«Ζωντανεύει» ο ελληνοιταλικός αγωγός μέσω Θεσπρωτίας - Ελπίδες για φυσικό αέριο στην Ήπειρο



Οι ελπίδες για την διασύνδεση της Ηπείρου με το φυσικό αέριο αναπτερώνονται καθώς καταγράφεται μία πολύ σημαντική εξέλιξη και δεν είναι άλλη από την συνέχιση του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Το έργο μπαίνει και πάλι σε φάση πλήρους προετοιμασίας και αυτή την φορά μάλιστα ενοποιημένο, δηλαδή περιλαμβάνει την διαδρομή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Θεσπρωτία όπως και το υποθαλάσσιο τμήμα από την Θεσπρωτία μέχρι την Ιταλία. Το επίσης σημαντικό είναι το έργο αναπτύσσεται πλέον ως Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου και δεν εμπλέκεται σε κανένα σημείο με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Πρόκειται δηλαδή για ένα μοντέλο ανάλογο του ΤΑΡ.

Η εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.» υπέβαλε στις αρχές Ιουλίου, στην Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για να της χορηγηθεί Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ (αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ έχει σημείο εκκίνησης τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή των Κήπων και με δυτική όδευση διασχίζει την ενδοχώρα της Βορείου Ελλάδος και το Ιόνιο μέχρι τις ακτές της Ιταλίας, με σημείο προσαιγιάλωσης πλησίον του Οτράντο της Ιταλίας. Η αίτηση χορήγησης άδειας ΑΣΦΑ αφορά στο ελληνικό τμήμα του έργου.

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ περιλαμβάνει την εγκατάσταση αγωγού, μετρητικών σταθμών, σταθμών συμπίεσης, βαλβιδοστασίων, καθώς και λοιπού εξοπλισμού.



Το χερσαίο τμήμα του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ εκτείνεται σε μήκος περίπου 760 χλμ., ακολουθώντας δυτική πορεία από τους Κήπους μέχρι το Φλωροβούνι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα του εκτείνεται σε μήκος περίπου 216 χλμ., μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και τον μετρητικό σταθμό στην Περιφέρεια της Απουλίας (Οτράντο).

Ο αγωγός θα διασχίσει τις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες της Ελληνικής Επικράτειας: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ θα συνδέσει την Ελλάδα με το Ιταλικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, το ρόλο της ως κόμβου φυσικού αερίου της περιοχής, καθώς και την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου. Το έργο ΠΟΣΕΙΔΩΝ προάγει τον ανταγωνισμό, την ευελιξία των συστημάτων μεταφοράς και την περαιτέρω ολοκλήρωση των περιφερειακών και Ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών. Σημειώνεται ότι στις 06.06.2018 κατατέθηκε από την ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας (ΡΑΕ) και της Ιταλίας (ARERA) αίτηση χορήγησης εξαίρεσης από ορισμένες διατάξεις της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ, σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, τον κανονισμό τιμολόγησης και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Η σχετική Απόφαση θα εκδοθεί με τις διαδικασίες του Άρθρου 36 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ.

H εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τις συμφωνίες για την έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος Βουλγαρίας ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν και οι ανακοινώσεις της Ρώσικης Gazprom ότι εξετάζει όλες τις επιλογές για την μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη με το σχέδιο Poseidon να θεωρείται μια από τις επιλογές για την επέκταση του Turkish Stream.


 
«Ζωντανεύει» ο ελληνοιταλικός αγωγός μέσω Θεσπρωτίας - Ελπίδες για φυσικό αέριο στην Ήπειρο «Ζωντανεύει» ο ελληνοιταλικός αγωγός μέσω Θεσπρωτίας - Ελπίδες για φυσικό αέριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.