Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Κόνιτσα - Μονή Στομίου - Βρυσοχώρι & Καταρράκτες Ηλιοχωρίου



Ο Ε.Ο.Σ.Η. στις 24 Ιουνίου θα εξορμήσει στη σούπερ κλασσική διαδρομή της Ηπείρου, από την όμορφη Κόνιτσα έως το γραφικό Βρυσοχώρι. Με το πέρας της θα μεταβεί στο Ηλιοχώρι, προκειμένου να επισκεφθεί τους φαντασμαγορικούς καταρράκτες "ΜΠΑΛΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΓΚΑ" με τις ονειρεμένες φυσικές πισίνες.

Πρόκειται για μία φανταστική διαδρομή, η οποία αποτελεί διακαή πόθο των απανταχού φυσιολατρών, πεζοπόρων και ορειβατών.

Η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής η οποία παραμένει αλώβητη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η φοβερή "άγρια" ομορφιά του τοπίου, τα παρθένα δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων δέντρων, τα αλπικά οροπέδια, τα κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, η οροσειρά της Τύμφης, η θέα της Τραπεζίτσας, το χαοτικό φαράγγι του Αώου, και οι πλούσιες εναλλαγές του φυσικού τοπίου, συνθέτουν ένα τοπίο μαγικό, φανταστικό, ονειρεμένο, σαν και αυτό θαρρείς προς στιγμή, πως άλλο δεν υπάρχει !

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία το στολίδι της Κόνιτσας, δηλαδή ξεκινάει από το πανύψηλο και τεράστιο μονότοξο πέτρινο γιοφύρι της, το οποίο αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, δεσπόζει με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική του, τον όγκο και τις διαστάσεις του. Αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και περιηγητών. Είναι χτισμένο από το 1871, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, το οποίο αποτελεί συνάμα και πέρασμα προς την Βόρεια πλευρά του Ζαγορίου.

Διασχίζουμε προσεκτικά το γιοφύρι και κινούμαστε ανηφορικά στους πρόποδες της Τύμφης και παράλληλα στην κοίτη των γάργαρων νερών. Εκατέρωθεν του ποταμού κυριαρχούν κατά εκατοντάδες τα αγέρωχα, τεράστια και πανέμορφα αιωνόβια πλατάνια. Αμέσως, η πλουσιότατη ποικιλία των στοιχείων της φύσης εντυπωσιάζει και επιδρά θετικά στην ψυχολογία των διαβατών. Συγκεκριμένα, η βοή του Αώου, το κελάρυσμα του νερού στα παράπλευρα τρεχούμενα ρέματα, το δροσερό αεράκι που διασχίζει με απαλό βουητό τη τεράστια κόψη του φαραγγιού, το εύθυμο κελάηδισμα των πουλιών κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής, η ευχάριστη αύρα και η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα, εντυπωσιάζουν τους συνοδοιπόρους, πλημμυρίζοντάς τους με αισθήματα ηρεμίας, ευεξίας και χαράς.

Ανηφορίζουμε σε βατό μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στη Μονή Στομίου (1442) , η οποία είναι χτισμένη στην καρδιά της χαράδρας του ποταμού, ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας. Επισκεπτόμαστε το Μοναστήρι και από τη θέση "μπαλκόνι", ακριβώς επάνω στο χείλος του γκρεμού, αγναντεύουμε την καταπληκτική θέα. Μια μοναδική αίσθηση δέους και θαυμασμού μας πλημμυρίζει από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, η οποία επεκτείνεται από το αβυσσαλέο στόμιο του φαραγγιού, έως τις σκληροτράχηλες και πανύψηλες κορυφές της Τύμφης. Εάν είμαστε τυχεροί θα ακούσουμε και το διαπεραστικό τιτίβισμα του κούκου, ο οποίος δείχνει να μας χαιρετάει, κρυμμένος μέσα στο ελατόδασος της Τραπεζίτσας, λίγο πριν ξεκινήσει το μεταναστευτικό ταξίδι της επιστροφής του.

Αφήνουμε τη μονή και εισερχόμαστε σε πυκνή βλάστηση με πεύκα, έλατα και οξιές. Σε λίγα μέτρα συναντάμε την όμορφη πετρόχτιστη βρύση με το άφθονο παγωμένο νερό, η οποία φαντάζει σαν όαση δροσιάς και χαλάρωσης για τους ασθενέστερους και σημείο διαλείμματος και ανάπαυσης για όλους μας.

- - -ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ Α΄ - -

Συνεχίζουμε το ανηφορικό και σκιερό μονοπάτι. Είναι ντυμένο με πλούσια βλάστηση, θαρρείς πως το βουνό φοράει τα καλά του.
Η κλήση είναι έντονη, η κούραση μεγαλώνει, οι ανάσες γίνονται βαθιές... Φθάνουμε στο χαρακτηριστικό οροπέδιο "Σιάδι της Μύγας".
Αμέσως το βλέμμα μας στρέφεται ψηλά.
Η Τύμφη μας αποσπά την προσοχή, η οποία σαν ανήμερο αλησοδεμένο θεριό, ορθώνει επιβλητικά το ανάστημά της, δείχνοντας αμείλικτη τα κοφτερά της νύχια, εμπνέοντος συνάμα δέος και θαυμασμό.
Ανηφορίζουμε… Ρόμπολα κεραυβολημένα, γκρεμοί, κοφτερά βράχια, ογκόλιθοι, σβάρες και φρέσκα χνάρια της άγριας πανίδας, συνθέτουν ένα τοπίο φοβερό, μαγικό, σαγηνευτικό !
Μυθική ομορφιά, άγρια ομορφιά, που δεν μπορεί να συγκριθεί εύκολα.
Η φύση δεν αστειεύεται, το ίδιο και η Τύμφη, η οποία εξαγριωμένη τρίζει τα δόντια της και σαν γίγαντας μας προβάλλει βλοσυρά το κοφτερό της "Τσεκούρι" !!! (κορυφή, 2.497 μ)
Υποκλινόμαστε σε αυτήν και συνεχίζουμε...

Φθάνουμε αισίως στο Βρυσοχώρι, έχοντας διασχίσει το παρθένο δάσος με τη νεραϊδόβρυση, εντός του καταφυγίου άγριας πανίδας.
Είμαστε κατάκοποι.
Ξαποσταίνουμε λίγα λεπτά και το λεωφορείο μας μεταφέρει 5 κμ μακρύτερα, έως το Ηλιοχώρι, όπου αποβιβαζόμαστε. Κατηφορίζουμε από το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου, αναζητώντας τους άγνωστους σε πολλούς καταρράκτες του χωριού, με τις ονειρεμένες φυσικές πισίνες. Ακολουθούμε το πέτρινο σηματοδοτημένο μονοπάτι μήκους ~ 1,3 κμ, περνώντας το χαρακτηριστικό από κορμούς γιοφυράκι. Ίσως ακούσουμε το κοφτερό χαρακτηριστικό χτύπο του δρυοκολάπτη επάνω στα δέντρα, ο οποίος μας αποσπά την προσοχή.
Στρέφουμε το βλέμμα μας ψηλά, αυτός σωπαίνει.
Απομακρυνόμαστε…αρχίζει ξανά τον χτύπο. Σταματάμε, προσπαθούμε να τον εντοπίσουμε, σωπαίνει ξανά, σα να μας κοροϊδεύει, παίζοντας κρυφτούλι γύρω από τους διάτρητους κορμούς.
Πλησιάζουμε…ακούμε πλέον τους καταρράκτες, οι οποίοι πέφτουν από ψηλά, πολύ ψηλά !
Είμαστε πλέον κοντά!
Μπροστά μας το δρομάκι διχάζεται σε δύο μονοπάτια. Και τα δύο οδηγούν στον τελικό προορισμό από διαφορετικό σημείο.
Η βοή των υδάτων αυξάνεται και καλύπτει τη σιωπή…
Η αύρα μεγαλώνει και το θρόισμα των φύλλων ακόμη πιο έντονο…
Η αγωνία μας στο αποκορύφωμα… !
Σε λίγα μέτρα η ομορφιά του τοπίου μας κάνει να χαμογελάσουμε.
Οι καταρράκτες του Ηλιοχωρίου είναι μπροστά μας !
Αναπνέουμε βαθιά.
Επιφωνήματα δέους και χαράς μας κυριεύουν.
Η χτύποι της καρδιάς μας ηρεμούνε…
Μόλις φθάσαμε στους περιβόητους και φαντασμαγορικούς καταρράκτες "ΜΠΑΛΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΓΚΑ".
Τρεις καταρράκτες στο σύνολο που σχηματίζουν 2 μεγάλες φυσικές πισίνες (βάθρες) με κρυστάλλινα νερά, μέσα σε τεράστια πλατάνια εντός παρθένου δάσους.
Πρόκειται για έναν επίγειο φυσικό παράδεισο, βγαλμενος μέσα από παραμύθι, του οποίου η απαράμιλλη ομορφιά του μας ηρεμεί, αναζωογονεί και ξεκουράζει.
Η πανδαισία της φύσης στο αποκορύφωμά της, πανδαισία, ήχων, εικόνων και χρωμάτων !
Είναι ένας επίγειος παράδεισος, ίσως το ομορφότερο μέρος του Ζαγορίου, το οποίο πολλοί φυσιολάτρες επισκέπτονται ακόμη και για διαλογισμό !

Ο χρόνος όμως κυλάει γρήγορα σε αυτό το τόσο όμορφο μέρος.
Η ήλιος βασιλεύει και η μέρα σώνεται.
Ανηφορίζουμε προς το δρόμο της επιστροφής, "γεμάτοι" με αισθήματα ευφορίας και σωματικής ευεξίας και με καταπληκτικές εικόνες, οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στη μνήμη μας,

Έδαφος:
Χωμάτινο-πετρώδες κατά σημεία και λίγο σκληροτράχηλο.

Απαγορεύεται:
Οι βουτιές και το κολύμπι στο ποτάμι και στις φυσικές πισίνες.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται αναντίρρητα τις αρχές και τους κανονισμούς του Ε.Ο.Σ.Η.

Μέσο Μετακίνησης: Λεωφορείο

Ώρα Αναχώρησης: 6:15 πμ (Πάνθεον)

Ώρα Επιστροφής: ~ 11:30 μμ

Επικεφαλής: Κώστας Αθανασίου

Δηλώσεις Συμμετοχής:
Τετάρτη 20/6 & Πέμπτη 21/6 στο γραφείο του Συλλόγου, απογευματινές ώρες: 7:00 ~ 9:00

Τηλ. 2665 400 802 & κιν.: 6909 266 296

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

➢ κινητό τηλέφωνο,
➢ ορειβατικά μποτάκια (αδιάβροχα και με σόλα σε καλή κατάσταση)
➢ αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα και γάντια,
➢ μπατόν,
➢ νερό 2 λτ
➢ ελαφρύ κολατσιό υδατανθράκων,
➢ γυαλιά ηλίου
➢ καπέλο
➢ αντηλιακό
➢ σκούφος
➢ φακός
➢ ισοθερμική αλουμινοκουβέρτα
➢ σφυρίχτρα,
➢ αναπτήρας / σπίρτα ,
➢ μικρό φαρμακείο
➢ εφεδρικός στεγανοποιημένος ρουχισμός στο σάκο, κατάλληλος για την εποχή
➢ εφεδρική αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Κόνιτσα - Μονή Στομίου - Βρυσοχώρι & Καταρράκτες Ηλιοχωρίου Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Κόνιτσα - Μονή Στομίου - Βρυσοχώρι & Καταρράκτες Ηλιοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.