Αναβίωσαν τα ήθη και τα έθιμά τους οι Σαρακατσαναίοι της Θεσπρωτίας στο 9ο αντάμωμά τους (+ΒΙΝΤΕΟ)





 
Αναβίωσαν τα ήθη και τα έθιμά τους οι Σαρακατσαναίοι της Θεσπρωτίας στο 9ο αντάμωμά τους στη σαρακατσάνικη στάνη στο "Τσιπουρίκι" Ηγουμενίτσας. 
Με αγιασμό, με δρώμενα από το σαρακατσάνικο γάμο, με χορευτικά και τραγούδια, έδειξαν ότι η παράδοση δεν υποχωρεί. 
Χαιρετισμούς απεύθηναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας Λάμπρος Γιαννακός και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γεώργιος Μουτσιάνας. 
Στη σύντομη παρέμβασή του ο πρεσβύτερος-θεολόγος π. Ηλίας Μάκος υπογράμμισε ότι "βιοπαλαιστές της ζωής οι πενεμένοι Σαρακατσαναίοι, αγωνίζονται πάντα με το κεφάλι όρθιο, πάντα με την κορμοστασιά λεβέντικη, πάντα με το σταυρό στο χέρι, πάντα με ζωηρό τον παλμό της καρδιάς, για την τιμή και την αξιοπρέπεια. 
Για την τιμή την αξιοπρέπεια των οικογενειών τους, της φυλής τους και της πατρίδας μας. Και τις κρατάνε ψηλά, πολύ ψηλά, την τιμή και την αξιοπρέπεια, γιατί είναι ζυμωμένες με την ίδια την ψυχή τους". 
Και πρόσθεσε: 
"Κάνετε ότι έκαναν οι πρόγονοί σας. Μείνετε ασυμβίβαστοι και προσηλωμένοι στις ελληνορθόδοξες παραδόσεις σας, στην ταυτότητά σας και στην ιστορία σας. Μη σβήσετε τη σαρακατσάνικη φλόγα, που έχετε μέσα σας, για να δει καλύτερες ημέρες ο τόπος μας, αφού τα ήθη και τα έθιμά σας είναι ένα ανάχωμα για να μη γκρεμιστεί η παράδοσή μας και η κοινωνία μας".


 
 
Αναβίωσαν τα ήθη και τα έθιμά τους οι Σαρακατσαναίοι της Θεσπρωτίας στο 9ο αντάμωμά τους (+ΒΙΝΤΕΟ)  Αναβίωσαν τα ήθη και τα έθιμά τους οι Σαρακατσαναίοι της Θεσπρωτίας στο 9ο αντάμωμά τους (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 08, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.