Πρωτοβουλία για ίδρυση στην Παραμυθιά Μουσείου Σουλίου από την πανεπιστημιακό Άννα Κούρτη


Η Παραμυθιώτισσα (από το Πόπποβο) καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Άννα Κούρτη, με πρωτοποριακές έρευνες, έχει έναν στόχο ζωής. 
Να ιδρυθεί Μουσείο Σουλίου στην Παραμυθιά. 
Πέρα από την επιστημονική της πληρότητα, πέρα από το ότι είναι πολύ καλή γνώστης των ιστορικών στοιχείων της περιοχής, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι η δημιουργία Μουσείου Σουλίου στην Παραμυθιά θα είναι πολλαπλά ωφέλιμη. 
Την κεντρίζει το γεγονός ότι σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη είναι γνωστός ο ηρωισμός των Σουλιωτών και στην Ελλάδα σχεδόν περιφρονείται. 
Και γιατί στην Παραμυθιά και όχι στον ιστορικό χώρο του Σουλίου το Μουσείο; 
Είχε δημιουργηθεί στο Σούλι παλαιότερα ένα Μουσείο, όταν ακόμη υπήρχε η κοινότητα Σουλίου, αλλά δεν μπόρεσε να συντηρηθεί. 
Στην Παραμυθιά, που είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Σουλίου και έδρα του δήμου Σουλίου, υπάρχουν καλύτερες υποδομές και πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα επισκεψιμότητας. 
Να σημειωθεί ότι στα ερείπια του Κουγκίου είχαν γίνει το 1962 ανασκαφές, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Βασίλη Κραψίτη, από τις οποίες ήρθαν στο φως πολλά ευρήματα. 
Το Μουσείο, σύμφωνα με την κ. Κούρτη, θα είναι η εξόφληση ενός χρέους, προκειμένου να τιμηθεί, να εξαρθεί και να αφεθεί ιερή παρακαταθήκη το αθάνατο έπος των ηρώων Σουλιωτών. 
Ένα έπος, που προσαυξάνει την περηφάνια σ' ολόκληρη την περιοχή της Παραμυθιάς, γι'αυτό κρίνεται αναγκαίο, κάτω από τη βαριά αυτή κληρονομιά, όπως "αναστηθεί" το ένδοξο παρελθόν από ευλάβεια, αλλά και από την έννοια της προετοιμασίας του μέλλοντος. 



Πρωτοβουλία για ίδρυση στην Παραμυθιά Μουσείου Σουλίου από την πανεπιστημιακό Άννα Κούρτη  Πρωτοβουλία για ίδρυση στην Παραμυθιά Μουσείου Σουλίου από την πανεπιστημιακό Άννα Κούρτη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.