτικοί ιθύνοντες και δρομολογήσουν λύσεις στα χρόνια καυτά προβλήματα που τους ταλανίζουν αφάνταστα.

Οι λιγοστοί ηλικιωμένοι κάτοικοι που ζούνε στην εσχατιά της πατρίδας μα, εκτός από την ερημιά και την εγκατάλειψη, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον καθημερινό κίνδυνο των κάθε λογής διαρρηκτών που τους ξαφρίζουν τις πενιχρές συντάξεις τους. Τα πολλά κρούσματα διαρρήξεων στα σπίτια τους και οι κλοπές ζώων, έχουν οδηγήσει τους ηλικιωμένους ακρίτες να πλαγιάζουν -χωρίς υπερβολή- µε τα όπλα αγκαλιά και είναι πάντα -όπως λένε- έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν αν παραστεί ανάγκη.

Οι ξεχασμένοι και περιθωριοποιημένοι συντοπίτες µας που βαστάνε Θερμοπύλες σ’ αυτή την άγονη και εθνικά ευαίσθητη περιοχή, βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους το δράμα της εγκατάλειψης και την αδιαφορία της πολιτείας. Υφίστανται µία απίστευτη ταλαιπωρία και καταπονούνται οικονομικά και κανείς από τους πολιτικούς ιθύνοντες του τόπου µας δεν συγκινείται.



Οι φρουροί της γενέθλιας γης των προγόνων µας που ζουν μια ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, δυστυχώς παραμένουν αποκομμένοι, αφού δεν υπάρχει σύνδεση με τους δύο κεντρικούς οδικούς άξονες (Εγνατία, Ιόνια). Το τοπικό συγκοινωνιακό δίκτυο που είναι βασική προϋπόθεση συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων που θέλουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, είναι ανύπαρκτο και οι κάτοικοι των χωριών αναγκάζονται να μισθώσουν ταξί προκειμένου να μεταβούν στο νοσοκομείο Φιλιατών για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Οι πολιτικοί ιθύνοντες του τόπου µας, διαχρονικά εγκατέλειψαν στην τύχη τους τα χωριά πέρα από τον Καλαμά, τα επισκέπτονταν και συνεχίζουν να τα επισκέπτονται µόνο στα πανηγύρια και κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων .

Δε φτάνει που αποψίλωσαν το Φιλιάτι από τις κρατικές υπηρεσίες, τώρα θέλουν να διαλύσουν και το Νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες, όχι μόνο της Θεσπρωτίας άλλα και της γειτονικής Αλβανίας.

Ο κυβερνητικός Βουλευτής και τα τοπικά κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να επανδρώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Ηγουμενίτσας, με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό από το Νοσοκομείο Φιλιατών, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις κάποιων ψηφοφόρων τους που θέλουν να δουλεύουν δίπλα στο σπίτι τους, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και εν γένει της ποιότητας ζωής και παροχών υγείας στο Νοσοκομείο Φιλιατών.

Αγαπητοί συντοπίτες, πρέπει να αντιληφθούμε άπαντες, ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αφυπνιστούμε, να ενώσουμε τις φωνές μας και να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί, ότι δεν πάει άλλο! Κάτω τα ξερά σας από το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Αν δεν αντισταθούμε τώρα δυναμικά - συλλογικά, θα είμαστε και εμείς συνυπεύθυνοι τόσο για την οριστική εγκατάλειψη και ερήμωση της περιοχής μας, όσο και για τη διάλυση του Νοσοκομείου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!


Στο έλεος της εγκατάλειψης τα χωριά της ελληνοαλβανικής μεθορίου - Του Πέτρου Μίντζα Στο έλεος της εγκατάλειψης τα χωριά της ελληνοαλβανικής μεθορίου - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.