Επιστολή του Δημάρχου Φιλιατών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα μειωμένης παραγωγής


ΠΡΟΣ :
1. Υπουργείο Αγρ.Ανάπτυξης
και Τροφίμων 2. Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Ιωαννίνων
2. Αξιότιμους κ.κ. Βουλευτές
Νομού Θεσπρωτίας 
3. Προέδρους ΤΚ 
4. Αγρ. Συνεταιρισμούς 
5. ΤΟΕΒ

ΘΕΜΑ : « Πρόβλημα μειωμένης παραγωγής»

Μετά από επιτόπιους ελέγχους, που διενέργησε το Γεωτεχνικό Τμήμα του Δήμου, στον κάμπο της Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας (Τοπικές Κοινότητες Σαγιάδας, Ασπροκκλησίου, Κεστρίνης, Ραγίου και Σμέρτου) και της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατών (ΤΚ Τρικορύφου και Βρυσέλλας) ,διαπιστώθηκε, ότι η αναμενόμενη παραγωγή σε εσπεριδοειδή, κυρίως μανταρίνια (κλημεντίνες, Νόβα Πέιτζ κλπ) και Πορτοκάλια (Ομφαλοφόρα , Βαλέντσια, Lane Late,Κοινά ),θα είναι για την φετινή χρονιά πολύ μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη. Ο μέσος όρος της εκτιμώμενης μείωσης αναμένεται περίπου στο 50%, ενώ σε πολλά χωράφια (κυρίως βαρικά) η μείωση φθάνει στο 100% (πλήρης Ακαρπία). 
Η παραπάνω μείωση, οφείλεται στους παρακάτω λόγους: 
• Στις υπερβολικές και ασυνήθιστης έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεις, που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του Χειμώνα, με αποτέλεσμα το ριζικό σύστημα των δένδρων (κυρίως σε βαρικά εδάφη),να έχει εξασθενήσει αρκετά. 
• Στον πολύ ήπιο, όσον αφορά τις θερμοκρασίες χειμώνα, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην διαφοροποίηση ανθοφόρων καταβολών, με αποτέλεσμα η ανθοφορία να είναι πενιχρή.

Κατόπιν τούτων σας παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι παραγωγοί της περιοχής του Κάμπου Σαγιάδας και των ΤΚ Βρυσέλλας και Τρικορύφου Φιλιατών, να ενταχθούν σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), ούτως ώστε να αναπληρώσουν μέρος τουλάχιστον της αναμενόμενης απώλειας του εισοδήματος τους. Πόσο μάλλον, τώρα, που τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, τους έχουν φέρει σε δυσχερή θέση με το κόστος παραγωγής να έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και τις τιμές να μένουν καθηλωμένες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Σπυρίδων Παππάς


 
Επιστολή του Δημάρχου Φιλιατών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα μειωμένης παραγωγής Επιστολή του Δημάρχου Φιλιατών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα μειωμένης παραγωγής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.