• Επικαιρότητα

  Mε κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας


   
  Mε κάθε επισημότητα και με την παρουσία του Αν. Υπουργού Υγειας Παύλου Πολάκη, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής, τα εγκαίνια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Φιλιατών που λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα, ενός έργου 9,2 εκ. ευρώ.

  Στην εκδήλωση εκτος απο τον Παύλο Πολάκη, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, οι βουλευτές Θεσπρωτίας κ.κ. Μ. Κάτσης- Β. Γιόγακας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλος, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ Π. Νικολόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Σπ. Δερδεμέζης, οι διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», οι δήμαρχοι των δήμων της Ηγουμενίτσας και εκπρόσωποι των άλλων τοπικών αρχών.

  Πρόκειται, για ένα έργο που ξεκίνησε το 2000 και χρειάστηκε να περάσουν 18 χρόνια για να εγκαινιαστεί σε λειτουργική κατάσταση, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας, της 6ης ΥΠΕ, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Διαχειριστικής Αρχής.

  Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, το έργο είχε τελειώσει πρακτικά το 2013, είχε βανδαλιστεί, έγιναν οι απαραίτητες επισκευές που χρειαζόταν, ενώ ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η προμήθεια του εξοπλισμού, η αλλαγή του Οργανισμού του Νοσοκομείου Φιλιατών προκειμένου να συμπεριλάβει το ΤΕΠ, η αξιοποίηση των ιατρών που εργαζόταν στα παλιά ιατρεία του ΙΚΑ και η μεταφορά εκεί του ΕΚΑΒ.

  Ο κ. Πολάκης τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση κατέβαλε μια τεράστια προσπάθεια για να ισορροπήσει το σύστημα Υγείας που κατέρρεε και πως με σχεδιασμό, ο χώρος έχει ενισχυθεί σημαντικά με προσωπικό, αξιοποιώντας κάθε δυνατό πρόγραμμα η χρηματοδοτικό εργαλείο.

  «Μετά τον Αύγουστο, που η χώρα βγαίνει από αυτόν τον 8ετή λαβύρινθο, είναι προφανές πως πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με προτεραιότητες, κατανομές χρηματοδοτήσεων, προγραμματισμό προλήψεων, θα συζητηθούν σε μία άλλη βάση από την κυβέρνηση συνολικά» τόνισε ο αν. υπουργός και σημειώνοντας πως «πρέπει να ενισχυθεί και ο χώρος της Παιδείας, γιατί αυτή τη διετία ενισχύθηκε ο τομέας της Υγείας με απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», «πρέπει να ενισχυθούν και άλλοι τομείς», επισήμανε πως «τώρα πάμε σε άλλο κανόνα προσλήψεων, 1 προς 1, αυτό δίνει άλλες δυνατότητες».

  Με τα εγκαίνια του ΤΕΠ, ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκδηλώσεων «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου -Europe in my Region» που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

  Η εκδήλωση άρχισε με σύντομη εισήγηση της Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Εύης Παπανικολάου, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο θεσμός της καμπάνιας «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου», έχει στόχο να γνωρίσουν οι πολίτες ορισμένες από τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι φέτος στην Περιφέρεια Ηπείρου, η καμπάνια ήταν αφιερωμένη στον τομέα της Υγείας, κάνοντας μια ανακεφαλαίωση των δράσεων που έγιναν και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, με καταληκτική τη σημερινή, των εγκαινίων του Τ.Ε.Π. Φιλιατών, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της προς όσους συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση τους.

  Κάτσης - «Μια τομή για την Υγεία στη Θεσπρωτία»

  «Αγαπητοί φίλες και φίλοι, Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος θα έλεγα για την παρουσία όλων εδώ σήμερα, μα κυρίως επειδή ανοίγει και επίσημα το Τμήμα Eπειγόντων Περιστατικών της Ηγουμενίτσας. Ένα έργο που ύστερα από 18 περίπου χρόνια παίρνει σάρκα και οστά, αφού πέρασε από 40 κύματα, και ενώ αλλάξανε πολλά στη χώρα. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μια ιστορική μέρα, για τους πολίτες της Θεσπρωτίας και τον Ηπειρωτικό λαό και τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής εν γένει. Και επειδή η ιστορία δεν έχει ιδιοκτήτες θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί το πιστεύω βαθειά:

  Τα έργα κοινής ωφέλειας δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση, κανέναν υπουργό, βουλευτή ή αιρετό, Τα έργα ανήκουν στον λαό, σε όλους τους πολίτες δλδ ανεξαιρέτως, που τα πληρώνουν από την τσέπη τους και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε και να αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ του ελληνικού λαού. Τα προβλήματα του έργου από το 2015 ήταν πολλά και πολυσύνθετα, όμως με πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και πάρα πολύ δουλειά, που πιστέψτε με ήταν πολύ δύσκολο να συντονιστεί, φτάσαμε στα σημερινά εγκαίνια. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που το παραδίδουμε λειτουργικό στους πολίτες.

  Οι πολίτες της Θεσπρωτίας μαζί με τους εργαζόμενους είναι ο τελικός κριτής του όλου εγχειρήματος. Tο πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο για την περιοχή το είπανε οι προλαλήσαντες, θα πουν περισσότερα και οι επόμενοι από εμένα. Η μόνη διάσταση που θα ήθελα να βάλω είναι ότι η λειτουργία του ΤΕΠ είναι μια τομή για την Υγεία στη Θεσπρωτία και εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο που έχουμε τόσο κεντρικά όσο και τοπικά.

  Πλέον υπάρχουν όλα τα θεσμικά εργαλεία και οι προβλέψεις ώστε σύντομα να έχουμε το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας σε πλήρη ανάπτυξη με την έλευση και του υπόλοιπου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και των προσλήψεων σε γιατρούς ειδικοτήτων ΤΕΠ. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι πριν ασχοληθώ από θέση ευθύνης με την πολιτική είχα υποτιμήσει την σημασία των προσώπων.

  Η αλήθεια όμως είναι ότι παίζουν τεράστιο ρόλο: Για αυτό τον λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές που χωρίς την βοήθειά τους και την προσωπική τους ενασχόληση δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη: Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Παύλο Πολάκη, που μαζί με τον Αντρέα Ξανθό έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο στην Υγεία με θεσμικές τομές, πρωτοπόρες πολιτικές και συγκρούσεις με συμφέροντα. Το δημόσιο σύστημα Υγείας στάθηκε στα πόδια του και έχει περάσει στην φάση της ανάπτυξης.

  Τα αποτελέσματα του μεγάλου αγώνα του Υπουργείου έχουμε τη χαρά να τα βλέπουμε και στη Θεσπρωτία. Ευχαριστώ επίσης από καρδιάς τον Γιώργο Γιαννόπουλο, που τόσο ως διοικητής της 6ης Υπε όσο και από την θέση του ως ΓΓ του ΥΠ. Υγείας αποτέλεσε τον επιστημονικό εμπνευστή του όλου εγχειρήματος αλλά και σε καίρια σημεία σαν γαλλικό κλειδί ξεκλείδωνε όλα τα προβλήματα τη στιγμή που έπρεπε. Καταλυτικό ρόλο με καθοριστική συνδρομή και συνεργασία έπαιξε η Περιφέρεια Ηπείρου που στήριξε έμπρακτα την ολοκλήρωση του έργου, με συνδρομή σε πόρους, τεχνικές υπηρεσίες αλλά και με την δημοπράτηση του δρόμου για την πίσω είσοδο του ΤΕΠ.

  Τους ευχαριστούμε από καρδίας γιατί με την στάση τους αποδεικνύουν ότι οι συνέργειες και η συνεννόηση στα μεγάλα θέματα είναι όχι μόνο ζητούμενο, αλλά φέρνει απτά αποτελέσματα. (Αλέκο, Θωμά ευχαριστούμε). Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά από καρδιάς και τα στελέχη της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, τον Τάκη τον Νικολόπουλο, {και τους υποδιοικητές Μίλτο τον Ζαμπάρα και τον κ. Κωστακιώτη } που σε συνεργασία με τον διοικητή του νοσοκομείου Σπύρο Δερδεμέζη και τον συντονιστή Σπύρο Αθανασίου, κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για αυτό το μεγάλο πρότζεκτ με εξαίρετη αποτελεσματικότητα.

  Ευχαριστούμε και όλους και όλες τους εργαζόμενους στις δομές υγείας που παρά τις δυσκολίες βάλανε πλάτη και στήριξαν το εγχείρημα ψυχί τε και σώματι. Εύχομαι το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας να πετύχει τον ρόλο του και όλα δειχνουν ότι θα το κάνει , Να είναι αχρείαστο ! Και να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα που θα την ατενίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και τόλμη.».

  Καχριμάνης - «Εδώ τελειώνει η δική μας ευθύνη»
  Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνη, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις ενέργειες που έγιναν μετά την ανάληψη της ευθύνης του προγράμματος από την Κρατική Περιφέρεια, για την ολοκλήρωση των εργασιών και των διαδικασιών για την παράδοσή του προς χρήση στο Νοσοκομείο Φιλιατών.

  «Σήμερα– ανέφερε μεταξύ άλλων- εδώ τελειώνει η δική μας ευθύνη για το ΤΕΠ. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα (με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αρχές) για να φθάσουμε σε αυτό το αίσιο τέλος. Περάσαμε κάποιες δυσκολίες κατά τη μετάβαση από την κρατική στην αιρετή Περιφέρεια. Τα λύσαμε όλα με τη συνεργασία. Για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας απομένει άλλο ένα έργο ύψους 330.000 ευρώ, (για τη σύνδεση με την Εθνική Οδό), που ευελπιστούμε να κλείσει και αυτό».

  Δεν υπάρχουν σχόλια

  loading...

  Post Top Ad

  http://picasion.com/
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic

  Post Bottom Ad