Εντός του 2018 οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Αλεξανδρούπολης



Στην αξιοποίηση των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας προχωρεί εντός του έτους, και με αυτή τη σειρά το ΤΑΙΠΕΔ. Αν και έχει ανακοινωθεί πως δεν θα υπάρξουν συνολικές ή επιμέρους παραχωρήσεις, η πραγματικότητα είναι πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, αλλά αυτές θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των συμβούλων του Ταμείου.

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η επιλογή νομικού, τεχνικοοικονομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία παραχώρησης, και έτσι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο αναμένεται εκτός απροόπτου η πρώτη προκήρυξη. Με τον όρο συνολική παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων εννοείται πως οι οργανισμοί λιμένων μπορεί να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά να δομηθούν υποκείμενες εταιρικές οντότητες διαχείρισης του 100% των δραστηριοτήτων των λιμανιών, οι οποίες και να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Αντιστοίχως, οι επιμέρους παραχωρήσεις θα αφορούν είτε την κρουαζιέρα, είτε τις εμπορικές δραστηριότητες, είτε μαρίνες.

Τα δέκα αυτά λιμάνια που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ είναι τα Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου, ανώνυμες εταιρείες όλες, οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012.

Ειδικά όσον αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, φαίνεται πως υπάρχει κατ’ αρχήν συναίνεση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών του Δημοσίου, ώστε να είναι το πρώτο που θα παραχωρηθεί από αυτά. Για το συγκεκριμένο λιμάνι εκδηλώνεται τα τελευταία έτη σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώρια όσο και ξένα επενδυτικά σχήματα. Ενδιαφέρον που εντείνεται καθώς προχωρούν σημαντικά ενεργειακά και σιδηροδρομικά projects με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη.

Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, ελκυστικό λιμάνι, με βάση και τις εισηγήσεις που έχουν κάνει προηγούμενοι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται η Ηγουμενίτσα, στην οποία καταλήγει η Εγνατία Οδός. Τόσο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και για της Κέρκυρας έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια, ένα από τα οποία περιλαμβάνει την παραχώρηση μόνον του λιμένα κρουαζιέρας και των μαρίνων. Η αξιοποίηση των τριών αυτών λιμανιών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσδοκίας του ΤΑΙΠΕΔ ότι μαζί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και της Εγνατίας θα ενισχυθεί σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα της Βορείου Ελλάδας.



Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, για παράδειγμα, εκδηλώνεται κάποιο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες RO-RO (μεταφοράς φορτηγών, κλπ) και ξηρού φορτίου. 
Επίσης, στην Ηγουμενίτσα, όπως και στην Κέρκυρα, εξετάζεται η παραχώρηση δραστηριότητας που συνδέεται με τα τουριστικά σκάφη, δηλαδή της μαρίνας. 
Ειδικότερα επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, αλλά και για την παραχώρηση άλλων δύο τουριστικών μαρίνων στα Σύβοτα και την Πλαταριά Θεσπρωτίας διατυπώθηκε επισήμως στο ελληνικό Δημόσιο προ ενάμισι έτους. 
Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ, όμως, όπως και της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί η Ηγουμενίτσα, όπου έχει γίνει μεν η χωροθέτηση μαρίνας, πλην όμως δεν έχει κατασκευαστεί. 
Ετσι πιθανό μοντέλο αξιοποίησης θα περιλάβει την υποχρέωση του επενδυτή να την αναπτύξει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, ο ίδιος όμιλος φέρεται να συζητεί επικουρικά και την κατασκευή και ανάπτυξη, με σύμβαση παραχώρησης, των δύο μαρίνων στα Σύβοτα και την Πλαταριά. Πρόκειται για αλιευτικά καταφύγια των οποίων σχεδιάζεται η μετατροπή σε τουριστικούς λιμένες.

Το επιχειρηματικό σχέδιο και οι προοπτικές των τριών αυτών μαρινών εδράζεται στην αυξημένη κίνηση μεγάλων σκαφών αναψυχής στο Ιόνιο, τα όποια για την ώρα μπορούν να ελλιμενιστούν σε δύο κυρίως μαρίνες, στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα, εξηγούν παράγοντες του κλάδου.



 
Εντός του 2018 οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Αλεξανδρούπολης Εντός του 2018 οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Αλεξανδρούπολης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 24, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.