Ηγουμενίτσα: Απότακτος αστυνομικός ο "εγκέφαλος" της σπείρας - Εύποροι Ευρωπαίοι τα θύματα



Απότακτος αστυνομικός, σύμφωνα με έγκυρες και εξακριβωμένες πληροφορίες είναι ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης που μέσω του Facebook, είχε αναπτύξει διεθνή δράση με δεκάδες θύματα, σε τέσσερις Ευρωπαικές χώρες. Πρώην αστυνομικός όμως υπήρξε ένα ακόμη μέλος της σπείρας με κομβικό ρόλο στην απάτη που είχε στηθεί. Το στρατηγείο τους ήταν στην Αθήνα ενώ κομβικούς σταθμούς αποτέλεσαν η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα.

Ο απότακτος αστυνομικός, ο οποίος κατάγεται από την Θεσπρωτία, υπηρετούσε στην Αττική και διώχθηκε από το σώμα για υποθέσεις πλαστογραφίας αλλά κι ανάμειξης με ναρκωτικά. Ο δεύτερος είχε εγκαταλείψει οικειοθελώς το σώμα, μόλις ολοκλήρωσε τον υποχρεωτικό χρόνο υπηρεσίας.

Γνώστης της γερμανικής γλώσσας ο ένας, αναζητούσε τα θύματα ανάμεσα σε εύπορους Ευρωπαίους, που μιλούσαν γερμανικά!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές χώρες δράσεις είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Η σπείρα παρακολουθούσε μέσω του Facebook προφίλ ανυποψίαστων πολιτών. Όταν έκρινε ότι η οικονομική τους επιφάνεια είναι ικανοποιητική αναλάμβανε δράση.

Έστηναν ένα παράλληλο προφίλ ή παραβίαζαν το πραγματικό, έστελναν αιτήματα φιλίας στους διαδικτυακούς φίλους του θύματος με σκοπό την υφαρπαγή των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στη συνέχεια έστελναν email επικαλούμενοι άμεση οικονομική ανάγκη και υπόδειξη λογαριασμού για κατάθεση χρημάτων.




Συνήθως υποστήριζαν ότι βρίσκονταν στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους. Επικαλούνταν μπλοκάρισμα της πιστωτικής τους κάρτας ή απώλεια και έτσι έπειθαν ευκολότερα τον "εύπορο φίλο" να κάνει την κατάθεση για διευκόλυνση λίγων ημερών.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, πραγματοποιούσαν παραγγελίες σε διαδικτυακές επιχειρήσεις που αφορούσαν την αγορά κυρίως συσκευών κινητών τηλεφώνων μεγάλης αξίας αλλά και ράβδων χρυσού και υποδείκνυαν στα θύματα να καταθέσουν χρηματικό ποσό με το πρόσχημα της οικονομικής ανάγκης στο λογαριασμό του διαδικτυακού καταστήματος.

Στη συνέχεια, αυτοί παραλάμβαναν, μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς, τα δέματα με τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει και προέβαιναν στην πώλησή τους σε τιμή χαμηλότερη της αγοραστικής τους αξίας, ρευστοποιώντας έτσι άμεσα τα χρήματα από την παράνομη δραστηριότητά τους.

Με τον τρόπο αυτό είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν τουλάχιστον 24 πολίτες και να αποσπάσουν περίπου 250 χιλιάδες ευρώ.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας χρειάστηκαν να αφιερώσουν πολλές ώρες και επί πολλούς μήνες στην έρευνα, προκειμένου να εξακριβώσουν τον ακριβή τρόπο δράσης της οργάνωσης και να συγκεντρώσουν όλο το αποδεικτικό υλικό που οδήγησε στη σύλληψή τους.


 
Ηγουμενίτσα: Απότακτος αστυνομικός ο "εγκέφαλος" της σπείρας - Εύποροι Ευρωπαίοι τα θύματα Ηγουμενίτσα: Απότακτος αστυνομικός ο "εγκέφαλος" της σπείρας - Εύποροι Ευρωπαίοι τα θύματα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 06, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.