https://picasion.com/

Με ένα "τριπλό" έργο η Ήπειρος κάνει άλμα προς το μέλλονΜε ένα "τριπλό" έργο η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει άλμα προς το μέλλον, μετατρέποντας την περιοχή από ουραγό της Ευρώπης σε πυρήνα βιώσιμης "πράσινης" ανάπτυξης. Εδώ και περίπου ένα χρόνο γίνεται μία πολλή συστηματική δουλειά και πλεόν είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση αυτού του πλάνου. Τα τρία έργα υπόσχονται να μεταμορφώσουν τις σημερινές ενεργοβόρες υποδομές της περιοχής σε περιβαλλοντικά φιλικές και ταυτόχρονα να γίνει η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που το κάνει μέσω ενός ολιστικού σχεδίου. Το πρώτο έργο αφορά την αλλαγή του οδοφωτισμού, το δεύτερο την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και το τρίτο έργο την ανάπλαση της Λίμνης Ιωαννίνων και την αναβάθμιση της Λιμναίας Συγκοινωνίας.

"ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ"
Το πρώτο και πιο ώριμο έργο είναι η αλλαγή του οδοφωτισμού σε Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Πάργα. Θα γίνει αντικατάσταση στο σύνολο του αστικού οδοφωτισμού στις παραπάνω περιοχές σε δημοτικό, εθνικό και περιφερειακό δίκτυο και οι σημερινές ενεργοβόρες κοινές λάμπες θα αντικατασταθούν με νέες τύπου LED. Από αυτό το έργο τα κέρδη θα είναι πολλαπλά και θα φανούν και στην "τσέπη" του πολίτη. Η εξοικονόμηση που θα υπάρξει θα είναι της τάξης του 60-65% κατ`ελάχιστο. Θα παρέχεται καλύτερης ποιότητας φωτισμός που θα προσδίδει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και άνεσης. Η διάρκεια ζωής του θα είναι πολλαπλάσια από τον σημερινό και θα έχει σημαντικά μικρότερο κόστος. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο καινοτόμο είναι πως ο νέος οδοφωτισμός θα είναι "έξυπνος". Τι εννοούμε με αυτό; Το νέο σύστημα οδοφωτισμού συνοδεύεται με έξυπνο σύστημα τηλεδιαχείρισης καθώς και εφαρμογές τύπου «smart cities». Δηλαδή θα μπορεί κάποιος από ένα control room να αυξομειώνει την φωτεινότητα του LED ανάλογα με τον εξωτερικό φυσικό φωτισμό. Επίσης ο νέος φωτισμός θα διαθέτει φωτοκύτταρα με αισθητήρα κίνησης. Όποτε δεν υπάρχει κυκλοφορία οχημάτων ή πεζών μετά από κάποια δευτερόλεπτα σβήνει κάνοντας οικονομία. Με το που θα αντιληφθεί κίνηση οχήματος ακόμα και αν αυτό έχει αναπτύξει ταχύτητα ο φωτισμός θα επανέρχεται εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οδική ασφάλεια και πολλή μεγάλη διάρκεια ζωής.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Εδώ έχουμε μία πολλαπλή παρέμβαση σε δημόσια κτίρια (Γενικά Νοσοκομεία Ίωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Αστυνομικά Μέγαρα Ιωαννίνων, Άρτας, Κολυμβητήριο Πρέβεζας, ολοήμερα σχολεία Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Άρτας,) σε επιφάνεια περίπου 80.000τμ. H συνολική εξοικονόμηση υπολογίζεται από 30% μέχρι 45%. Επίσης τα κτίρια θα ανέβουν κατηγορία (Α ή ΑΒ). Σε αυτό θα γίνει ευρεία παρέμβαση στα κελύφη των κτιρίων (βάση, μόνωση, σκίαστρα, αλλαγή κουφωμάτων κ.α.), νέα συστήματα ψύξης-Θέρμανσης, αντλίες θερμότητας και τοποθέτηση ηλιακών φ/β και ηλιακών πάνελς). Με αυτές τις αλλαγές θα έχουμε μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματος, μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, μετατροπή των κτιρίων σε βιοκλιματικά και σημαντική μείωση κόστους λειτουργίας και συντήρησης τους.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΛΙΜΝΑΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Λίμνη Ιωαννίνων αποτελεί το τρίτο πεδίο δράσης και εδώ έχουμε την ανάπλασης πέριξ της λίμνης με μικρές παρεμβάσεις σε λιμενικά έργα όπως κυματοθραύστες, νέο καρνάγιο και νέος ελαφρού τύπου προβλήτας που θα αναπτύξει τη λιμναία συγκοινωνία. Εδώ το στοίχημα είναι να συνδυαστεί η μετεγκατάσταση του σταθμού για τα τουριστικά καραβάκια με την αστική συγκοινωνία και μέσω συνδυασμένων μεταφορών να μειωθεί ο σημερινός κυκλοφοριακός φόρτος. Τέλος προβλέπεται η δυνατότητα μέσω κινήτρων για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών αυτών πλωτών προκειμένου να τα αντικαταστήσουν με σύγχρονα υβριδικά καραβάκια που χρησιμοποιούν συνδυαστικά ντιζελοκινητήρες μηδενικών ρύπων και ηλεκτροκινητήρες μειώνοντας ταυτόχρονα το σημαντικό σήμερα κόστος καυσίμου. Για αυτό το σκοπό θα μπορούν να εξασφαλίσουν χαμηλότοκα μακροπρόθεσμης διάρκειας δάνεια ενώ τα καραβάκια θα σταματήσουν να αποτελούν παράγοντα ρύπανσης της λίμνης, ενώ η εξελιγμένη εμφάνιση τους θα είναι μαγνήτης για τουρίστες και επισκέπτες της λίμνης.

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ
Μέχρι τώρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εξειδικευμένες μελέτες για την ωρίμανση του τριπλού έργου, την ευθύνη της συνολικής υλοποίησης και υποστήριξης των οποίων παρέχεται από την εταιρεία TREK Development που εξειδικεύεται σε τέτοια έργα. Ουσιαστικά η TREK εξασφάλισε από τα πρώτα στάδια την δωρεάν τεχνική βοήθεια, σχεδίασε το χρηματοοικονομικό μοντέλο εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, κάνοντας έτσι βιώσιμο το τριπλό project. Το κάθε ένα από τα τρία έργα θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Το πιο ώριμο από τα τρία σήμερα είναι ο οδοφωτισμός που έχει προϋπολογιστεί σε περίπου 38εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Ο διαγωνισμός για τον οδοφωτισμό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βγει στον αέρα προς το τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος. Μιλώντας στο ypodomes.com o Διευθύνων Σύμβουλος της TREK Development Ντίνος Παπαπολύζος, είπε "η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Ηπείρου, αποδίδει καρπούς καθώς βλέπουμε ήδη το πρώτο από τα τρία έργα που σχεδιάσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση να βαίνει προς υλοποίηση. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας στο να βοηθήσουμε την Ήπειρο να γίνει μία περιβαλλοντικά φιλικά Περιφέρεια της Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα τα κόστη θα μειωθούν με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους πολίτες. Τα αποτελέσματα θα είναι άλλωστε ορατά".

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com


 
Με ένα "τριπλό" έργο η Ήπειρος κάνει άλμα προς το μέλλον Με ένα "τριπλό" έργο η Ήπειρος κάνει άλμα προς το μέλλον Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: